Portretul unui om cu pălărie, sătul de țară

Am sărbătorit și această aniversare a unirii din 1859 cam la fel cum am făcut-o și cu cea dedicată Centenarului, din 2018. Tot cu jumătate de gură, cu suflet strîns, cu dezbinare, cu mitinguri de fațadă și propagandă. Ba, în plus, și cu agricultori și transportatori în stradă, ieșiți pentru drepturi și pentru reconsiderarea atitudinii statului român față de munca lor, față de pămînt, față de comportamentul prefăcut al politicienilor despre care guvernanții n-au mai suflat o vorbă. Toți cei care s-au umflat în pene vorbind despre Alexandru Ioan Cuza și despre Unire n-au avut curajul să se întîlnească măcăr de ochii lumii cu urmașii lui Moș Ion Roată. Se feresc de ei ca de Dracu!
Și ce-am aflat la 165 de ani de la Unirea Principatelor? Klaus Iohannis ne-a zis:
„Într-o lume contemporană plină de provocări, este esențial să ne exercităm cu responsabilitate dreptul nostru democratic de a alege politicienii care să servească cu devotament națiunea, la fel cum au făcut și înaintașii noștri”.

Cu siguranță că atunci cînd făcea trimitere la responsabilitatea de „a alege politicienii care să servească cu devotament națiunea” nu-și imagina că îngăduitorii cetățeni români s-ar putea gîndi în primul rînd la marea greșeală de a-l fi propulsat în această poziție, la cît de tare s-au păcălit și la cît de nepăsător a fost președintele la toate semnalele și dramele din societate.
Ce-am mai aflat de Ziua Unirii de la Călătorul de Sibiu??

„România este un veritabil pilon de stabilitate într-o zonă marcată de turbulențe accentuate, cu o economie solidă, fiind angrenată într-un amplu proces de reformă a marilor sisteme publice. Toate aceste proiecte de anvergură trebuie continuate și de aceea este important să conștientizăm că deciziile pe care le vom lua în acest an electoral vor influența cursul țării noastre”.

Minunate vorbe goale, bune numai pentru un mers în fundul grădinii. Ce ne-a mai dezvăluit Călătorul de Sibiu? Cică suntem angrenați „într-un amplu proces de reformă a marilor sisteme publice”. Și că reformarea asta trebuie continuată. Care reformă? Cea din România Educată? De cînd se lucrează la această reformare a „marilor sisteme publice”? De la Băsescu? De la umflarea SRI-ului și a SPP-ului? Sau Marinarul le-a distrus și Sasul le repară? Cu ce-a început? Cu Educația? Cu achizițiile de armament? Sau în luna în care a dispărut o fi mîzgălit ceva ciorne pentru alte planuri de reformare a „marilor sisteme publice”? Și cine gestionează marile reformări? Ciolacu, Tudose și Grindeanu, cu bîlbele și brambureala patronate cu dezinvoltură de Bulă? Și unde o fac? În Dubai? În Poiana Brașov? Cu neamuri sau cu fete?
Am privit cu atenție la fotografiile făcute de Timi Slicaru de la Cotidianul la depunerea de coroane, organizată la București într-un cerc mai restrîns pentru a evita întîlnirea cu mulțimea. Adică pentru a sări peste fluierături și huiduieli.

Portretul de tuci pe care un străin a pus o pălărie trăda privirea obosită a președintelui, resemnată, dezamăgită, de om care nu mai poate trece puntea de empatie spre electoratul său. Fotografia arăta de parcă ar fi fost făcută într-o gară, la așteptarea unui tren sau la o înmormîntare. Într-o boxă, în așteptarea unei condamnări, mulți români ar fi arătat mai semeți și luminați de un strop de speranță. La ceremonia din 24 ianuarie, președintele Iohannis trăda expresia unui om sătul de instituția pe care o conduce, ca să nu zic de țară.
Poate că dacă ar fi nins puțin peste pălăria lui și peste umerii săi încovoiați am fi dat fuga la limba latină.
Sic transit gloria mundi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 75

115 Comentarii

 1. Politicienii români fac Simulare că conduc Romania ei sânt acolo cu modalități injuste cu incompetenta și impostura neocomunistă In ADN, sa fure sa jecmănească si sa arate cât sânt ti de importanți.Niste incompetenti din spate care pun in fata și propun unii și mai incompetenți decât ei sa se prefacă că conduc.

 2. Are o Editat grav suferindă.
  Lăsați-mă pe mine să-i … „urăsc” ceva !

 3. Eu îl văd pe Iohannis că e dezamăgit,de trădări și de cei care i.au promis dar el are sânge de german și în sinea lui tine la copii acestei țări și v.a face cei just și corect pentru ei.Cred cu certitudine in latura lui umană și caracterul lui demn de neamț.

 4. ” E usor a spune multe / Cind nimic nu ai a spune / Insirind cuvinte goale / Ce din coada or sa sune” ! Eminescu – contemporanul nostru.Iata -l pe cel cu ” Rominia educata ” !Voi capete de lemn , ati ales un cap de pluta !Vae victis! Asta-i cam asa : Dupa el potopul!

 5. Am scris are o … „față” suferindă, cu un sinonim argotic.
  Cotidianul nu acceptă limbaj de vagabonzi.🤣🤣🤣

 6. Călătorul afișează o mină obosită, împovărată de nevoile personale, de dorințe de ducă prin coclauri străine, prin dregătorii europene, sau pe oriunde numai prin țară nu. Aduce a înmormântare și prohod, aduce a durere articulară în cot de tot ceea ce-l înconjoară ca popor. În poză doar fălcoșii ăia speciali, îmbuibați pe la popotele regimentelor, din spatele lui par a se solidariza cu Călătorul în zbaterea lui pentru țară și Unire.

 7. am ajuns s-o regretam pe Dăncilă
  nea cornele….noroc că e in viatză!!!!!!

 8. Pentru 2024 si anii urmatori 10 ani,nu exista varianta la Alianta PSD+PNL,e scris in stele
  Restul vor da marunt din buze ,indiferent cat mint sondajele

 9. N-avea palarie sura / sa-l luam si noi la „p…la ” ?

 10. Sic transit gloria mundi….

  Din hleiul lipicios
  ca o năpârcă,
  ies umbre jilave, bolnave
  şi flămânde;
  tuşesc, şi scuipă,
  şi se cară-n cârcă,
  şi iar dispar în dedesubturi
  lâncezânde.

  Erau simandicoase umbrele
  odinioară;
  erau tot una-una feţele,
  alteţele;
  aveau şi luna de pe cer,
  lachei la scară…

  Memento*:
  sic transit gloria mundi**, omule!

  *Memento, – lat.- Aminteşte-ţi, adu-ţi aminte de…
  **Sic transit gloria mundi, -lat. – astfel trece gloria ( renumele, onoarea, podoaba, fapta glorioasă, dorinţa de glorie, vanitatea, lăudăroşenia, reputaţia bună ( sau rea ) a lumii.

 11. Salută generalii dar numai ei știu ce au in inima! Neamțu și-a batut joc de poporul român! Sa mai votați Editat la vârful statului!

 12. Nici macar pe Ceausescu romanii nu l-au urit atit de mult cum il urasc pe Johannis si asta este cit se poate de justificat pt. ca Ceausescu isi iubea tara si romanii ,pe cind individul asta uraste si tara ,dar si pe romani .Astept cu mare nerabdare ziua cind va raspunde pt. tot raul facut acestei tari si romanilor .

 13. Peste un rahat, dacă pui o pălărie, nu miroase. Dar dacă ii pui pălăria doar pe crestet miroase de la o posta. Când rahatul e înconjurat de generalii din servicii și armata e evident ca are ochi și urechi numai pentru ei sau ca ei au ochii atintiti numai pe el.
  PS. Ce trista tara. Sa hrănești mii de generali și de subalterni ca să păzească un rahat pe care-l glazureza când îl trimiți la export sau când marfa străină vine in vizita la el. Îmi imaginez ce duhoare circula prin Cotroceni și pe Valea Jiului când navetistul își scoate pălăria în fata celor care ne conduc și ne hotărăsc viitorul. Jalnice timpuri. Sa avem în fruntea tarii un președinte al cărui cap e un simplu deșeu organic urat mirositor.

 14. De are pălărie zici că-i om ?? Sau există doar pentru că are in spate o mafie cu chipiu și epoleți..gen Stănculescu, care mereu controlează de unde bate vântul.

 15. Foarte bine face. Prostia se plătește.Cum să-l votezi de doua ori dl.Nistorescu?! Diaconu ce avea?! Un om la locul lui, modest cu bun simt.Actor cunoscut și apreciat. Neamțul î-ți spune la mișto că a cumpărat 6 case din meditații și majoritatea îl votează?!😀Cum se cheamă asta?

