Ponta vrea limitarea mandatelor

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că una dintre prioritățile coaliției de guvernare anul viitor va fi impunerea unei limite de mandate pentru aleșii locali și parlamentari.

Ponta a spus la Parlament, după ședința coaliției de guvernare, că va susține în discuțiile privind Codul electoral introducerea unei limite de două mandate consecutive, la nivel local și parlamentar, pe modelul președintelui României.

”Vom susține în aceste discuții o limită de mandate pentru toți cei care ocupă funcții publice, la nivel central și local. Așa cum președintele României poate ocupa doar de două ori funcția de președinte, putem să gândim în viitor ca și la nivel local și parlamentar, această limită de două mandate consecutive să fie regula”, a afirmat Victor Ponta. Anterior anunțul lui Ponta, Liviu Dragnea a exprimat public propunerea ca mandatele primarilor să fie limitate.

Ideea liderilor PSD nu este însă nouă.

Luna trecută, Camera Deputaților a adoptat tacit o propunere legislativă a deputaților PDL Cezar Preda și Gheorghe Udriște prin care se limitează numărul de mandate succesive la două în cazul aleșilor locali – primarii, președintii de consilii județene și consilierii locali și judeteni, relata Agerpres.

Ponta a mai precizat vineri că va susţine proiectul depus iniţial de USL, pe marginea Codului Electoral, care se referă la alegerea Camerei Deputaţilor, cu cel mult 300 de parlamentari şi a Senatului, cu un număr egal de aleşi, pentru fiecare judeţ.

Ponta a vorbit şi despre ”un sistem de vot mixt, mai bine cunoscut ca sistemul de vot german, în care jumătate din parlamentari să fie aleşi în colegii şi jumătate pe lista naţională.

”Ne dorim ca în cursul anului 2015 să finalizăm sistemul de vot pentru românii din afara ţării, fie că e vorba de votul electronic sau vot prin corespondenţă, o nouă lege de finanţare a partidelor politice, şi un nou sistem de alegeri pentru alegerile locale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.