Posibil pact Merkel-Putin, la 75 de ani de la Ribbentrop-Molotov

Andrei Ilarionov, ex-consilier al preşedintelui rus, Vladimir Putin, consideră că înainte de tratativele ce se vor duce la Minsk la 26 august, Rusia şi Germania au deja nişte condiţii care îi vor fi impuse lui Petru Poroşenko, iar președintele ucrainean va fi convins să le acceptate. „În ziua aniversării a 75-a de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, Putin şi Merkel au elaborat, nu fără şansa de a fi realizat, pactul Putin-Merkel pentru instalarea controlului asupra Ucrainei”, scrie pe blogul său Andrei Ilarionov, citat de DESCHIDE.md.

Deşi poziţiile lor vizavi de democratizarea spaţiului ex-sovietic în mare parte diferă, şefii celor două state au acelaşi punct de vedere în problemele cu care se confruntă în prezent Ucraina, consideră expertul rus.

„Atitudinea negativă a doamnei Merkel faţă de apropierea Georgiei şi Ucrainei de NATO este bine cunoscută încă de la summitul din 2008 de la Bucureşti, unde cancelarul german a blocat iniţiativa ca aceste două ţări să obţină planurile de acţiuni pentru aderarea la NATO. La începutul verii curente, Merkel a propus în calitate de negociator în tratativele dintre Ucraina şi Rusia pe nimeni altul decât pe… cumătrul lui Putin, Medvedciuk”, afirmă Andrei Ilarionov.

În opinia ex-consilierului preşedintelui rus, poziţia comună elaborată de Putin şi Merkel are aproximativ următorul conţinut: încetarea focului din ambele părţi; acordarea unui statut special regiunii de est a Ucrainei şi crearea „Novorossiei”; renunţarea Ucrainei de a adera la NATO şi a se apropia de această structură internaţională; renunţarea Ucrainei de a adera la UE; soluţionarea problemelor ce ţin de gazele ruseşti în favoarea „Gazprom”-ului şi a Germaniei; pentru acceptarea tuturor acestor puncte, „Novorossia” va obţine de la Uniunea Europeană (Germania) 500 milioane de euro.

Ilarionov consideră că Petr Poroşenko a acceptat deja aceste condiţii de negocieri. „În primul rând, Poroşenko a declarat deja că la Minsk va milita pentru pace. În rândul al doilea, el a acceptat deja ajutorul în valoare de jumătate de miliard de euro pentru ajutorarea Donbasului. În al treilea rând, pactul Putin-Merkel a fost acceptat de către Poroşenko doar după ce vice-preşedintele american George Biden !!! a promis Ucrainei doar ajutor economic”, concluzionează Andrei Ilarionov. Întâlnirea trilaterală va avea loc în capitala Belarusiei la 26 august. La ea vor participa preşedinţii Ucrainei, Belarusiei, Rusiei şi Kazahstanului, precum şi trei reprezentanţi ai UE.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.