 16. @Marius. Dure dar adevarate cuvinte. Si cand te gandesti ca mai sunt unii ( din fericire extrem de putini ) care il mai ridica in slavi, la ordin sau din orbire, pe KWJ. Cativa dintre ei sunt chiar pe aici, pe forum, dar nu are rost vreo controversa cu ei, sunt fara leac.

 17. o mentiune doara ..nu boboru l a trimis pe sas in fruncea statului…asa cum …din „gresala”spune ti…ori cu multa ironie..Nu suntem de felicitate ca un eveniment care a adus Romaniei un drept meritat..vorbeste un sas ..membrul al unei etnii, un ytib germanic ratacitor in lume…trib care cred ca a avut aceeasi reactive si lipsa de consideratie pentru natia ..romana ,,asa cum un alt vecin ” s a bucurat” cu alte cuvinte…SASU I SASsi cand ii presedintele MIEU.

 18. Nu tot neamtul e Ferdinand… Asteptam si eu unirea mare,,, adica unirea cu Basarabia… Asta asteptam de la un german fie el sas. Preferam sa iasa zilnic in Africa si o singura data in astia 10 ani sa faca un singur anunț :
  -Ne-am reunit romani!…

 19. B1 tv, Buna Romania;
  garduri la intrarea in parcul Carol azi, de Ziua Unirii, „dragi romani”.

 20. Cati dintre romani nu isi baga ceva in ea de tara sau de romani? Cati dintre romani nu isi varsa zilnic ura in stanga si in dreapta?
  Asa au votat romanii, asa lideri avem.
  Dormim cum ne-am facut patul.
  Clasa politica reflecta electoratul.

 21. Intrebari.1.Mai traieste Pacepa ,ce pensie primea de la Statul Roman.2 Cum se numesc parintii lui Iohanis,mai traiesc,ce pensie primesc de la statul Roman.3 Cum se numeste sora lui Iohanis,si unde traieste.

 22. Din păcate de asemenea specimene am avut parte mai toată vremea de când ( „11 fevruarie 1870 , arestarea ultimului Voievod al neamului nostru 😎 )n-am fost în stare ca popor să ne impunem în fruntea Țării, dacă nu cu forța, măcar prin alegeri libere, niște conducători de neam al nostru și ne-am lăsat conduși de tot felul de ciurucuri pe care și propriile popoare le-ar fi refuzat : Că altfel îi puneau în fruntea lor, nu în cârca noastră !
  În articolul publicat în 1877 – „Trădătorii lui Vodă Cuza și pata veșnică de rușine de pe steagul Țării!” , Românul Absolut cum inspirat l-a numit Cineva pe Mihai Eminescu : „ Au căzut domni prin rebeliune fățișăa poporului sau a armatei, au căzut prin amicii lor fățarnici; nici un Domn român, absolut niciunul n-a căzut prin trădarea strajei domnești…”, care astfel să permită aducerea la conducere a unor străini de Neam și Țară.
  Dar de atunci încoace, cu mici excepții ( DEj și Ceaușeascu) acest fapt s-a petrecut mai tot timpul, culminând în acești ultimi 34 de ani și se pare că și-n viitorul apropiat se va întâmpla la fel !
  NE merităm soarta ? Eu zic că nu, dar nici nu încercăm să avem grijă de ea, mai bine zis de cea a urmașilor noștri ! 😒
  P.S. La mulți ani ! tuturor românilor și tuturor celor care simt ca noi !

 23. Nu,nu ! Omul are evidente probleme. Luati in considerare si aceasta posibilitate domnule Nistorescu. Este intradevar obosit. Psihic. Pe bune !

 24. Care Dracu, generali, sa simta ceva? Si ei sunt la fel ca si el. De fapt ei sunt incompetenti si oameni de prisos de o viata. A avut vreodata Romania ofiteti de armata competenti? de la Cei dinainte de razboi, mentionati de Bertholet, si pana la plosnitele ceausiste…Si acum la fel. Intodeauna , armata a fost reprezentata de soldatul roman. Noi cu sacrificiile si vitejia, ei cu decoratiile.

 25. Ca IOhannis e un nesimtit, stie toata lumea. Dar cacanarii aia cu stele de general si mana la chipiu, de ce se prostitueaza? Vai de mama lor de ofiteri ai vai de mama ei armatei romane! Slugoi cu solde grase, bese-n cizme, cum zice Cristoiu, niste javre, de ma intrebati pe mine.

 26. ‘ Ghinion ‘, nu poți fi ‘sătul’ de ceva de care nu ai fost interesat.

 27. Astăzi chiar de m-aș întoarce
  Înapoi la meditații
  Satisfacția rămâne
  Zece ani v-am fript ficații !

 28. oricum, moaca lui iohanis este destul de dubioasa! ascunde ceva! sa speram totusi ca e vorba doar de problemele lui personale, nu ale tarii!

 29. Cetatenii au sărbătorit și această aniversare a unirii din 1859 cum au putut fiecare, unii cu mitingurile, altii cu injuraturile si restul, plangand din cauza neajunsurilor si a sanatatii distruse! Vacarul de lux, arogant si imbuibat de minciuni si prostie fara limite, a comemorat mica unire dupa 9 ani de mandat plin de distrugeri in Romania. Privirea spune clar „de ce sunt in Romania si nu plecat intro alta vacanta pe motiv de invitatie ca sef de clan infractional organizat.

 30. Este tragedia comună a noastră și a lui. Mai trebuie să se deranjeze și să ne deranjeze de Paște, de ziua Marinei și pe 1 decembrie dimineata, ca dupî amiază va face traditionala escapada in Puerto Rico sau Lesotho. Nu i face nici lui plăcere cum nu ne face nici nouă.Va fi greu si pentru noi și pentru el, dar pauzele largi dintre aceste întalniri ne va asjuta sa suportam greata. In perioada echivalentă a mandatului predeceorul lui iesea să behăie în fiecare seară la ora 18.00 știind câtâ oftică generează. Ciripoi isi compensa așa , prin răutate și batjocură, neputințele de alt ordin

  predecesorul lui

 31. un om inutil intr o tara parasita.
  o tara de oameni tristi, care poate isi mai arata muschii in trafic sau la un meci obosit al Nationalei.
  era un roman (o carte…), parca politist, care s ar potrivi ca titlu aici: „Regele unei tari ploioase”.

 32. Da, palaria e semnatura mea de pe cand tineam cont de facebook!
  Si eu am vazut-o pe matusa mea purtand palarie.
  Acum stiti cum e … imbatranim, capul raceste, trebuie acoperit cu ceva.
  Restul nu stiu ce are sa-i reproseze fiecare.
  am iesit

 33. @parere… :
  „Vacarul de lux”
  Auzi? Voua la armata v-au dat chiloti verzi? 🤣

 34. si depre ukraina?nimic?nimic? poza , pare a ne spune ca …aceste „cuvinte” (nespuse, adica : Україна sau Ukrayinane) ne „doare” ….marele lenes de Sibiu, pare „rupt” de atita munca, ar avea nevoie de un concediu permanent….

 35. Analistul Coti e tot mai disperat cand a aflat procedura de crestere a pensiilor. CAstigatorul alegerilor este stabilit cu 1 an inainte, indiferent cate poze cu telefonul va face USR, AUR si Shosho. Fiind inpotriva, PDL/PNL si-a scris iesirea de la guvernare. E clar si cu ce bani se face cresterea: cu banii de subventii la orice. Rau este sa nu te pricepi la politica !

 36. ” si pe toti ce-n asta lume…”…daca fotografia este reala ea ne arata un om fara sperante in viitor (fie el si presedinte, inca)…de ce? prea multe raspunsuri s-ar potrivi ca sa mai fie necesare comentariile!…onoarea ne obliga sa nu „dam” intr-o persoana cazuta si/sau bolnava (chiar daca a facut foarte mult rau din pozitia functiei impuse care i-a IMPUS sa ne cheme, aproape de disperare, la vot) …cata diferenta intre arogantul care isi arunca paltonul pentru lachei de la inceputul mandatelor si pierdutul de la sfarsitul mandatelor pazit de lachei „speciali” ca sa nu se prabuseasaca in vazul lumii!

