Plagiatul lui Ponta

… nu ar trebui să fie un subiect de prima pagină în țara cu cel mai mare procent de analfabetism real şi funcțional din Europa.

Nu există un public suficient de numeros care să primească un asemenea subiect în mod critic. Dovadă – în alte țări din UE, asemenea situații au dus la demisii datorită presiunii opiniei publice. Și ce dacă a plagiat !?, mi-a zis o tanti cîndva. Dacă autorul tezei nu ar fi fost șeful guvenului și al unui mare partid faptul ar fi trecut neobservat.

Plagiatul lui Ponta până la urmă este un simplu fapt academic. Politizarea acestui dosar nu face decât să ascundă miezul problemei – că un anume Victor Ponta a copiat peste 100 de pagini în teza sa de doctorat.

Povestea a servit adversarilor lui Ponta, firește, dar și presei, care a făcut caz și l-a adus pe prima pagină. Ponta a încercat să se scoată prin mașinați tipice unui politician. S-a jucat de-a comisiile, de-a juriile, de-a verdictele. I-a pus pe gazetarii amici să îl apere, s-a dat drept victimă, a schimbat cadrul legal al discuției. A dus un război de uzură – împreună cu tot aparatul pe care îl avea la dispzitie – pentru a nu deconta în vreun fel plagiatul de care se făcea vinovat.

Niciodată nu s-a referit direct la teza sa, numai la adversarii politici. Tema a fost – Noi guvernăm, dăm pensii, salarii (era încă prim-ministru ) și ăștia se ocupă de un fleac, teza mea de doctorat! În esență acestea au fost discursul și campania pe care le-a dus. A acuzat presa neamicală, politicienii rivali, mediul academic că este supus unui atac murdar etc. uitând că plagiatul este un fapt murdar, cel mai murdar din lumea academică. Ponta nu aparține acestei lumi. Nu o înţelege, cum nu îi înțelege nici standardele. Nici nu o apreciază. Altfel nu ar fi plagiat.

Nici după atâția ani (din 2012 când a pornit scandalul), Ponta nu este dispus să recunoască simplul fapt că a greșit. Duce un război pierdut dinainte – teza lui de doctorat e un plagiat (se poate citi pe net). Nu a meditat suficient asupra vinei pe care o are. Vede în jur un complot care vrea să îi submineze cariera, câtă mai e. Dovadă este replica halucinantă pe care a dat-o ieri pe Facebook după ce s-a anunțat verdictul Comisiei – plagiat.

Iată doar un extras.

„Înţeleg ca acum (după această mare victorie), totul va fi bine – de azi încep să crească încasarile la buget, să ieşim din deficit. De azi începem să primim banii europeni pe care nu i-am luat până acum. De azi plătim subvenţiile în agricultură, mărim salariile şi pensiile. De azi nu mai mor bebeluşii în spitale ş nici nu se mai dau subiecte grele la examenul de capacitate. Şi de azi nu mai suntem „marfa” pe care o vând tehnocraţii ca să primească o promovare când se întorc la Bruxelles! Sunt onorat de efortul pe care ditamai Guvernul de tehnocraţi l-a facut doar pentru persoana mea (…). Şi de azi mă ocup să îmi fac o nouă teză de doctorat cu tema „Fabuloasa Guvernare Tehnocrată şi măreţele sale realizări pentru poporul român” – that will be fun!”

stelian-tanase.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.