PNL a dat în judecată Guvernul Ponta III

Ce articole din OUG 45/2014 sunt atacate şi care sunt cele pentru care se cere trimiterea la CCR. Avocatul Poporului nu a vrut să trimită OUG 145 la CCR. Metodele Videanu şi Dragnea, legalizate prin ordonanţă.

Acţiune la Curtea de Apel Bucureşti

Preşedintele liberalilor, Klaus Iohannis, a anunţat marţi că PNL a dat în judecată Guvernul Ponta III pentru emiterea Ordonanţei de Urgenţă 45/2014. În documentul înaintat Curţii de Apel Bucureşti (secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal) se cere anularea ordonanţei de urgenţă, arătându-se printre altele că aceasta modifică nepermis Legea 370/2004 (legea alegerilor prezidenţiale). În chemarea în judecată a Guvernului, autorii ridică şi o excepţie de neconstituţionalitate, dar numai instanţa poate decide dacă trimite OUG 145/2014 la Curtea Constituţională.

Liderul PNL, Klaus Iohannis, a făcu marţi o serie de precizări: „Nu poate Guvernul, cu un candidat la preşedinţie, cu puţine zile înainte de alegeri, să modifice legislaţia care se refer la aceste alegeri. Victor Ponta, prin instrumentele guvernamentale, creează îşi un avantaj competiţional şi acest lucru îl considerăm nu numai noi, ci şi Comisia de la Veneţia, ca fiind inacceptabil (…) Nu-l voi acuza niciodată pe Victor Ponta de încălcare, de fraudare a alegerilor, dar nici mie să nu mi se reproşeze că nu am făcut paşii legali pentru a ataca aşa ceva”.

Avocatul Poporului a spus pas

Pe 30 iunie, cotidianul.ro a dezvăluit în premieră că prin OUG 45/2014 Guvernul pregăteşte fraudarea alegerilor.

Marţi, cotidianul.ro a întrebat-o pe deputata Alina Gorghiu (purtător de cuvânt al PNL şi unul dintre juriştii partidului) de ce abia acum s-a atacat în instanţă OUG 45/2014. „Am făcut anterior alţi doi paşi. Am cerut public guvernului să retragă ordonanţa, după care am sesizat Avocatul Poporului solicitând să trimită, conform competenţelor sale, ordonanţa la Curtea Constituţională. Avocatul Poporului nu a dat curs sesizării noastre şi ne-a rămas acum ultima cale, atacul în justiţie. Nu pot spune că este târziu introdusă acţiunea în justiţie. Vom vedea în ce dată se va acorda termenul de judecată, precizez că acest tip de sesizări se judecă într-o singură zi, nu există amânări sau alte tergiversări. Dacă termenul va fi mai îndelungat, vom face solicitare de preschimbare a termenului”, ne-a declarat Alina Gorghiu. Purtătorul de cuvânt al PNL a estimat că cel târziu până la mijlocul lunii octombrie va exista o soluţie a instanţei, şi a precizat că instanţa ar putea aproba şi trimiterea ordonanţei la CCR.

OUG 45/2014 legalizează „metodele” Dragnea şi Videanu

Printre articolele din ordonanţă atacate de liberali (în afara celor prezentat anterior în cotidianul.ro) se află unul care legalizează metodele utilizate de Adreian Videanu la prezidenţialele din 2009 şi Liviu Dragnea la referendumul din 29 iulie 2012 de aflare exactă a participării la urne.

În legea 370/2004, litera f a art.17 (atribuţiile BEC) prevedea: „Organizează şi implementează un sistem de colectare de date şi de informare periodică a opiniei publice privind prezenţa populaţiei la vot, în baza unui eşantion reprezentativ la nivel judeţean şi naţional”.

OUG 45/2014 a modificat litera f a art.17, care acum arată astfel: „Organizează şi implementează un sistem de colectare de date şi de informare periodică a opiniei publice privind prezenţa populaţiei la vot”.
Practic deşi sunt raportări diferite, datele privind prezenţa la urne nu vor fi diferite (maxim un procent sau două) acum pe ordonanţă, faţă de vechea prevedere din lege. De ce a fost atacat atunci acest paragraf în justiţie? Răspunsul este simplu. Pentru că permite guvernanţilor utilizarea în folosul candidatului PSD a aparaturii (oficiale) prin care poate afla în orice moment al zilei prezenţa la urne şi, după terminarea votării, a rezultatelor din toate secţiile de votare. Este un avantaj extraordinar pentru candidatul PSD, în special pentru ultimele 6 sau 7 ore ale votării şi în orele de după votare. Dacă OUG rămâne valabilă, nimeni nu îl va putea trage la răspundere pe Liviu Dragnea sau pe un alt fruntaş PSD de monitorizarea procesului electiv, minut cu minut, aşa cum s-a întâmplat la referendum.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.