 37. Ce ave-tzi cu el? Se poate sa fi avut ceva discutzii in familie sau cine shtie ce probleme? Carcotashii sa nu se dea ca nishte clantzai de aur, la persoane care doar shi-au respectat fisha postului, ca doar nu este rege. Daca va uitatzi in urma o sa vedetzi emanatzii de 3 ori fasaite de poporenii noshtrii, sau altzi alogeni precum Levantzica Tzapului, care a vandut teritorii romaneshti ca de la khazar la khazar, patrimonii vandute de MRU sau Savarina bolshevica, samd. Vroia-tzi sa-l vedetzi pe el ca sa repare greshelile, care sunt > ca shi ale noastre, nu acum sa-l vedetzi precum Ceashka victimizat la sfarshit de mandat, ca nu mai este mult. Big bangul a fost creat de tradatorul spionul rus, rromica Ylici Y. Cred ca privirea lui reflecta viitorul nostru, fiind dazamagit ca shi altzi politicieni romani fatza de poporul ce-l conduce sau l-a condus,ex.Goga (scapat cu viatza la primul atentat terorist in Parlamentul Romaniei facut de tribul 13 ghinionist) multzi dintre ei fiind declaratzi ca au fost legionari pentru ca shi-au iubit asha de mult poporul, dar asta de catre cei mai rai alogenii ai noshtri=khazarii tribului 13 Fortul Jilava. Daca ne comportam asha, ce expectatzii sa avem de la urmatorul conducator, limitat shi el de Constitutzie, daca macar a-tzi citit=o. Se pare ca propaganda bolshevica a eshalonului 2 ai nomenclaturishtilor chibutzului PCR lucreaza ca in vremurile lui bune! Se pare ca unii se vad deja Preshedinte, o fi Hell vig, Ciolacu, Boc pocul nostru, etc…ce platesc asemenea manipularie…?He, he, he, mai este pana departe, asha ca mai bine sa-i da-m cu deshteapta-te Romane din kamunizmul sau, somnul cel de moarte…
  O zi buna
  Con
  P.S. Dictatura ne pashte daca nu ne vindeca-m de pacatele noastre ca popor, acum mai ales fara educatzie…

 38. Ne-a scapat de Protocoalele Secrete Criminale, de paranoia nationala a „grupului infractional organizat”, eticheta pusa de DNA si Militia de Judiciar, de eticheta de „Stat mafiot si esuat”, pusa de basescu, macovei si alte bestii basiste, de condamnarile politice si de „Plicurile Galbene”, de MCV, de codruta kurvoios si dementa arestarilor si incatusarilor televizate, de teroarea nationala si suferintele provocate unor oameni nevinovati si familiilor, lor facute de procurori, militienii de judiciar, temniceri si unii judecatori ticalosi, (vezi ticaloasa de la Galati, livia stanciu), de asasinatele opozantilor in temnitele lor capitaliste, (vezi judecatorul Mustata, Adamescu…), a obtinut de la UE, recalcularea milioanelor de pensii contributive batjocoritoare, in septembrie 2024, dar si Schengen pe aer si ape si urmeaza sa obtina de la UE (am informatii in acest sens), impozitarea drastica a pensiilor speciale, nu ca dementul national, r.bogdan, „creatie” a bestiilor basiste, v.stoica, m.macovei, c.predoiu, etc. care sunt o rusine nationala. A reinceput constructia de autostrazi si centuri de ocolire a marilor orase. Eu zic ca nu e putin, cauza pentru care eu l-am iertat pentru altele „nefacute”…?!

 39. România avea în 1989 zece rafinării. S-au închis și vândut la străini. Rafinăriile, care în 1989 contribuiau semnificativ la economia națională și la independența energetică a țării, au fost lăsate să se degradeze, închise sau vândute la prețuri subevaluate companiilor străine.

 40. acest neamt tradator de tara ca toti nemtii actuali,se gindeste si este preocupat ce vca face cind va fi …dezbracat… de pozitia de o are acum ce-i da putere …el stie ca in democratie un lider de mina a doua ca el odata iesit e un nimeni…sigur ca sint polite de platit de ce-i pe care i-a abuzat …frica e in ochii lui…

 41. Am trait sa o aud si p-asta, FERMIERII SECURISTI de azi se trag direct din Mos Ion Roata!? Fapt impunand o prima concluzie ilogica,
  respectiv ca Mosu era FERMIER si nu „iobag”…TZARANIMEA ROMANA a fost DECIMATA si DEPOSEDATA de…FERMELE in PROPRIETATE de Dej si Ceausescu, COMINTERNISTII INTER-MACELURI BOLSEVICE MONDIALE si ce ne este dat de soarta noastra cumplita de cititori, ca fermierii secucu posesori de „ferme ale geto-dacilor” se trag pe linie directa din „Mos Ion Roata si Unirea”…Pai, cum ramane cu Alexandru Ioan Cuza? Te pomenesti ca, pentru simetrie geopolitica, si Alogenu Secu-i se trage direct din Cuza?

 42. Buna ziua,
  Presedintele are dreptate in mesajul pe care l a adresat populatiei Romaniei in aceasta sarbatoare nationala – fapt care poate sa nu fie pe placul altora dar aceasta este pur si simplu problema dumnealor, iar pe de alta parte trebuie sa fie felicitata si echipa de strategie de comunicare ce s-a implicat in punerea in aplicare si a masurilor de mediatizare a acestei sarbatori nationale in intreaga Romanie.

 43. @ Nu le-au făcut mă la ăștia haine personalizate, așa la grămadă ca plebea, ?

 44. iohannis este doar o pierdere de timp cum la fel este intraga clasa politica de mai bine de 30 de ani, fosta/in prezent in functiune.
  si trebuie sa o recunoastem ca o face gretos: este infatuat, increzut, gomos, ingimfat… individul este emancipat exact ca-n bancul cu bula: o ia cu furculita…i-a explicat basescu cum…

  basescu, dupa ce o lua, avea o alta atitudine, bea bine sa-i treaca greata. il mai alina vreo blonda…
  asta scrisneste din dinti si se uita urit. de parca l-ar obliga cineva. de parca nu asta si-ar fi dorit… cirnatzul de sibii… este propria sa victima. cu cit orgoliul e mai mare cu atit suferinta este mai adinca. se numeste dependenta vindutilor de licurici… ce-si face omul cu mina lui se numeste lucru manual…

  raul, daca nu ar gasi instrumentele necesare (si iohannis se incadreaza perfect aici) nu ar avea cum sa se manifeste…

 45. & ”Gigoloi” ?

  Vitejia ce se măsoarn-n kile,
  Acestor opăriți pe la axile
  Și-n fapte ca sporu-n greutate, ?

 46. Ion Roată (n. 31 martie 1806, satul Câmpuri, județul Vrancea – d. 20 februarie 1882, satul Gura Văii, județul Vrancea), cunoscut și sub numele de Moș Ion Roată, a fost un țăran român, deputat în Divanul Ad-hoc al Moldovei din anul 1857 și un susținător înflăcărat al Unirii Principatelor Moldova și Valahia și al reformei agrare din Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Ion Roată s-a născut în anul 1806 și a fost fiul lui Constantin si a Măriuței Roată. Ion Roată a fost căsătorit cu Maria Roată, născută în anul 1812, și a avut patru copii: Năstase, Neculai, Zoe si Maria.
  Ion Roată a fost decorat la 18 martie 1878, de către Mihail Kogălniceanu, ministru de externe, cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de cavaler, împreună cu brevetul însoțitor semnat de Domnitorul Carol I, „ca o răsplată a contribuției pe care înțeleptul țăran din Câmpurile a avut-o la Înfăptuirea Principatelor Unite”.

  PS. Pe 6 aprilie 1749 țăranii din Moldova, condusă de Constantin Mavrocordat, au scăpat de starea de servitute în care se aflau. Cu 3 ani înainte Mavrocordat luase aceeași măsură și în calitatea de domn al Țării Românești.
  DECI, dupa anul 1750, PE TARAMUL Tarilor Romane NU MAI EXISTAU „Țărani dependenti’ care se numisera (anterior) rumân în Țara Românească și vecin în Moldova.
  În 1784 are loc Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan având ca scop lichidarea șerbiei. Datorită răsunetului european stârnit de răscoală, Curtea de la Viena prin împăratul Iosif al II-lea emite ordonanța din 22 august 1785 care suprima șerbia. Suprimarea definitivă a iobăgiei in Transilvania a avut loc abia în 1848.
  DEH … ISTORIA BAT’O VINA !

 47. Pictorul Nicolae Grigorescu povesteste de entuziasmul impresionant al romanilor in ziua cand s-a auzit ca cele doua provincii au acelasi Domn. „Atunci am vazut eu ce va sa zica bucuria unui popor”.

  Ioha este trist gandindu-se ca este ultima sarbatoare de 24 ianuarie in functia de Presedinte.

