O zi decisivă pentru regiunile separatiste din Ucraina

În cele doua republici separatiste autoproclamate din estul Ucrainei, Republica Populară Donețk și Republica Populara Lugansk se desfășoară, pe 2 noiembrie, alegerile prezidențiale și parlamentare care pot duce la prelungirea actualului conflict din țara vecină și la secesiunea definitivă a Donbasului.

Putin și Vestul interpretează Acordul de la Minsk

Puterea prooccidentala de la Kiev, consolidată considerabil în urma alegerilor din urmă cu o săptămână, susține că nu va recunoaște aegerile din cele două provincii, la fel și UE și SUA. Cancelariile occidentale arată că aceste alegeri violează acordul încheiat de Ucraina, Rusia și așa-zisele autorități din cele două regiuni, care stipulează că alegerile ar trebui să aibă loc în luna decembrie și să respecte legislația ucraineană în vigoare.

Pe de altă parte însă, Rusia susține că va recunoaște alegerile de pe 2 noiembrie și că acestea vor oferi legitimitate liderilor separatiști. Moscova a recunoscut, de altfel, și alegerile parlamentare de săptămâna trecută din Ucraina, alegeri la care absenteismul a fost uriaș în cele două regiuni separatiste.

Pentru separatiști, alegerile prezidentiale și parlamentare din Donețk și Lugansk sunt un pas esențial catre recunoașterea noului statut al celor două regiuni, asa cum a fost el stabilit în urma referendumurilor, și ele nerecunoscute, din luna mai – independență față de Ucraina.

Vladimir Putin arată că organizarea acestor alegeri nu încalcă prevederile acordului de încetare a focului încheiat la Minsk, deoarece acesta ar preciza că în aceste regiuni alegerile trebuie organizate prin coordonare cu Kievul și nu neapărat prin respectarea legislației impuse de Kiev.

Liderii separatiști caută să se mențină la putere

Cât privește regiunea Donețk, favoritul așa-ziselor prezidențiale este actualul premier prorus, Alexander Zaharcenko (un electrician de 38 de ani care consideră că rezervele de cărbune din Donbas sunt echivalente cu cele de petrol ale Emiratelor Arabe Unite), care ar obține, potrivit sondajelor, 51% din voturi. Ceilalți candidați, printre care comandantul unui batalion de forțe de intervenție și un vicepreședinte al parlamentului separatist de la Donețk, susțin aceeași politică separatistă și prorusă. La fel stau lucrurile și în cazul alegerilor parlamentare, unde formațiunea „Republica Donețk” este creditata cu 39%, în timp ce ”Donbasul Liber”, cu o ideologie similară, este creditat cu 31,6%.

În regiunea Lugansk o situație identică: favoritul prezidențialelor ete șeful actualului guvern separatist nerecunoscut – Igor Plotnițki. Acesta îi înfruntă pe un lider de sindicat și pe ministrul Sănătății, Larisa Ayrapetyan, o politiciană prorusă foarte populară în Lugansk. Partidele cu cele mai mari șanse de a fi votate în Lugansk sunt cele ale premierului Plotnițki, ”Pace în Lutgansk”, și liderului de sindicat Oleg Akimov, Uniunea Economică. Ideologia lor este profund prorusa.

Observatori de la organizații din SUA, Israel, Serbia

Alegerile nu vor fi, cel mai probabil, perturbate de violențe și confruntari armate, deoarece armata ucraineană masată în cele două provincii nu are interesul să încalce încetarea focului decisă în urmă cu două luni. Însă aceasta nu garantează că alegerile vor fi unele corecte. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că este vorba despre ”afacerile interne” ale celor doua republici nerecunoscute, dar că alegerile vor fi monitorizate de câțiva parlamentari ruși.

Șeful comisiei electorale înfiinţate pentru aşa-zisele scrutine parlamentare şi prezidenţiale a anunţat că peste trei milioane de buletine de vot au fost tipărite şi că aproximativ 34.000 de persoane au votat chiar cu câteva zile în urmă, pe Internet. El a adăugat că aproximativ 50 de observatori au fost aşteptaţi pentru alegeri, în special din Rusia, Serbia, Muntenegru, Israel şi din partea unor organizatii din Statele Unite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.