Pericolul din blocurile noi: „Inconştienţă”

Blocurile noi nu sunt şi sigure, multe locuinţe nu sunt la standardul legii, se plâng cumpărătorii. În goana după bani, unii constructori ridică blocuri cu materiale de slabă calitate sau, mai rău, neconforme cu legea.

Fără o piaţă a chiriilor pusă la punct, dar cu posibilitatea unui credit prin programul „Casa mea”, mulţi tineri se lasă prinşi în mirajul de a fi proprietari. Aşa ajung să aibă apartamente noi, dar cu mari pericole pe care unii dintre proprietari nu le cunosc. Unele dintre ele nu au autorizaţii ISU, altele au probleme cu canalizarea, instalaţia electrică sau finisajele.
Vlad ştie cel mai bine. Acum 5 ani a cumpărat un apartament la marginea Bucureştiului care i-a adus mari bătăi de cap. După nici o lună de la mutare, au apărut şi problemele pentru care acum se judecă cu dezvoltatorul în instanţă.

„Pereţii au început să crape, probabil, din cauză că a lucrat blocul. S-a lăsat terenul foarte mult pe spatele blocului, au apărut crăpături destul de mari pe partea de izolaţie. Când am adresat această problemă către dezvoltator a devenit, oarecum, semi-agresiv în limbaj spunând că „da’ ce vă aşteptaţi, să nu lucreze?”, a spus Vlad Roşu, proprietar.

„Ăsta este un grad mare de inconştienţă, la fel de mare ca şi cel al recepţiei din punctul de vedere al lucrărilor, pentru care nu pot fi blamaţi dezvoltatorii imobiliari sau constructorii pentru că, neavând legislaţia bine pusă la punct şi corectă, ei vor să construiască cu costuri cât mai mici”, a declarat Paul Dumbravanu, avocat specialist în imobiliare.

Nicio autoritate nu face controale şi nu dă sancţiuni. Sesizările către asociaţiile de proprietari sau primari rămân fără răspuns pentru că mai toţi edilii cred că e vina cumpărătorilor, nicidecum a constructorilor.

Arhitectul Robert Tauwinkl spune de ce avize are nevoie un dezvoltator, pentru ca blocul să fie în conformitate cu legea: „acestea se iau pe parcursul procesului de autorizare al construcţiei. Sunt avize de la diverşi furnizori de utilităţi ca să nu influenţeze reţele urbane din zonele respective sau distanţe de siguranţă sau protecţie”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

7 Comentarii

  1. Republica Demolata Romania

    Nu -s bune apartamentele vechi , sunt ceausiste , facem altele – europene , sic ….

  2. Totuși, curios de ce funcționează această ”piață imobiliară” in romania.. E curios cum omul, de obicei bigot, obtuz, cumpără case după case, apartamente după apartamente din banii furați, imprumutați in speranța că banca dă faliment. De ce ?? Pentru că sistemul bancar o permite,. Pentru că la ora asta românu are bani de cheltuit, nu are incredere in bănci și ”investește” in vre-o casă sau apartament, Are impresia prostu că are banii in siguranță in casa care se depreciază, după cinci ani ai de făcut revizii generale chiar de tu ai construit-o. Nu vede ortodoxu cu ieșire specială la infectat, cum sunt alte modalități de a ține banii in siguranță mai eficiente, mult mai rentabile,.Cum in romania mai nimic nu funcționează, este un refugiu prostesc de investire. De fapt e autofu tere…

  3. un amic care urma sa incheie contract cu dezvoltatorul asupra unui viitor apartament intr-un imobil, cu vreo 10 ani in urma, a avut neplacuta surpriza, ca vizionand imobilul „la rosu”, si intreband asa, mai discret, in dreapta si stanga, sa afle ca stalpii si partile de rezistenta erau goi / goale in interior si umpluti/umplute cu ziare imbibate in ipsos !! a fugit mancand norii. si-a cumparat in final un teren si si-a construit o casa. ce scrie prin acte si ce fac ei pe teren nu are ncii o legatura. in Romania daca construiesti sau cumperi ceva trebuie sa iti petreci ceva timp sa vezi ce cumperi sau ce folosesc constructorii pentru constructia ta. SUPRAVEGEATI SI CONTROLATI SI INVATATI ! Ca sa nu fii talharit la drumul mare in Romania trebuie sa iti faci un pic temele inainte….

  4. Ne spui si noua adeptul carui cult esti. Dupa cate imi amintesc maghiarii nu prea sunt catolici si au un cuvat greu si pentru ei, iar unii in Harghita si Covasna sunt catolici mai ales cei ce isi spun secui. Deci toti au ceva de impartit cu traditia altuia, asa ca mai usor cu aratatul cu degetul nu de alta, dar trei sunt indreptate catre tine si te vor acuza.
    PS intotdeauna vezi la altii defectele pe care le ai ca o reflectare…
    In tot acest proces vinovati sunt reprezentantii statului care nu verifica marfa din magazine. Nu constructorul nu omul de rand care intra in supermarket si crede ca produsul este de calitate. CTC-ul nu-i doar o stampila este o garantie. Precis sunt norme nationale pe care firmele care comercializeaza materiale de constructie ar trebui sa le respecte impreuna cu producatorul.

  5. Avocat??? Paul Dumbravanu? E deja clasic în România:”N-avem legislație!”
    Dezvoltatorii de rea credință ca și avocații care-i apără trebuie să-și găsească altceva de lucru. Avem legislație privind calitatea și siguranța în construcții! Și cod civil etc…

  6. Printre altele, una din cauze a fost transformarea ISC intr-un organism inutil si fara putere de decizie. Degradarea a inceput pe vremea lui Adrian Nastase, odata cu numirea acelei Irina Jianu in fruntea inspectoratului si politizarea organismului. Au fost numiti oameni incompetenti si corupti, care au eliberat autorizatii de construire fara documentatie completa, fara avize si acorduri. Au aparut generatii noi de ingineri si arhitecti prost pregatiti, angajati de „dezvoltatori” lipsiti de scrupule. Ma tem ca viitorul cutremur major, cand va veni, va dovedi spusele mele. Pacat numai de vietile pierdute.

  7. Domnule Mare Urs nu aș fi atât de violent și răutăcios în concluzii. Un one-bedroom într-un condominium din Vancouver valorând 350000 dolari Canada în anul 2008 s-a vândut în anul 2021 la 12 zile de la anunț cu prețul cerut de 728000 dolari Canada. Câstigurile și prețul utilităților au crescut puțin în acești ani, s-au scumpit însă altele, inclusiv benzina cu toate marile fluctuații de preț în jos a petrolului, așa că nici vorbă muncind cinstit să poți economisi pentru o casă în oraș.
    Cât despre Inspectoratul de Stat în Construcții din punct de vedere al utilității lui ca instituție de garant și paznic al siguranței construcțiilor noi sau cele existente acesta nu există. În blocuri, cele de după cutremurul din 1977, strașnic construite toată lumea face “îmbunătățiri”. Și cum picamer de spart betonul are orice zidar sau instalator, dă-i la desființat ziduri de rezistență, iar cei de la etajul 4 după ce pe banii locuitorilor din scara s-a făcut acoperiș dă-i și la gări cât ușa în planșee pentru o încă o încăpere în pod cu acoperire gurilor de aerisire a bucătăriilor și a băilor fără geam spre afară.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.