  Gheorghe Dinica:

  O strângere de mână, aşa e începutul
  O mână care spune mai mult ca vorbele
  Ea tremură sfioasă şi îţi cere
  Puţin noroc, puţină mângâiere
  Dar c-o strângere de mână începe şi sfârşitul
  Atunci când ne e teamă să spunem ce gândim…
  Şi-n cel din urmă ceas, când vorba n-are glas
  O strângere de mână e un bun rămas…

 48. Din ce am citit eu din mâzgăleală,președintele e obosit și gârbovit nu din cauza problemelor,din cauza PSD ,care l-a împiedicat să le rezolve,că el ar fi vrut!
  De fapt Johannis a fost învins de PSD cum un altul, care a intrat în folclor cu numele de TAPUL, a fost învins de SERVICII.
  Așa arată pentru că e (editat) ,de aici oboseala și sfârșeală ,că ce altceva a făcut zece ani a făcut (editat) ,nu?
  Mai să plâng maeștre ,că mi-s sensibil
  de felul meu ,că dumneata mă știi că tot leatul nostru e asa.
  Într-o vreme o ținea langa in toate BINE CUVANTARILE sale către bunul ,blajinul și naivul popr român, cu REFORMELE și am văzut ce reforme a făcut.
  A reformat PNL cu Ariel,i-a spălat pe creier, de au ajuns saracii de ei ca preșcolarii de fac pipi pe ei numai când se uită la ei și sunt nevoiți să poarte pempers!
  A reformat si PSD cu DNA și acuma zburda,nu mai are nici un adversar după cum vedem,iar eu mă întreb dacă treaba asta nu l-am obosit și aia amintită mai sus că între navete mai faci și lucru manual.
  Numai așa a putut ajunge Romania un
  „pol de stabilitate”.
  Înțelegeți? Eu așa sper!
  Aia cu România Educata și ce a mai guitat el pe acolo ,e pentru noi,adică și pentru mine,că sa nu va supar,dar a uitat de ele demult ,demult,noua ne-au rămas în creier,exact ce și-a dorit!
  De o vreme vorbește de PROVOCARI și când pronunța PROVOCARI se ridică pe vârful pantofilor se bălăngănea ușor ,semn că-i place ce zice și privește peste munti spre Sibiu să vadă dacă RAVSITOARA îl vede! Îl vede!!!
  Mai astea doi se potrivesc cum nu se poate mai bine și au pornit de jos împreună de când cutrerau marginile Sibiului în căutare de ceva de vânzare!
  Ați uitat?
  Se potrivesc și pentru că securitatea i-a găsit și nășit!

 49. Msi mult ca sigur este trist deoarece SPPul cel rau l-a izolat de poporul lui drag interzicandu-i accesul in parc. L-a obligat sa tina discursul lui sclipitor numai in fata catorva insi.

 50. Mă,.. Ardeleanul nu are de ce sărbători, Nu e afacerea lor , deci au de lucrat,. Regățenii să stea in cap să le poaie-nkur.. Oricum nu e meritul lor. Romania e artificial creată și contra intereselor lor de moment,..Unirea era și este doar in folosul unei clase politice de borfași care au recolta mai bogată și turma mai mare..

 51. Sau era trist gandindu-se la soarta fermierilor. Ce fericiti erau taranii acum 156 de ani cand s-au improprietarit si cum tremura de frig acum, protestand de atatea zile. Cum sa nu fie trist cand se simte neputincios in fata sortii!

 52. NIMENI NU NE-A „donat” Transilvania !
  ROMÂNIA s-a NUMARAT printre INVINGATORII (ai ANTANTEI) din WWI, in ciuda RETRAGERII RUSINOASE a rusilor de pe frontul de est.
  Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric (in epoca WWI si post WWI) în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari. ACESTA a fost SCOPUL intrării României în WWI de partea Antantei !

  Razboiul de ELIBERARE a Transilvaniei (alt razboi, post WWI):
  12 noiembrie 1918 – Primele trupe din armata română intră pe teritoriul Ungariei și ocupă trecătoarea montană de la Tulgheș.
  13–20 noiembrie 1918 – Trupele românești ocupă mai multe trecători montane importante de la granița de nord-est cu Ungaria.
  25 noiembrie 1918 – Armata română eliberează Târgu-Mureș.
  7 decembrie 1918 – Armata Română intră în Brașov, în sud-estul Transilvaniei.
  7 decembrie 1918 – Armata Română depășește linia de demarcație fixată prin Convenția de armistițiu de la Belgrad (râul Mureș) și înaintează spre Turda, cu scopul de a ocupa Clujul.
  12 decembrie 1918 – Trupele române intră în Sibiu (sudul Transilvaniei).
  24 decembrie 1918- Trupele române intră în Cluj.
  14 ianuarie 1919 – Trupele române ajung la Baia Mare.
  18 ianuarie 1919 – Trupele române intră în Sighetu Marmației.
  19 aprilie 1919 – Trupele române intră în Satu Mare.
  20 aprilie 1919 – Trupele române intră în Oradea.
  1 mai 1919 – Trupele române ajung la râul Tisa.
  3 august 1919 – trupele române intră în Timișoara.

 53. În 1859 existau destul de multe lucruri potrivnice: nu aveam o economie foarte bună, nu aveam armată proprie, nu aveam un stat independent, o parte din Europa ne era ostilă. Cu toate acestea, Mica Unire, așa cum este cunoscută în istoria noastră, reprezintă o realizare crucială în desăvârșirea statalității noastre moderne, situându- ne în contextul de a fi creatori de istorie: propria noastră istorie. Revoluționarii pașoptiști refugiați în Occident după ce Revoluțiile de la 1848 au fost înăbușite în sânge de cele două Imperii: Țarist și Otoman nu au rămas în străinătate, ci s-au întors, aducând un bagaj semnificativ de cunoștințe, idei și viziuni complexe și moderne. In noul stat format după Unirea Principatelor din 1859, structura instituțională și legislativă modernă a anticipat, în general, dezvoltarea economică, eliberând activitatea economică de forme arhaice și promovând progresul social.

 54. Românii ortodocsi SUNT cei MAJORITARI de pe TARAMUL cel ROMÂNESC (90%) ! Inclusiv in Transilvania (Români/76%, ortodocsi/66%) !
  Ungurului cel NEortodox (doar 17% pe taramul Transilvaniei) trebuie totul explicat de trei ori căci din prima nu pricepe,.
  Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric (in epoca WWI si post WWI) în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari. ACESTA a fost SCOPUL intrării României în WWI de partea Antantei !

  Razboiul de ELIBERARE a Transilvaniei (alt razboi, post WWI):
  12 noiembrie 1918 – Primele trupe din armata română intră pe teritoriul Ungariei și ocupă trecătoarea montană de la Tulgheș.
  13–20 noiembrie 1918 – Trupele românești ocupă mai multe trecători montane importante de la granița de nord-est cu Ungaria.
  25 noiembrie 1918 – Armata română eliberează Târgu-Mureș.
  7 decembrie 1918 – Armata Română intră în Brașov, în sud-estul Transilvaniei.
  7 decembrie 1918 – Armata Română depășește linia de demarcație fixată prin Convenția de armistițiu de la Belgrad (râul Mureș) și înaintează spre Turda, cu scopul de a ocupa Clujul.
  12 decembrie 1918 – Trupele române intră în Sibiu (sudul Transilvaniei).
  24 decembrie 1918- Trupele române intră în Cluj.
  14 ianuarie 1919 – Trupele române ajung la Baia Mare.
  18 ianuarie 1919 – Trupele române intră în Sighetu Marmației.
  19 aprilie 1919 – Trupele române intră în Satu Mare.
  20 aprilie 1919 – Trupele române intră în Oradea.
  1 mai 1919 – Trupele române ajung la râul Tisa.
  3 august 1919 – trupele române intră în Timișoara.

 55. Românii ortodocsi SUNT cei MAJORITARI de pe TARAMUL cel ROMÂNESC (90%)! Inclusiv in Transilvania (Români/76%, ortodocsi/66%)!
  Ungurului cel NEortodox (doar 17% pe taramul Transilvaniei) trebuie totul explicat de trei ori căci din prima nu pricepe,.

  Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric (in epoca WWI si post WWI) în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari. ACESTA a fost SCOPUL intrării României în WWI de partea Antantei !

  Razboiul de ELIBERARE a Transilvaniei (alt razboi, post WWI):
  12 noiembrie 1918 – Primele trupe din armata română intră pe teritoriul Ungariei și ocupă trecătoarea montană de la Tulgheș.
  13–20 noiembrie 1918 – Trupele românești ocupă mai multe trecători montane importante de la granița de nord-est cu Ungaria.
  25 noiembrie 1918 – Armata română eliberează Târgu-Mureș.
  7 decembrie 1918 – Armata Română intră în Brașov, în sud-estul Transilvaniei.
  7 decembrie 1918 – Armata Română depășește linia de demarcație fixată prin Convenția de armistițiu de la Belgrad (râul Mureș) și înaintează spre Turda, cu scopul de a ocupa Clujul.
  12 decembrie 1918 – Trupele române intră în Sibiu (sudul Transilvaniei).
  24 decembrie 1918- Trupele române intră în Cluj.
  14 ianuarie 1919 – Trupele române ajung la Baia Mare.
  18 ianuarie 1919 – Trupele române intră în Sighetu Marmației.
  19 aprilie 1919 – Trupele române intră în Satu Mare.
  20 aprilie 1919 – Trupele române intră în Oradea.
  1 mai 1919 – Trupele române ajung la râul Tisa.
  3 august 1919 – trupele române intră în Timișoara.

