Parolele și PIN-urile, dezvăluite de senzori de mișcare

Hackerii pot, mai nou, să descifreze parolele și codurile PIN folosite de utilizatorii de smartphone-uri, urmărind modul în care telefoanele se mișcă în momentul în care utilizatorii tastează ceva, notează go4it.ro.

La Universitatea Newcastle există o echipă de experți în securitate informatică care a demonstrat că senzorii de mișcare de pe telefoanele inteligente pot dezvălui parolele și PIN-urile. Ei au aflat un PIN de patru cifre, după ce au urmărit modul în care se mișca telefonul în timp ce codul era introdus. Se pare că aceste mișcări nu sunt întâmplătoare, ci există tipare distincte. Cu ajutorul acestei metode de cercetare, informaticienii au reușit să afle din prima încercare un PIN în 70% din cazuri.

Senzorii de mișcare au fost accesați de majoritatea aplicațiilor, fără a cere însă permisiunea utilizatorilor. Hackerii pot insera cu lejeritate în aceste aplicații programe periculoase ce înregistrează mișcările, care ulterior sunt descifrate. Experții implicați în acest studiu au descoperit un lucru cel puțin îngrijorător. În multe browsere mobile, dacă utilizatorii deschid o pagină care include un program dăunător de descifrare a mișcărilor, acesta este capabil să înregistreze și activitățile pe care aceștia le fac într-o altă fereastră. Dacă acolo este deschisă pagina de Internet Banking, de exemplu, datele de autentificare la această aplicație pot fi aflate cu ușurință.

Echipa de la Universitatea Newcastle a avertizat marile companii producătoare de telefonie mobilă în legătură cu acest pericol încă din anul 2016. Apple și Mozilla au lansat deja actualizări care împiedică colectarea datelor înregistrate de senzorii de mișcare. Pe de altă parte, compania Google cunoaște această problemă și lucrează în prezent la o soluție. Securitatea informatică ar trebui să preocupe orice utilizator de telefonie mobilă, avertizează experții.

Parolele pot deveni o povară pentru memorie, mai ales dacă trebuie să rețineți o combinație de litere, cifre și caractere speciale. Vestea bună este că în prezent există o variantă bună de creare a uneia sigură. Parolele sub formă de expresie sunt mai lungi, dar și mai ușor de ținut minte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.