Pericolul de-a avea un premier şmecher

Ne-am dat dracului! Circulăm cu 250 la oră prin satele României şi omorâm ţăranii, găinile şi gâştele şi nu facem nimic! Numai automobilistul Victor Ponta sare în apărarea ţăranilor năpăstuiţi de sărăcie şi de fenomenul automobilistic şi cere pe trei voci confiscarea bolizilor implicaţi în aceste infracţiuni. Pentru un asemenea scop nobil, premierul nostru e gata să pună căpăţâna pe butuc. Ori confiscare, ori descăpăţânare! Vă daţi seama ce putere de sacrificiu, ce dăruire? Cel puţin aşa arată la prima vedere acest demers de un populism greţos, aruncat peste ţară exact în zilele în care guvernul alungitului nostru premier împlinea un an de existenţă. Este drept, din două bucăţi, dar totuşi un an, chinuit şi acela, enervant şi plin de ”insuccesuri”. Ce avem de făcut? Să modificăm Constituţia, cum zice Victor Ponta, cel care scapă mereu cite un ”eu ca jurist” deşi a fost jurist doar pe băncile facultăţii şi niţel după, în rest fiind doar învăţăcel la Adrian Năstase, demnitar, activist şi băgător de seamă pe la PSD. Opera sa juridică nu prea îi permite să zică apăsat ”eu ca jurist” (cel puţin până iese şi decizia comisiei de cercetare a plagiatului) şi nici să facă prea mult caz de cunoştinţele sale practice. La referendum, ele s-au umplut de sânge şi nu s-au spălat încă, în ciuda noii sale amiciţii politice cu Traian Băsescu.

Deci Victor Ponta, neputincios în faţa sărăciei din mediul rural, a crizei economice, a corupţiei, a evaziunii fiscale, s-a întors la prima sa pasiune, automobilismul. (Ar trebui să nu uităm că şi Traian Băsescu s-a întors mereu la marinărit şi pretinde că păstrează ca valabil carnetul de comandant de navă.) Victor Ponta a rămas aşadar cu coada ochiului spre traficul auto şi s-a gândit să facă din pedepsirea vitezomanilor un program politic. Cheia demersului său: confiscarea maşinilor implicate în infracţiuni! Plecat mai mult pe la guvern şi prin străinătate, el ca jurist n-a aflat încă de faptul că legile româneşti permit confiscarea mijloacelor de transport implicate în comiterea de fraude. Victor Ponta, extrem de modest în materie de improvizaţii în direct, s-a gândit să rupă inimile ţăranilor speriaţi de automobilele ce zboară pe uliţe cu 250 de kilometri la oră. De bună seamă, Victor Ponta, deşi prim-ministru, n-a aflat că în ultimii ani în nici un sat nu a fost consemnat un accident mortal la o viteză de 250 km/h. Ei şi? Dacă junele nostru premier avea nevoie de un subiect care să stoarcă lacrimi şi suspine din suflelete ţăranilor (pentru care n-a fost în stare facă absolut nimic), ei bine, l-a inventat cu accidentele mortale pe uliţele satelor la viteza de nici mai mult, nici mai puţin de 250 de kilometri la oră. A declanşat astfel un război imaginar cu automobilele care omoară oameni la o viteză destul de greu de atins pe uliţele noastre sparte şi prăfuite. Pornind de la această găselniţă comică, Victor Ponta chiar ar putea iniţia un concurs cu premii, intitulat: Cine atinge 250 km/h pe uliţa mare din Poplaca şi nu îşi frânge gâtul?

De unde o asemenea prostie (supusă şi gândirii critice a unui reprezentant al Comisiei de la Veneţia)? Din păcate, marele fruct auto al gândirii lui Victor Ponta nu are încă avizul NATO, SIE, SRI şi al Comisiei Europene! Din imaginarul consilierilor, din subconştientul procurorului, din nevoia de popularitate a unui premier pus care nu scapă de bucuria de a fi ajuns prim-ministru? Eu zic că povestea cu automobilele nebune din satele româneşti numai bune de confiscat vine de fapt din incapacitatea lui Victor Ponta de a se prezenta onorabil la o această modestă aniversare. La un an de funcţionare a guvernului USL, Victor Ponta nu prea are ce raporta. Abia înşiră câteva lucruri la acest moment de gol politic şi economic.

Putem vorbi despre programul guvernului său? Despre echipa sa? Despre marea revoluţie din fiscalitate? Despre anticorupţia desfăşurată de guvernului său? Despre marile iniţiative de relansare a economiei? Sau nu putem reţine decât transmiterea în direct a veştilor bune din şedinţele Executivului, talk show-urile şi reevaluările personajelor dubioase din guvernările precedente?

Victor Ponta munceşte mult pe la televiziuni, ca un actor debutant care nu se mai satură de aplauze şi de camerele de luat vederi. Dar ignoră în mod deliberat lucruri mult mai importante, cele care impun măsuri sau măcar explicaţii convingătoare! Şi când nu le face faţă, le ignoră şi, cu dexteritatea unui şmecher, bun la învârtitul subiectelor ca iluzioniştii mingile de ping-pong, aruncă România în altă poveste!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.