 56. Vin ” alegerile libere ” !!! Imaginați – vă că (,) CANDIDAȚII ( numiți, preanumiți, desemnați , impuși, etc. ) se vor trezi cu PREZENȚA 0 ( ZERO ) la secțiile de vot !!! Este o modalitate de REVOLTĂ PAȘNICĂ !!! … Ce ar urma !!??
  O LECȚIE DE ISTORIE !

 57. Alcibiade , despre ce biigui tu acolo in balta broastei ? Lasa-ne naibii cu textele tale ridicole , daca nu ai nimic de spus . Ne faci tu prelucrare de partid sau ce ? Sau vorbesti despre NICUSOR DAN ? ps- Presedintele este strasnic inconjurat,numai pensii de lux de la 50 de ani , uniforme de firma , toti grasi si frumosi ! pps— BATRINU , il injura aiurea pe JOHA , ca el practic a adus PSD la guvernare , alfel freca PSD si acum menta in opozitie . Un pic de obraz ar fi bun .

 58. România a avut cea mai puternică dezvoltare și creștere economică din anul în care s-a realizat Mica Unire și până la 1914. Intre anii 1862-1914 s-au realizat cele mai mari investiții în infrastructură din toată istoria modernă a țării.
  S-au executat peste 3.500 km de căi ferate și lucrări de construcții- poduri, tunele, gări, ateliere, s-au construit peste 29.000 km drumuri. Din aceștia 5.000 km erau drumuri naționale întreținute de sute de cantonieri. Totodată s-au clădit poduri de beton și metalice, unele dintre ele existând și astăzi. S-au instalat 9.062 km de linii telegrafice și 25.308 km de fire pe stâlpi. In marile orașe s-a introdus telefonul, curentul electric, s-au construit rețele de străzi. Liniile interurbane din orașe însumau 38.982 km. În intervalul de la Mica Unire și până în 1914, valoarea adăugată a crescut de aproape patru ori. Iar produsul intern brut (PIB) a crescut de 2,17 ori.

  Asa se face ca „mare urs”, Transilvania si-a dorit Unirea.

 59. isi arata varsta, se apropie de pensie 65 de ani. Daca ne gandim la dl Cristoiu 75 de ani sau dl Mircea Cosea 81 de ani, observam ca-i mult mai imbatranit, desi s-a relexat, poate il mustra constiinta, are insomnii sau il macina saltul de la proletar/tata tinichigiu la presedinte. Nu-l mai ajuta botox-ul…apropiat de leat cu Bill Gates pare ca inavutirea/puterea macina sau l-a muscat musca Tete si are nevoie de odihna desi si-a luat concediu. Daca ar merge in concediu ”restant” nu mai platim benzina pt naveta, gaz/curent, etc.? Eu zic sa-i dam concediu pana in decembri, facem economie ca nu mai ia avion cu baie si dormitor…va rog respectati codul muncii si dati concediu si zile libere pana ne eliberam de el!!!

 60. Transilvania era surata săracă a regiunilor care formau Imperiul Austro-Ungar, înainte de 1918. Transilvania era chiar și sub Bucovina, în privința PIB-ului pe cap de locuitor (844 față de 866$ G-K), ceea ce o situa printre cele mai sărace provincii din imperiu. Pe la 1913 Vechiul Regat avea situaţia economică cea mai bună, dintre toate ţările din Balcani, inclusiv Grecia.
  Luate separat, Banatul avea PIB-ul cu 2% mai mic decât în Regatul României, iar Transilvania avea PIB- ul cu 10 % mai mic decât Regatul României.

 61. Salariile cresc .Pensiile cresc .Inflatia scade .Preturile la raft scad iar cresterile prind din urma inflatia .PIB Romaniei creste .Banii din PNRR parte granturi parte imprumuturi cu dobinda mica vin si ei .Fondurile Europene au cel mai ridicat grad de accesare .Cetatenii nevoiasi sunt ajutati in continuare .Problemele agricultorilor sunt rezolvate .Banca Nationala tine in friu paritatea leu – euro.Bunastarea se vede la tot pasul .Niciodata in existenta ei Romania nu a avut un nivel de trai atit de crescut .Magazinele sunt arhipline .Masinile de lux sunt pe mai toate drumurile .Politic Opozitia formata din Kelemen ,Orban ,Barna ,Drula ,Tomac, Sosoaca si Simion ,se uneste (asa ne zice cu nonsalanta Kelemen ) spre ai oferi lui Simion accederea in finala luptei Prezidentiale .Evident ne este foarte clar cum doar vasnicul General Nicolae Ciuca (romanul absolut)este cel capabil sa ii invinga pe toti .Comasarea alegerilor , erorile nefortate facute in cazul Protestelor agricultorilor ale lui Nicusor Dan ce dorea sa aduca in Capitala „ oile si vacile fermierilor ”cele ale lui Simion si Sosoaca ce au fost usuiti din rindul protestatarilor , abordarea eronata a PSD , atitudinea neconforma a Partidelor din Opozitie fata de intrarea Romaniei in Schengen , minimala cunastere a problemelor economice si lipsa unui program de Tara , atasate AUR , Partizanatul lui Sosoaca ce este clar atasata de retorica sovietelor cum dealtfel o face si alt Partid din Romania ,Detasarea de Europa a unor Partide ce devin pe zi ce trece antieuropene si multe altele ne obliga sa ne incolonam in spatele Generalului Ciuca chiar daca acesta nu este un politician de cariera si nu este nici un orator de mare forta .Decit un politruc mai buna este alegerea unui General ce nu joaca cartea de Partid ci cartea intregii Romanii .Ciuca „ romanul ” trebuie sprijinit .Nu avem alta alegere Opozitia avind cu totul alte scopuri de felul aparitiei Tinutului Secuiesc sau cea a apropierii de Rusia .

 62. Lasa, ca in locul tau si a altora ca tine vor vota in corpore UDMR-istii .
  „Revolta ta pasnica” este o palma data la un rahat.Unde nu e cap….

 63. Daca romanii nu ies la vot si stau acasa practic Romania va fi condusa de UDMR ce va iesi in corpore la vot spre a se opune PNL. Kelemen si restul (Orban ,Barna ,Drula)opozitiei il vor sprijini in turul doi pe Simion conform retoricii moscovite .

 64. Bah Ursule,
  O fi România( o creație) artificiala, dar a supraviețuit altora( Imp. Austro-Ungar, spre exemplu).
  Și ungurimea nu de mitici trebuie sa se teama, ci de ardeleni(aia care n-au nimic de sărbătorit pe 24 Ian), pentru că nu miticii i-au maturat pe năvălitorii huni la 1784 și 1848.
  …Nu așa își speriau hunii puradeii, „taci că vine motul”, nu:” taci că vine mitica”!
  Nu te mai lauda tu cu cele făcute de huni prin Ardeal, că nu au făcut cu spinările lor!
  Au pus bir pe spinările iobagilor( care nu erau huni, in majoritatea lor), precum coloniștii europeni pe alte continente, cu munca altora se lauda ei!
  Ești nostalgic, dar știi vorba:
  Daca te mănâncă, se găsește cineva sa te scarpine!

 65. Preşedintele Lemn Tănase ne serveşte încă o platitudine oligofrenă din categoria „hai să jucăm toţi golf!” Acest fanariot scârbos nu are dreptul să folosească niciodată cuvântul „DEVOTAMENT”. Junta militară securistă trădătoare de neam este paralelă cu tot ceea ce ar putea însemna vreodată devotament. În afară de Corneliu Coposu, niciun politician de după 1989 nu are acest drept. Trădarea şi prostituţia ieftină nu sunt devotament!

 66. Mda,.. Unii pricep chiar greu.. Nu mă aștept la inteligență romînească..

 67. Fiind CEI mai VECHI si cei MAJORITARI pe acest TARAM/ROMÂNIA (cea numita ROMANIA inca din anul 383 AD) … inteligență Românească NE ESTE MULT SUPERIOARA in raport cu cele ale populatiilor cele migratoare, pagane si minoritare, vremelc poposite pe acest TARAM/ROMÂNIA .

 68. Nu s-a incheiat protestul fermierilor si transportatorilor, intra sistemul de sanatate, se pregateste administratia publica.

  Va rog sa nu radeti de mine.
  Sora prietenei mele venita de undeva din Moldova avusese poliomielita in copilarie si ramasese cu serioase probleme. Au fost la piata, fata a alunecat, a cazut si nu mai putea calca. Au chemat salvarea, am mers la spital, a fost consultata si trebuia sa i se faca un pansament. 3 asistente stateau pe scaune si una dintre ele, repeta, nu gasesc foarfeca. Mai sa fie, as fi cautat eu foarfeca aceea… Nici prin minte nu-mi trecea ca, de fapt, astepta o atentie cu totul indiferenta la suferinta fetei.

  Mi-as dori ca bolnavii sa primeasca ingrijirea de care au nevoie neconditionat de „atentii” ci numai pentru faptul ca-si platesc asigurarile de sanatate. Si aici, marele Ioha, ar fi putut face ceva in ce priveste educatia…
  Ma intreb ce poate face acum cand toata lumea se revolta.

