Parlamentul Ungariei, solidar cu Polonia  

Parlamentul Ungariei a adoptat, marți, o rezoluție prin care își exprimă solidaritatea cu Polonia în privința deciziei Comisiei Europene de a declanșa procedurile de sancționare a Poloniei, relatează agenția MTI.

Potrivit rezoluției, invocarea Articolului 7 al Tratatului UE în cazul Poloniei este „inacceptabilă”, iar „Articolul 7 nu ar trebui folosit pentru o persecutare politică”. Parlamentul ungar se angajează să nu susțină nicio propunere europeană care ar afecta suveranitatea Poloniei.

Totodată, legislativul de la Budapesta consideră că declanșarea procedurii de sancționare a Poloniei este „un precedent periculos” în care Comisia Europeană și-a depășit autoritatea ca „protector al acordurilor așa cum este subliniat în documentele de înființare a comunității”.

Partidul de guvernământ din Polonia, Lege și Justiție (PiS), a salutat rezoluția Parlamentului ungar, adăugând că această decizie garantează că Uniunea Europeană nu va putea să impună sancțiuni asupra Poloniei.

La 20 decembrie 2017, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Experţii Comisiei Europene afirmă că noile măsuri legislative din Polonia subminează independenţa justiţiei, oferindu-i ministrului Justiţiei dreptul de a numi şi de a destitui judecători ai instanţelor superioare. Bruxellesul denunţă şi reformele privind funcţionarea Tribunalului Constituţional din Polonia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Foarte corect !!!!
    Aceasta gasca din PPE s-a obisnuit sa bage pumnul in gura.
    Pentru ei abuzurile sunt acceptabile daca le sustin interesele.
    Foarte bine fac aceste tari ca se unesc impotriva astora din PPE.

  2. Politicile anti-nationale impuse de UE si Comisia asta absolut inutila, au adus UE intr-o situatie de dezintegrare. Nu prea intelege nimeni ce are in cap Merkel si PPE-ul ei dar si Junker si ceilalti. Macron la randul lui habar nu are ce ar trebui facut dar bate campii cu gratie cu propuneri care mai de care mai fanteziste. Exista la o ora actuala o nevoie acuta de regandire si restructurare a UE si asezarea ei pe niste principii mai realiste, mai flexibile decat cele de integrare fortata, pe repede inainte. Nu tine. Tarile membre nu sunt pregatite decat poate la nivel dclarativ. Idiotenia cu cotele de imigranti si maniera cum a fost abordata au fost picatura care a umplut paharul. Daca maine s-ar face un sondaj in toata UE despre daca sa ramana in UE multe tari ar spune ca vor sa iasa din aceasta UE. Nimeni nu neaga nevoia UE dar ceea ce face azi Germania cu UE nu mai este UE de la inceput. Ingustimea de minte si inchistarea unora dintre leaderii actuali ai UE (Merkel, Junker, Timmermans, etc) fac lucrurile si mai dificile

  3. Foarte bine. Stiu ca pentru noi romanii este un mare avantaj ca tara noastra este membru UE insa cred ca Uniunea incet incet se transforma intr-un URSS.

    In ceea ce priveste judecatorii nu trebuie sa uitam ca cei care exercita puterea in stat trebuie sa fie reprezentanti ai poporului. Daca judecatorii sunt recrutati, numiti si promovati de un organ al statului compus in intregime sau in majoritate de judecatori atunci practic avem o dictatura in ceea ce priveste o putere a statului (puterea judecatoreasca).

    Trebuie sa existe o legatura intre electorat si numirea in functie a judecatorilor. De exemplu in Germania judecatorii federali sunt selectati de catre ministrul federal de justitie impreuna cu o comisie compusa din ministrii justitiei de land si un numar egal de membri alesi de Parlament. In Germania nu exista CSM.

    Si la noi membrii CSM ar fi trebuit numiti de catre Parlament si nu alesi de adunarile generala ale magistratilor. Asa a fost in Constitutita din 1991, uitati ce zicea aceasta lege fundamentala: „Articolul 132 Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din magistraţi aleşi, pentru o durata de 4 ani, de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.” In actuala Constitutie magistratii din CSM sunt alesi in mod nedemocratic tot de magistrati si nu de reprezentantii poporului. La noi puterea judecatoreasca este dictatoriala.

    Polonezii nu vor sa faca altceva decat sa elimine tirania judecatorilor si sa readuca democratia iar pentru asta dobitocii de la UE vor sa ii sanctioneze.

    • Adica vrei sa spui ca obligatia respectarii legilor e „tiranie”?;imi amaintesc despre o replica la o discutie in care ii spuneam unui cunoscut despre anumite norme de circulatie dintr-o tara (indepartata) si cum se aplica ele :”pai,daca la noi s-ar aplica asa legea,ar urla toti ca e hiper-ultra-supra-comunism”;iar Ungaria face asta in virtutea experientei ei istorice:se vinde scump

    • @Dan.
      De unde ai tras concluzia asta? Eu am spus ca e tiranie daca nu exista o legatura intre electorat si numirea in functia a judecatorilor. In unele tari, precum Romania, judecatorii isi aleg reprezentantii intr-un asa zis Consiliu Judiciar sau Consiliu al magistraturii iar acest Consiliu recruteaza, numeste si promoveaza judecatorii. Nici cetatenii si nici reprezentnatii alesi ai cetatenilor nu au nimic de spus in acest proces in ciuda faptului ca judecatorii reprezinta o putere a statului.

      Singura problema in Polonia e de constitutionalitate dar daca legile promovate de ei sunt constitutionale atunci UE sa taca naibii din gura. Sau daca vor sa critice atunci sa critice si Germania ca si acolo judecatorii sunt numiti in baza deciziilor politicienilor.

  4. Parlamentarii noștri, decât să ia o decizie similară, ar prefera să-și înghită încălțările pe nemestecatelea, de frica lui Klemm – conducătorul de facto al Romanistanului…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.