Obama: Separatiştii nu puteau doborî un avion fără sprijin din Rusia

Barack Obama a făcut declaraţii la Casa Albă, a doua zi după prăbuşirea avionului Malaysia Airlines în estul Ucrainei. În intervenţia sa, preşedintele american s-a referit la informaţiile din raportul preliminar al serviciilor secrete.

„Există indicii că avionul de pasageri a fost doborât de o rachetă trasă dintr-o zonă controlată de separatiştii proruşi. Aceştia au fost sprijiniţi până acum de Rusia, iar sprijinul a constat inclusiv în armament” (Barack Obama)

„Există indicii că avionul de pasageri a fost doborât de o rachetă trasă dintr-o zonă controlată de separatiştii proruşi. Aceştia au fost sprijiniţi până acum de Rusia, iar sprijinul a constat inclusiv în armament greu, sisteme antirachetă şi pregătire militară”, a spus preşedintele Statelor Unite.

Obama a admis că pot apărea şi dezinformări. „Este important ca oamenii să discearnă între informaţia bazată pe fapte şi cele bazate pe dezinformări”. În acest sens, el a făcut apel la o investigaţie internaţională „credibilă” şi a cerut Rusiei să participe la acest efort de aflare a adevărului.

Liderul american a criticat Rusia pentru că „refuză să facă paşi pentru detensionarea situaţiei”, apreciind că „este timpul ca pacea şi stabilitatea să fie restabilite în Ucraina”.

„Am văzut o creştere a violenţei în estul Ucrainei, în pofida eforturilor guvernului ucrainean de a impune un armistiţiu. Ştim că separatiştii sunt înarmaţi puternic şi antrenaţi, iar acest fapt nu este un accident, se întâmplă ca urmare a sprijinului rus”, a acuzat Obama.

„Un grup de militanţi nu poate doborî un avion fără sprijin tehnic şi fără antrenament specializat, iar acestea vin din Rusia” (Barack Obama)

Răspunzând întrebărilor de la jurnalişti, preşedintele SUA a insistat pe ideea sprijinului vinovat acordat de Rusia separatiştilor din estul Ucrainei.

„Un grup de militanţi nu poate doborî un avion fără sprijin tehnic şi fără antrenament specializat, iar acestea vin din Rusia”, a spus el.

„Fără o decizie definitivă asupra acestor chestiuni, nu putem spune decât că violenţa de acolo este facilitată de sprijinul rus, iar Rusia are capacitatea de a-i influenţa pe separatişti”, i-a îndemnat Obama pe liderii de la Kremlin.

Ceea ce s-a întâmplat ieri „este un semnal de alarmă pentru Europa şi pentru întreaga lume: violenţa nu e un fenomen local”, a mai spus preşedintele american, care a precizat că, pentru Europa, miza a devenit uriaşă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Vintila 70 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.