Oina expusă

Muzeul Național al Țăranului Român a marcat ieri vernisajul expoziției de fotografie analogică, „Oina“, care va avea loc la Sala Acvariu.

Proiectul, realizat de Bogdan Boghițoi și Sorin Vidis, investighează unde și cum anume mai subzistă astăzi practica oinei. După 1989, pentru majoritatea românilor oina a ajuns să fie un simplu nume ori o simplă descriere stereotipă și neinformativă, precum „sportul național“, uitată undeva în dicționarul mental al fiecăruia. Și totuși, oina reprezintă o tradiție, o formă de socialitate și, în ultimă instanță, un bun cultural, întâi al României rurale, iar începând cu sfârșitul secolului XIX, când s-a încercat aducerea sa în circuitul obișnuit al celorlalte sporturi, al ­lumii urbane. În bună măsură, oina a umplut nișa, nu tocmai neglijabilă, pe care sportul îl ocupă în viața oricărei ­comunități. De la simplul joc între cetele de copii până la punctarea unor momente rituale importante, oina era ferm întrețesută în trama culturală românească.

„Curiozitatea ne-a îndemnat să ne întrebăm cât anume din ceea ce, neîndoios, era un fenomen viguros, mai rezistă în România de astăzi, afectată de migrație și de depopularea satelor, ce golește ulițele de copii, de destructurarea modurilor tradiționale de agregare socială și de nivelarea culturală a unei lumi unde televiziunea, Internetul și banii nu au mai lăsat niciun colț neatins. Am găsit înainte de toate o lume de pasionați, care joacă oina cu acea plăcere care constituie spiritul sportiv autentic trama culturală românească“, spun fotografii. E un spirit nefalsificat de interesele materiale disproporționate care fac, de exemplu, fotbalul sau alte sporturi „mari“ adesea mai puțin simpatice. Tot ei arată cum „am găsit o Federație de Oină care dincolo de menținerea unui calendar competițional încearcă o înscriere a oinei în practicile de consum sportiv de acum. Am găsit un număr de localități unde oina este încă un fenomen viu și chiar o pasiune locală aprinsă. Am găsit un număr de profesori de educație fizică încercând să mențină oina vie în pofida lipsei de mijloace. Am găsit copii cu un entuziasm debordant pentru oină, iar lista ar putea continua. Toate acestea conturează o lume, un mic univers cultural, pe care am încercat să-l surprindem cu mijloacele vizuale ale fotoreportajului.“

Foto Sorin Vidis

La începutul acestui an a ieșit din tipar albumul fotografic „Oina“, într-un tiraj redus de 200 de bucăți, disponibil pe site-ul proiectului. Expoziția va putea fi vizitată zilnic, între orele 10.00 și 18.00, la Sala Acvariu, până pe 25 octombrie. Intrarea este liberă, spun organizatorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.