Premierul „studiază toate variantele” în privința alegerilor pentru primari în două tururi

Schimbare de atitudine a premierului Dacian Cioloş în problema alegerilor pentru primari în două tururi.

Cioloș a declarat duminică, la Iași, răspunzând întrebărilor presei, că va discuta cu partidele politice despre ideea unei ordonanțe de urgență referitoare la desfășurarea alegerilor locale în două tururi de scrutin şi că studiază toate posibilitățile cu privire la implementarea acestei măsuri.

Declaraţia vine în contextul în care, în urmă cu doar cinci zile, premierul a respins o astfel de posibilitate pe motiv că „nu este democratic ca o lege adoptată de Parlament să fie modificată de Guvern prin OUG”.

De asemenea, Klaus Iohannis a declarat duminică, la Iași, că ideea alegerilor pentru funcția de primar în două tururi de scrutin este foarte bună.

„Este o decizie politică, mai ales că este vorba de alegeri. Este o lege pe care Parlamentul a votat-o. (…) Eu, în Guvernul pe care îl conduc — este un Guvern independent—, care nu este implicat politic, și nu cred că este democratic să modifice un Guvern prin OUG o lege politică”, spunea pe 19 ianuarie premierul Cioloș.

Întrebat însă, duminică, de un jurnalist dacă varianta asumării răspunderii ar fi una fezabilă pentru a implementa măsura votului în două tururi pentru funcția de primar, Cioloş a răspuns: „Studiem toate posibilitățile”.

Totodată, șeful Guvernului a fost întrebat dacă va fi de acord cu varianta unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului care să modifice legea alegerilor locale în acest sens, dacă partidele ar fi de acord. „O să discut cu partidele politice întâi”, a răspuns Cioloș.

Biroul Politic Național al PNL a decis luni, 18 ianuarie, să-i înainteze premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanță de urgență a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin,anunţul fiind făcut de liderul partidului Alina Gorghiu.

De altfel, Gorghiu s-a arătat surprinsă de refuzul premierului de a respinge propunerea, afirmând totodată că va încerca în continuare să-l convingă de necesitatea demersului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.