Piperea: Comisia Europeană a preluat mesajul lobby-iştilor bancari, cu tot cu erori

Comisia Europeană (CE) a strecurat în raportul privind perspectivele economice, publicat ieri, un avertisment cu privire la legea dării în plată, care i-a învrăjbit, în ultima perioadă, pe bancheri şi pe clienţii lor, potrivit Bursa.

Comisia adoptă un punct de vedere apropiat de cel al băncilor. „Un risc major pentru perspectiva macroeconomică este potenţiala implementare a legii dării în plată în forma aprobată iniţial de Parlament”, notează Comisia Europeană, potrivit Mediafax, adăugând: „Aplicarea retroactivă a legii la creditele aflate în prezent în derulare ar putea avea un impact negativ asupra creşterii creditării, încrederii consumatorilor şi investitorilor, precum şi asupra cererii interne”.

În decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor, invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze „dificultăţi”.

Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre iniţiatorii proiectului, s-a arătat surprins de opinia Comisiei Europene. Domnia sa ne-a spus: „Într-o primă fază, să ştiţi că m-am simţit iritat, spre oripilat. Mă gândeam că, după ce a fost publicat şi acest avertisment de risc sistemic, mai are să mai vină Nunţiatura apostolică a Vaticanului în România să ne spună cât de gravă e legea. Dar, după aceea, mi-am dat seama că raportul Comisiei Europene vorbeşte despre varianta anterioară a legii, care acum este corectată, nu mai are niciun echivoc”.

În opinia avocatului, în paragraful din raportul CE care vorbeşte despre retroactivitatea legii, este o neînţelegere, ceea ce, potrivit domniei sale, este destul de bizar. Gheorghe Piperea ne-a explicat: „Legea nu are efecte retroactive, ea doar se aplică acelor contracte care sunt în derulare şi au efecte în viitor.

Poziţia aceasta este bizară şi pentru că, în mod evident, contrazice poziţia Parlamentului European din octombrie 2015. Cel mai grav este că, în mod evident, contrazice o hotărâre care s-a pronunţat în privinţa României. Este vorba despre procesul ANPC Călăraşi, vs. Volksbank, din 2012 (n.r. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că un stat membru poate limita comisioanele bancare percepute de creditor, în urma unei solicitări primite de la Judecătoria Călăraşi pe rolul căreia se află un litigiu între Volksbank România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor).

În decizia respectivă , s-a spus despre Ordonanţa de urgenţă 50/2010 că atunci când o reglementare dintr-o lege internă este mai favorabilă consumatorului decât dreptul european, nu este nicio problemă din punctul de vedere al acestei legi să se aplice şi contractelor în derulare. Aşadar, această poziţia a CE contrazice poziţia CJUE”.

Domnul Piperea consideră că reprezentanţii Comisiei Europene au preluat „mesajul, care se tot prezintă la televizor, al lobby-iştilor bancari, cu tot cu greşeli”: „Din nefericire, poziţia pe care o adoptă CE este similară cu cea adoptată de Banca Centrală Europeană, care a intervenit şi ea, anul trecut.

Pe de altă parte, CE a spus şi despre Polonia că nu mai este stat de drept… Polonia, care a luat nişte măsuri pro-consumatori. Şi despre Ungaria a spus că este o dictatură în devenire… După aceea, a spus despre Grecia – că n-are importanţă referendum-ul, ci are improtanţă sa-şi plătească datoriile, punând o întreagă naţiune în genunchi. CE spune că deja urmează să se desfiinţeze Schengen, în timp ce, la ameninţarea Brexit (n.r. termen folosit pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană) – spune: «staţi puţin, nu vă retrageţi, că vă permitem să interziceţi imigranţilor din România şi Bulgaria să mai vină la voi» şi Marea Britanie spune: «este insuficient, nu ne interesează». E aceeaşi CE în toate cazurile.

Nu ştiu ce să cred. Începe să crească sentimentul eurosceptic în rândurile consumatorilor, pentru că aceştia încep să se întrebe dacă este vorba despre o uniune europeană a cetăţenilor europeni sau este vorba despre o uniune a băncilor din UE. Culmea este că în proiectul acela de directivă 17/2014 se vorbeşte despre darea în plată”.

Proiectul de lege privind darea în plată ar fi trebuit să fie dezbătut marţi în Comisia Juridică a Senatului, însă discuţiile au fost amânate, deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul proiectului, motivând că decizia de amânare a fost luată din cauza unor tergiversări pe care le-ar încerca băncile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.