Postul ne scapă de toxine

Alimentația bogată în grăsimi, dulciurile și alcoolul sunt factori favorizanți principali în acumularea de toxine. De aceea, se spune că perioada postului, când nu avem voie să consumăm alcool și produse din carne sau cu proteine de origine animală, este una prielnică detoxificării. Sfatul nutriționiștilor și al medicilor este să dăm iama în piață după spanac, urzici, leurdă, ceapă și usturoi verde, dar să nu uităm nici de semințe, fasole, nuci și ciuperci.

Carnea, ouăle și produsele lactate fac parte din meniul de bază al multora dintre noi în cea mai mare parte a anului și reprezintă totodată o sursă de energie. Un regim de post în care echilibrăm consumul de verdețuri (fibre) cu cele de proteine de tip vegetal duce astfel la detoxificarea și energizarea organismului.

Cură de detoxificare

Consumul exclusiv de legume pe o perioadă mai lungă, așa cum este postul, va fi benefic pentru că ajută la curățarea eficientă a colonului de toxine. Studii de specialitate au arătat că dacă nu facem de cel puțin două ori pe an câte o cură de detoxificare, riscul de a ne îmbolnăvi de cancer de colon este ridicat. Dar pentru ca procesul să fie eficient, este nevoie și de hidratare. Consumul a 1,5-2 litri de apă pe zi este cantitatea optimă. Pentru obținerea efectelor dorite în urma unei cure de detoxificare, este necesar și consumul de cereale integrale, fructe proaspete sau uscate. Potrivit nutriționiștilor, fibrele din cereale integrale accelerează procesul de digestie și elimină toxinele din organism. Dacă vei consuma fulgi de ovăz, te vei bucura și de o doză de energie, pentru că aceștia conțin și carbohidrați. Merele reglează tranzitul intestinal, iar acidul malic, cel care dă merelor gustul acrișor, este benefic pentru digestie. În ceea ce privește fructele uscate, acestea conțin fibre, fier, fosfor și alți nutrineți care ne asigură necesarul energetic.

Înlocuiește carnea cu ciupercile!

Ciupercile conțin multe proteine, așa că pot înlocui cu succes carnea și aportul ei nutritiv. Nutriționiștii avertizează însă că întreruperea bruscă a consumului de carne poate avea consecințe asupra organismului: stări de amețeală sau stări de slăbiciune. Astfel, ciupercile pot înlocui carnea fără probleme. Alte surse de proteine sunt nucile, fisticul sau migdalele, care echilibrează necesarul zilnic de proteine. Acestea sunt foarte hrănitoare și sățioase. Evită să mănânci la o gustare mai mult de 50 de grame.

Profită de verdețurile primăverii

Adevărat „rezervor“ de vitamine și minerale, verdețurile primăverii sunt un aliat pentru multe probleme de sănătate, de la astenie până la anemie și dureri menstruale. Pe lângă includerea lor în alimentație, urzica, spanacul, leurda, năsturelul și ștevia pot fi administrate și ca remedii pentru diferite afecțiuni. Nutriționiștii recomandă salatele, ciorbele și mâncărurile cu aceste verdețuri, dar și supele de legume, orezul cu ardei gras, zacusca, mazărea și fasolea verde. Nu uitați de fasole uscată, năut și linte. Leguminoasele conțin proteine și sunt bogate în fier, înlăturând astfel riscul de astenie și anemie.

Medicii avertizează că persoanele care suferă de boli precum neoplazia și anemia nu trebuie să țină post. De asemenea, din dieta persoanelor care țin post lipsește vitamina B12, care poate fi asimilată numai din produse de origine animală. Pe durata postului, putem lua suplimente cu vitamina B12, pentru a nu ne confrunta cu simptome precum oboseala, palpitațiile sau dificultatea de concentrare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.