 69. Ce fălci și guși prospere în jurul dărabei de clisă afumată de la Sighii!

 70. O racheta sovietica sol-aer a lovit aeronava-comentariu pe care l-am postat la 12:32 cu speranta unui schimb de opinii:

  L-a auzit cineva pe LATRAUL RASPUTINOID doru popescu FARA Dumnezeul de care vorbea Cuza in discursurile sale inflacarate si FARA PATRIA de care amintea cu si mai mare inflacarare gandindu-se la REGII si VOIEVOZII ISTORIEI MILENARE, sa-l traga de urechiusile clapa uge in ultimii doi ani de cand a fost dislocat pe forum de Securitate si Comintern pe dez axon natu rollasonat ticacalos hemo roid pentru dejectarea repetata a LOZINCII: Lenin si Stalin ne-au „donat Transilvania”? O noua RASTALMACIRE ORDIN NARA, eu CONDAMNAND DUR aceasta ABERATIE MONSTRUOASA, DELIRANT-DOGMATICA-PROSOVIETICA, motiv suficient ca sa-mi fie latrate ieri si azi cate doua comentarii…

 71. Foarte bune mașinile electrice, foarte bune. Treabă serioasă. O invenție progresistă extraordinară. Și-au luat trei prieteni de-ai mei și pe urmă s-au îndrăgostit, din interes, de metrou. Cei trei nu vor muri din cauza poluării. Vor muri de nervi. Dacă se strică o piesă (și sunt făcute din maximum 15 de piese cu tot cu roți), s-a stricat mașina cu totul. Vreau să cumpăr și eu una. Ca să îi fac fiicei mele o surpriză de ziua ei. O să-i zic „uite, puiule, ți-am luat un ghiozdan nou!”

  Preluat de la Boanchis!

 72. Iohannis e un politician esuat demult. Romanii il percep ca pe un individ incapabil, puturos, arogant, nepatriot si ca pe o sluga a neo-progresismului globalisto-comunist. Asteptam sa dispara definitiv si anonim din peisaj. Nu reprezinta nimic pt nimeni.

 73. Cu pălărie sau fără pălărie , oricine ar fi , oculta din umbră să rămână calare pe proștii care ar ” vota” pe : Luluta ,Prostanaku’ , Hell, Rictus- Grindovici, Poantă sau cine știe ce As-din- Mânecă (neo-fanariot) numit pe ultima sută de vreun ambasador ! Sau poate , cum zice un BOU dacă rumânii nu ” votează” , pun ungurii mâna pe putere cu … < 5% !!! Prezenta sub 30% la vot anulează " alegerile libere " !!! Sau oculta emite o " erată" și validează " alegerile " indiferent de prezență ! … Cine mai crede in … " alegeri libere " !!?? P.S. Cine ar mai putea salva România !!?? " Poate o dictatură inteligentă " a prezis un actor cu clarviziune la o " Realitatea " ! Oricum , DATORIA EXORBITANTĂ ( bani furați sistematic ) ne va îngropa de vii !!!

 74. Fiind preocupati sa-si spuna numarul, postacii sovietici ai forumului NU AU SESIZAT ca Ba-TRAC-IANUL Al-Cibiade din Balta fetida a Brailei s-a despuiat, ca si Cpt core/Core/Pisoski, de vesmintele de camuflaj pesedist, aparand in sfarsit, dupa ani de ILEGALITATE
  pe forum, in toata goliciunea basoida abjecta!!! Cpt core/Core/Pisoski care lupta pentru UNIRE, unirea in iubire colectiva mana-n mana si tot asa mai departe, i-a mai admirat anul trecut Golemei din Deal trupul monumental de Adonis care-i trezesc „nelinisti”
  precum vestalelor neintzarcate…

 75. @ Doru popescu ; Pe 04 August 1919 trupele romane intra Budapesta. La multi ani romanilor, doar romanilor!!!!!

 76. Si-au intrat trupele noastre in Budapesta la inceputul lunii august 1919.
  Palatul Parlamentului maghiar a fost pus sub paza unui pluton de vanatori. Seful garzii de la intrarea principala era sergentul Iordan, un oltean de la Craiova, potrivit de stat, negru, uscat si foarte vioi.
  Deasupra palatului a vazut Iordan cum falfaia in vant flamura ungureasca, rosu-verde-alb.
  Faptul acesta nu l-a suparat prea tare, dar nici nu i-a placut… Dandu-si capela pe ceafa si scarpinindu-se dupa ureche si-a zis: „Sa dau jos steagul unguresc si sa pun fanionul de la companie?… Asta ar sti si madama de la popota domnilor ofiteri s-o faca…”
  „Dar am sa chibzuiesc in asa fel ca sa ramana de pomina si sa fie si talpa Romaniei razbunata…”
  Zis si facut.
  Chemand pe caprarul Bivolaru, s-au suit in norii Budapestei si au coborat steagul in lungul sforii, drept la jumatatea steajerului si, luand apoi opinca rasuflata a caprarului, s-a urcat ca un pui de urs si a pus-o drept caciula in capul steajerului, lasandu-i nojitele s-atirne-n vant. Si asa a falfait multa vreme in cerul Budapestei steagul maghiar cu opinca romaneasca deasupra lui…
  ….
  „Cine oare sa fi facut aceasta tragica gluma? imi zise tovarasul meu de preumblare, domnul Ferency, un distins avocat pe care il cunoscusem in metropola maghiara; si zicand, imi arata cu mana privelistea originala si neasteptata, care oprea in drum si intorcea capetele si altor trecatori, ca fiind cel mai caracteristic si ironic simbol al ingrozitoarei realitati, al catastrofalei prabusiri a unui organism orgolios si despotic, tocmai sub calcaiul acelui organism pe care tinuse genunchiul de fier atit amar de vreme, pe care intotdeauna l-a considerat nevrednic de lumina soarelui si de care totusi o viata-ntreaga s-a temut…

 77. „Cine oare sa fi dat vantului si sa fi ilustrat cu atita maiestrie si atit de dureros dezastrul iremediabil al regatului Sfintului Stefan?”, mai rosti domnul Ferency, cu privirea trista, pierduta in vazduh, intrebind parca cerul unguresc, dezolant de senin in ziua aceea.
  Apoi se intoarse cu privirea spre mine, si desi nu mai zicea nimic, am inteles ca ar vroi o lamurire.
  Imi era mila de el, caci era un om distins la simtire.
  „Ma voi interesa, domnule doctor”, ii zisei cu o nuanta de induiosare si, apropiindu-ma de santinela, ii spusei sa strige pe seful garzii.
  „Este chiar acolea, domnule general”, imi raspunse vanatorul mic si indesat, incordindu-se si facand cu capul un gest despre cheiul Dunarii.
  – Cum il cheama?
  – Don’ sergent Iordan.
  – Dar tu stii cine a dat ordin de s-a aciuat opinca ceea deasupra steagului unguresc?
  – Da, domnule general, chiar don’ sergent a dat ordin azi dimineata si tot dansul a si executat ordinul… acum sta de un ceas acolo sa vada ce-o sa zica lumea si tot in cer se uita ca sa indemne si pe altii…
  Ma-ntorc putin spre stanga si nu departe zaresc un sergent si un caprar, care, fara sa ma bage in seama, gustau cu frenezie roadele ispravii lor – ilustratia magistrala a unui moment istoric.
  Priveau cand la trecatorii enervati si sanchii, cand la opinca impertinenta, si pe fetele lor tuciurii si asprite de viforul vremilor se lamurea cea mai desavirsita satisfactie. Pareau niste inspirati si niste draci geniali.
  Intreaga oaste romaneasca, intreaga natie mi s-au parut ca se oglindesc in acesti doi zdrentarosi, sublimi chiar prin gradul de perfectiune la care poate ajunge o zdreanta…
  De-as fi fost singur! – O! i-as fi privit ceasuri intregi fara sa ma satur… Si – poate, i-as fi luat de gat si i-as fi sarutat!
  Dar!… le-am facut semn sa se apropie si, aratand domnului Ferency pe sergent, i-am zis incet, foarte incet:

 78. „Acesta este glumetul, care fara o intentie rautacioasa, desigur, si cu toata naivitatea unui poznas, te-a facut poate sa suferi…”
  Si domnul Ferency, scaldandu-si ochii intre genele-i umede, mi-a replicat cu adanca melancolie:
  „Daca din sufletul si mintea unui simplu taran ca acesta s-a desprins o asemenea pozna, atunci nu ma mir ca sunteti aici…”
  In dupa-amiaza aceleiasi zile, m-am indreptat din nou spre Palatul Parlamentului.
  Ma simteam dator fata de Iordan; trebuia sa-i dau ceea ce in fata durerii domnului Ferency, nu i-am putut da.
  L-am chemat – era nedespartit de Bivolaru -, mi-a povestit cum i-a dat in gand si cum a infaptuit isprava lui.
  L-am laudat si mi-am plimbat mana mult pe fata lui supta si radioasa si i-am dat un pachet de tigari regale.
  Si nu stiu cum, m-am pomenit ca iau de nas pe caprarul Bivolaru, care se tot apropia de mine si pe care, cu cat il priveam, cu atit mai mult punea stapinire pe firea mea.
  Era mic de statura, fata ii era smeada si foarte parlita de soare si vant; in fundul capului purta niste ochi mici, caprui si scaparatori. Avea dinti marunti, albi si frumosi, si peste buza arsa de frigurile ostenelilor abia mijea o mustata roscovana – un vulpoi de Mehedinti.
  Purta capela pe spranceana, iar in ce priveste imbracamintea parea infasurat cu totul intr-un covor de petice, caruia expresia lui ii dadea ceva din prestanta unor odajdii de samurai japonez fanatic.
  O crestatura adanca ii stapanea obrazul stang si alta mai lata se rasfata pe gat sub urechea dreapta; mai in sus de mana, pe antebratul stang, se zarea o cicatrice respectabila…
  L-am intrebat unde a fost ranit. Mi-a raspuns cu nai-vitate si scurt: „Peste tot, domnule general”.

