Obiceiuri care distrug inima

Peste 95.000 de români mor anual din cauza unui infarct sau a unui atac vascular cerebral, arată un raport de anul trecut al Eurostat. Iar bolile de inimă rămân cauza celor mai multe decese în întreaga lume. Potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, decesele care survin în întreaga lume din cauze cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, înregistrează un vârf în luna ianuarie. Motivul nu este clar, dar medicii români au stabilit care sunt obiceiurile care fac rău inimii.

Statul în fața televizorului vreme îndelungată crește riscul de a face infarct sau atac vascular cerebral, chiar dacă faci sport în mod regulat. „Exercițiile fizice nu pot compensa timpul în care stai degeaba. Și asta, pentru că lipsa mișcării poate afecta nivelurile de grăsimi și zahăr din sânge“, spune Marian Popescu, medic cardiolog. El ne sfătuiește să facem plimbări dese și să stăm în picioare și să ne mișcăm la serviciu, ori de câte ori avem ocazia.

Alimentația, elementul-cheie

Nu e niciun secret că, uneori, simțim nevoia să fim singuri și să nu avem de-a face cu nimeni altcineva, din diverse motive. Însă este foarte important să fii mereu în legătură cu cei din jurul tău și mai ales cu cei pe care îi placi. S-a stabilit, în urma unor studii, că oamenii care socializează, care se află în permanentă legătură cu familia, prietenii, au tendința de a trăi mai mult. „Socializarea este foarte importantă, dar să nu uităm că uneori aceasta se confundă și cu cantități mai mari de alcool. Alcoolul în exces are legătură cu riscul de a avea tensiunea arterială ridicată, niveluri ridicate de grăsimi în sânge și insuficiență cardiacă. Dacă luăm în calcul și un număr mare de calorii care ne-ar putea îngrășa, s-a conturat deja o amenințare pentru sănătatea inimii. E bine să avem grijă ce mâncăm, să avem porții mici și să evităm băuturile carbogazoase și pe cele cu mult zahăr“, argumentează medicul. El face referire și la carnea roșie. „Este bine să mâncăm mai rar carne roșie, pentru că este bogată în grăsimi saturate, și există studii care demonstrează că și carnea procesată, cum ar fi parizerul și crenvurștii, crește riscul de a face boli cardiovasculare și cancer colorectal. Oamenii trebuie să înțeleagă că 3-4 porții de carne roșie pe lună este suficient. Ideal ar fi ca doar 10% din meniul nostru zilnic să fie reprezentat de carne“, spune Popescu. Ca să avem o inimă sănătoasă, medicii recomandă o dietă bogată în fructe și legume, nuci, cereale, produse lactate degresate și evitarea unei alimentații de tip fast-food.

Grijă mare la sare!

Cu cât consumi mai multă sare, cu atât crește tensiunea, un factor important în producerea unui accident vascular cerebral, boli ale rinichilor și infarct. „Așa cum spuneam, trebuie evitată mâncarea de la fast-food, trebuie citite etichetele produselor pe care le cumpărăm pentru a vedea câtă sare conțin. Și ar trebui făcute și drumuri mai dese la raioanele de fructe și legume și oleaginoase (fără sare)“, afirmă medicul cardiolog. Cantitatea recomandată de sare este de 2300 mg pe zi la persoanele până în 50 de ani și la cei cu probleme de sănătate. Pentru cei care au depășit vârsta și sunt bolnavi, e suficientă o cantitate de 1.500 de mg.

Și sforăitul poate fi o cauză

Mai mult decât un mic episod enervant, sforăitul poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave, cum ar fi apneea în somn. Această tulburare, care înseamnă întreruperea respirației în timpul somnului, poate cauza o tensiune arterială foarte mare și deci și probleme ale inimii. „De obicei, această problemă o au persoanele supraponderale și obeze, dar se poate întâmpla și la persoane mai slabe. Dacă există probleme cu sforăitul și ne trezim deseori obosiți, trebuie consultat un medic“, spune Popescu.

Fumatul sau traiul alături de un fumător

Nu mai e nicio noutate pentru nimeni că fumatul afectează starea sănătății, contribuind la dezvoltarea unor boli ale inimii. „Fumatul este un adevărat dezastru pentru inimă“, spune medicul Marian Popescu. Acesta adaugă: „El contribuie la formarea cheagurilor de sânge, care pot bloca fluxul sângelui către inimă și la îngroșarea pereților arteriali. Și traiul alături de un fumător este aproape la fel de periculos, pentru că și inhalarea fumului poate provoca decesul din cauza unei afecțiuni a inimii“, conchide medicul cardiolog.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.