Ponta despre Roşia Montană: „Nu vreau să cădem în panta să-i dăm pe străini afară”

Victor Ponta apără în continuare proiectul de la Roşia Montană, încercând să aducă tot felul de argumente, unele incredibile.

Ponta spune, în contextul discuţiilor despre acest proiect, că nu trebuie să alungăm investitorii străini, deşi contestatarii exploatării, din stradă sau de oriunde, nu asta reclamă, ci problemele de mediu şi lipsa unui profit real pentru statul român. „Cei din piaţă spun să ţinem şi când avem banii atunci exploatăm. Dar atunci tot cu cianură îl exploatăm, deci problema sunt străinii. Nu vreau să cădem în panta să-i dăm pe străini afară”, a spus Ponta miercuri seară la Antena 3.

Aceasta nu este însă singura explicaţie surprinzătoare a premierului legat de acest proiect, de atitudinea sa.

Devenit în prezent fan al proiectului, Victor Ponta a afirmat miercuri seară că a fost împotriva proiectului Roşia Montană înainte să cunoască detalii despre el pentru că era susţinut de Traian Băsescu, ceea ce, în opinia lui, sigur era „ceva rău”, dar acum crede că există beneficii şi pericole dacă nu se face proiectul.

„Eu am fost împotriva proiectului Roşia Montană prima dată, înainte să cunosc aproape nimic despre proiect, pentru că era susţinut de Traian Băsescu şi am zis că dacă îl susţine Traian Băsescu, sigur că e ceva rău”, a spus premierul.

Ponta a declarat că a ales să trimită în Parlament proiectul de lege privind Roşia Montană pentru că a considerat că va aduce beneficii importante României. 

„Am considerat, atunci când am transmis proiectul către Parlament, că există şi foarte multe beneficii pentru România, şi foarte multe pericole dacă nu facem acest proiect, şi că o decizie atât de importantă trebuie să o ia nişte oameni în cunoştinţă de cauză”, a spus prim-ministrul.

Ponta crede însă în continuare că proiectul va fi respins din cauza opoziţiei lui Crin Antonescu şi a lui Vasile Blaga, dar spune că nu renunţă, înainte de o „dezbatere reală”.

Totodată, Victor Ponta a mai spus miercuri seară că este foarte important într-o societate normală să fie ascultate toate argumentele, mai ales în cazul acestui proiect, explicând şi de ce zis că el, ca deputat, va vota împotrivă.

„Am spus că personal, ca deputat, nu o să votez şi am să explic de ce. Am discutat despre acest proiect foarte mulţi ani, cu soţia mea, care e europarlamentar, membru în comisia de mediu a PE, cu alţi europarlamentari care s-au manifestat împotriva proiectului, oameni pe care îi respect foarte mult: Victor Boştinaru, Renate Weber, Corina Creţu şi le-am spus tot timpul: „O să votez împotrivă”, pentru că ei erau împotrivă. „Dar pentru acest vot al meu împotrivă, acceptaţi ideea că trebuie să punem toate elementele pozitive şi negative pe masă? Acceptaţi măcar ideea să vă uitaţi şi să vedeţi dacă cumva există şi lucruri bune în proiect, dacă acele cuvinte teribile „Vindem ţara străinilor”, „Cianură” înseamnă şi altceva?” A fost, dacă vreţi, un angajament al meu personal – şi îmi ţin întotdeauna angajamentele personale”, a mai precizat Ponta.

Despre relaţia cu Crin Antonescu

Premierul a declarat, totodată, răspunzând unei întrebări, că nu are o relaţie tensionată cu Crin Antonescu, că este de acord cu afirmaţia acestuia privind necesitatea unei dezbateri în Parlament privind Roşia Montană, dar nu înţelege de ce acesta şi-a exprimat poziţia înainte de dezbatere.

Primul-ministru a mai spus că este de acord cu faptul că el, ca şef al Guvernului, aşa cum a spus liderul PNL, trebuie să explice şi să dea detalii despre proiect şi despre poziţia Guvernului pe acest subiect.

Totodată, Ponta a mai spus că îşi asumă că declaraţia privind faptul că el respinge, ca deputat, proiectul, deşi l-a trimis în Parlament, „poate a fost o greşeală”, precizând că va da toate explicaţiile şi va oferi lămuririle necesare.

„Nu se pune problema să am o relaţie tensionată cu Crin Antonescu”, a susţinut Ponta, menţionând că îl consideră pe liderul liberal camarad, la fel ca pe Sorin Oprescu şi pe Daniel Constantin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.