 79. Si desfacand repede o moletiera, mi-a aratat o rana de schija, abia vindecata, la pulpa dreapta; apoi, descheind singurul nas-
  ture pe care il mai avea la veston, puse degetul pe o dara de baioneta in lungul coastelor din dreapta care se vedea in intregime printre cele cateva suvite de panza destramata ce alcatuiau camasa lui Bivolaru. Si era gata sa-mi mai arate, dar l-am intrerupt: „Bine, bine… vad ca esti crestat ca un raboj; dar unde ai capatat ranile? In ce lupte?…”
  Si iarasi cantecul lui: „Peste tot, domnule general. In Carpati, la Rasinari, la Olt, la Siret, la Oituz si chiar pe Tisa in aprilie, ca eu, domnule general, am fost poate in patruzeci de atacuri mari si, in adevar, eu sunt rabojul ispravilor regimentului nostru… pe mine sunt crestate toate de la 1916 incoace… si nu ma las nici mort!…”
  – Ei, si acum iti pare bine ca facuram Romania Mare si ca faci de garda, tu, capraru Bivolaru de la Mehedinti, tocmai aci la Budapesta?
  Si el, incordandu-se si privindu-ma soldateste drept in lumina ochilor, imi raspunse sfatos si cu mandrie:
  „E lucru mare, domnule general… Dar… am auzitara ca mai e si o Viena!…”
  Acestui nebun in toate mintile, acestui prototip al zdrentelor noastre glorioase de la 1917, care isi da seama perfect pana unde se poate intinde fiziceste Romania Mare, nu-i intra totusi in cap ca numai pentru ce vedea s-a ostenit el si atatia au albit meleagurile cu oasele lor
  El, Bivolaru, sinteza neamului sau, elegant la simtire si la gandire, fara sa poata exprima, intelegea totusi numai una: „faima si duhul romanesc cit mai departe, si peste Romania-Mare, Romania spirituala, Romania fara hotare

 80. Cu palarie arata bine ,dar si mai bine ar arata cu catuse la maini !

 81. Fața atârnând în jos a personajului seamănă perfect cu fața lui Kaka Schwab sau a lui Yuval Harari atunci când vorbesc despre necesara dispariție a peste 90% din populația globului. Niciunul dintre aceste trei personaje nu suportă figurile umane. Prezența noastră și faptul că respirăm același aer cu ei derajează și asta se vede pe figura lor. La Davos, președintele nostru s-a molipsit de boala globaliștilor: alergia la oameni.

 82. Baran Gheorghe –
  te iubim,iubim și povestea,iubim stilul și personajele,istoria românilor și Romania.
  HAI SA DAM MÂNA CU MÂNA!

 83. Din nou Cpt core/Core ne arata cum sa citim „Istorie”-a, de data asta in postura lu Badea Gheorghe Bar(ag)an…Bivolaru, ai caror urmasi se ranisera si mai grav in inclestarile din anii 1990 cu finantele si bogatiile Romaniei ceausiste, nu stia in 1919 ca la Viena si Praga operase camaradul Julius Mann-iu, asigurand conditiile CLONARII „republicilor bolsevice” sub acoperire burghezo-mosiereasca Ceho-Slovacia, Austria si IugoSlavia!!!

 84. Mda. De te uiți cu atenție la moaca lui, realizezi că e greu să fi romîn.. Cei zece ani romînești de imoralitate, de slugărnicie, de impotență și de ”lucru bine făcut” de ”pas cu pas” l-au dus in starea de legumă..evident romînească..

 85. Dacă este joi, nu este Tică de serviciu la comentat, este @ Băran Tică din Calarași.un 🐖

 86. nU VA MAI LAMENTATI AVETI EXACT CE ATI VOTAT NIMIC MAI MULT DE ATITA. l-ATI VOTAT CA-I NEAMT SI ESTE MAI DIMBOVITEAN CA ULTIMUL DIMBOVITEAN. L-ATI VOTAT CA-I CINSTIT DESI A FURAT 6 CASE NU CA HOTUL DE NASTASE CARE A FURAT DOAR 4 cE MAI VRETI, AVETI EXACT CE -V-ATI DORIT

 87. Charlie
  25 IAN. 2024 LA 16:28 . Mare e gradina Domnului!! V-am spus domnule ca eu sunt doar eu , Băran Gheroghe, nu e pseudonim , asa ma numesc , iar strabunicul meu a murit pe dealul Bolbocilor cand nemtii au fortat defileul Jiului in WWI , pe Jiul de jos (DOL J ) dar si pe Jiul de sus (GOR J) .Onorata redactie stie ca nu mint. Nu mai bateti campii ca va bate Domnul!!!

 88. Băran Gheorghe, frumos fragmentul de istorie. Charlie ne stie foarte bine dar se amuza in felul lui.

  Proclamarea lui A.I.Cuza ca domnitor al celor doua Principate a declansat o puternica explozie de entuziasm. Pretutindeni au avut loc manifestatii de bucurie, se canta si se juca Hora Unirii, din mii de piepturi rasunau: „Traiasca Unirea, Traiasca Cuza Voda, Traiasca Romania, una si nedespartita”. Unirea Principatelor a avut un puternic ecou in randul populatiei din toate provinciile romanesti, care asteptau acum momentul favorabil pentru a se uni cu Tara.

 89. Vasile Alecsandri şi-a exprimat în repetate rânduri admiraţia pentru talentul lui Alexandru Flechtenmacher: “Eu am existat, pentru neamul românesc, mărturiseşte scriitorul paşoptist, numai din ziua când stihurile mele au răsunat sub arcuşul lui Flechtenmacher”.

  Astfel, „Hai să dăm mână cu mână“ a ajuns imnul Unirii Principatelor, cea mai cântată melodie a vremii.

  Ultimii ani au fost marcați de sărăcie. Parlamentul i-a oferit, în 1881, o recompensă naţională de 300 de lei. Artistul a rămas singur după ce fiul său a murit. A murit, bolnav și uitat, fiind înmormântat din banii strânși după o chetă.

 90. Alexandru Flechtenmacher a fost fiul juristului Christian Flechtenmacher, un jurist sas stabilit în Principatul Moldovei.
  Este autorul primei operete românesti, Baba Hârca 26 Decembrie 1848.

 91. Grajdurile lui Augias vor fi fost curate pe langa ce vor primi „infamii si ilotii”. Nu – mi bat capul cu tamp itii

 92. Umflati ca niste butoaie, cu falcile imense, stiu numai sa salute si sa zica: „Sa traiti”…o panarama de armata…cred ca 50% ar muri in combat in prima jumate de oră…jenă totală…

 93. Cum dreaw e asta purtatorul de cuvint al BOR?…deci ce latră ăsta reprezinta pozitia Patriarhiei române…Patriarhul asta, nu prea inteleg care e treaba cu el…i-a fost impus Banescu sau e pur si simpla paralel?

 94. Maestre nici „măcar” nu mai citesc comentariile! La ce bun? Aceiași troli psd-pnl, același moloz de cuvinte! La România TV e pretenul Iosif Buble „sugativa” la bani publici, via psd, cam 4 000 000 de Euro net anual! Profesorul Epidermă analfabet funcțional la veceul SNSPA, fost veceu Ștefan Gheorghiu, cu Avantgarde, psd 89% intenție de vot, pnl 79$ intenție de vot, Aur 1% intenție de vot, șamd, șamd, șamd! Idioten cu pălărie din poză rezultat 10 ani de Cotroceni? Un hectar de urină plus un munte de rahat uman! Scârbă, plictiseală, indiferență, căscat gura la frunzele cum cad din pom! Parazit la proporții Apocaliptice! La ASF 26 000 de Euro net lunar, suta de lei în Market e prezervativ folosit, nimic, hârtie de șters la cur! Buble e vesel, încruntat, atotștiutor, limbaj de preșcolar! Plictiseală, umezeală, Magraonul din Buzău din Milionar în Euro, viitor multimilionar în Euro! Nimic nou pe Frontul de Vest!

 95. Maestre. Dl Iosif Buble, influentul ziarist(?)( Adrian Ursu citire, Zeul somnului, Mircea Badea citire), este la Latrina3 Cnn? Când a plecaț de la România TV? S-a teleportat? Are 16 clone ca Putin Vladimir? Dvs Maestre, v-ați duce seară de seară la 3 televiziuni simultan pe 4 000 000 de Euro net? Ce ziceți? 4 000 000 de Euro net anual, e o sumă bunicica pe prafu’ ăsta? Îl admir pe influentul ziarist! Nectar ii curge din gură și mir din călcâie! Este ca Sf Luca al Crimeii pt România! Țară bogată, popor sărac! Politicieni jmecheri, votanți naivi, proști bota, proști la megatona!

 96. Zmeura de aur pentru cel mai infect, insipid, inodor, incolor, sterp la creer și gonade, numele lui? L-am uitat! Praful și pulberea, colbul uitării după un impostor! Ai „șansă” ca 10 ani să ridici o țară, dar tu o spurci, o sodomizezi? Furi cu cravata călcată, Bugetul Amărâților din România? 22 000 000 Euro într-un an pe călătorii? Bani cu care făceai un spital de urgență gen Floreasca? Spital pt copii gen Marie Curie? Mai există pentru vânzare de țară Tribunalul Militar București și Plutonul de Execuție? Mai există? Mai există patrioti în SRI, SIE, DNA? Mai există patriotism? Impostorul își pune mâna pe chept la intonarea Imnului? Până acolo are „călărețul” în erecție? Rocco Sifredi? Somn, somn, mâncare, excursii? Devalizat banu’ public? Suntem porci, suine?

 97. Nu, Ludovic, are privirea trista pentru ca era zi libera si toti barbatii erau langa neveste, numai el langa Ciolacu.

 98. E visul oricarui taranoi sau oricarei tarancute sa poarte palarie la oras !

 99. Sa avem pardon, maestre si cinstiti comentatori! Cred ca discursul e bine scris si corespunde realitatii, dar… in dublavorba. Corect politic sau servicistic spus, limbaj diplomatic.
  „Sa alegem politicieni ca in vremea Unirii”.Adica din cei care servesc Sgenda Globalista , iar de nu, sa fie inlocuiti ( Cuza respectiv , pastrand proportiile, Ponta , Dragnea).
  „Pilon de stabilitate”.Ce fsce pilonul? Sta la bază si preia greutatea pt a sustine ALTA parte a constructiei. Vedeți ” Mos Ion Roată si Unirea” ca sa fim in context.
  Restul le las sa le traduca fiecare …sau revin.

 100. Mare urs, din ce am cules eu in Ardeal, legenda era ca cei mai „inteligenti” sunt haholii, pe locul 2 fiind sasii.

 101. Articol bin spre foarte bun.Si scurt, alta calitate azi.
  Dar nu il banuiesc pe Personaj de cine stie ce depresii.Cred cacera pursi simplu scarb1t Ro, Unire, popor majoritar. In excursie la ALTE POPOARE, cu abion privst, era ranjitor, cam ce o intelege el din fericire.

 102. Excelent diagnostic, Wolf Edmund! As adauga ca Personajul , in comparatie cu Marii Nenorociti, este mic pana si in nemernicie. NU este primit in clubul sata.. aaasta, elitist.

 103. @da.. 11.20:
  Imteresanta observatie.Dar cred ca imbatranirea rapidă vine de altundeva si anume de la …orientare.Da. ACEA orientare promovata azi.

 104. Mare urs, ideea aici nu e sa ne iubim , dar nici sa ne balacarim, sa ne dam in cap cu opinci, respectiv acuze de slugarnicii. Ci, in opinia mea,sa facem un efort de obiectivare, sa facem schimb de informatii, in dauna celor ce ne dezbina si ne au pus , de un mileniu maghiar si un bicentenar romanesc, sa ne antagonizam.

 105. Spuneam la 9:43 plin de entuziasm contra-revolutionar:

  De fiecare data cand un prost-trac dejecteaza in serie carnaciori oltenesti sa fim siguri ca e vorba de un ROBOT defect sau de o CLONA tamp pita ceausist-resovietizata…Tamp pita precum CLONA Bar(ag)an Gheorghe care vrea sa ne convinga ca NU E PREZENTA PE FORUM PERMANENT, dejectand in tromba sub alte pseudonime de front…Veti Doamne, doar citeste si da mai departe, ca ILEGALISTII PCR intre cele DOUA MACELURI BOLSEVICE MONDIALE, dar de dejectat dejecteaza din An in Paste!? Cu ce l-oi fi iritat pe „Gheorghe si Ion…”? Facusem doar o aluzie tandra cu Baraganul, cu Bivolaru si cu „republicile bolsevice” intemeiate de Julius Mann in 1918, CAMARADUL COMINTERNIST al lu Bela Kun…

 106. NU AU EXISTAT ‘regi’ si ‘voievozi’ IN ISTORIA MULTI-MILENARA de pe ACEST TARAM ! Decat intre 1881-1948.

  AU EXISTAT doar BASILEI (CONDUCATORII cei PAMANTENI, IMPARATESTI si alesi AGNATIC de catre TRIBURILE autohtone) in epoca GETO-DACICA/pre 106 AD, IMPARATI Romani (vreo 40 de Imparati Romani si Bizantini) nascuti pe TARAMURILE cele stravechi ale GETO-DACILOR/(106-610 AD), PRINCIPI (titlu Imperial Roman pana la Retragerea Aureliana din 271 AD)/(610-1300 AD), DOMNI si DOMNITORI ai Țărilor Române (titlu Imperial Roman si Roman de Rasarit dupa retragerea Aureliana)/post 1310 AD !
  ACEASTA ESTE ISTORIA MULTI-MILENARA (de vreo 5.000 de ani) a NEAMULUI nostru de pe acest TARAM ! DEH … ISTORIA BAT’O VINA !

  DIVINITATEA cea STRAVECHE (de tip pre-crestina Proto-Indo-Europeana, PIE/3000 BC), MITOLOGICA (Tatal CERESC/”*Dyḗws Ph₂tḗr”) si AUTOHTONA (DZEUS/DumneZEU al GETO-DACILOR) a RAMAS acelasi ca NUME chiar si in epoca paleo-crestina si crestina … si pana ASTAZI. Ca VREI, ca NU VREI, aceasta este RELITATEA cea STRAVECHE (de vreo 5.000 de ani) a CREDINTELOR de pe acest TARAM. Si de aceea, orice sarbatoare straveche pre-crestina are o corespondenta (ulterioara) paleo-crestina si crestina pe ACEST taram. Si NU INVERS! DEH … CREDINTA cea STRAVECHE de pe acest TARAM BATA’O VINA !

 107. NU AU EXISTAT ‘regi’ si ‘voevozi’ IN ISTORIA MULTI-MILENARA de pe ACEST TARAM ! Decat intre 1881-1948.

  AU EXISTAT doar BASILEI (CONDUCATORII cei PAMANTENI, IMPARATESTI si alesi AGNATIC de catre TRIBURILE autohtone) in epoca GETO-DACICA/pre 106 AD, IMPARATI Romani (vreo 40 de Imparati Romani si Bizantini) nascuti pe TARAMURILE cele stravechi ale GETO-DACILOR/(106-610 AD), PRINCIPI (titlu Imperial Roman pana la Retragerea Aureliana din 271 AD)/(610-1300 AD), DOMNI si DOMNITORI ai Țărilor Române (titlu Imperial Roman si Roman de Rasarit dupa retragerea Aureliana)/post 1310 AD !
  ACEASTA ESTE ISTORIA MULTI-MILENARA (de vreo 5.000 de ani) a NEAMULUI nostru de pe acest TARAM ! DEH … ISTORIA BAT’O VINA !

  DIVINITATEA cea STRAVECHE (de tip pre-crestina Proto-Indo-Europeana, PIE/3000 BC), MITOLOGICA (Tatal CERESC/”*Dyḗws Ph₂tḗr”) si AUTOHTONA (DZEUS/DumneZEU al GETO-DACILOR) a RAMAS acelasi ca NUME chiar si in epoca paleo-crestina si crestina … si pana ASTAZI. Ca VREI, ca NU VREI, aceasta este RELITATEA cea STRAVECHE (de vreo 5.000 de ani) a CREDINTELOR de pe acest TARAM. Si de aceea, orice sarbatoare straveche pre-crestina are o corespondenta (ulterioara) paleo-crestina si crestina pe ACEST taram. Si NU INVERS! DEH … CREDINTA cea STRAVECHE de pe acest TARAM BATA’O VINA !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.