Presa străină, uimită de spiritul civic al românilor din diaspora

Presa străină subliniază la unison importanța bunei desfășurări a procesului de vot din străinătate pentru turul doi al prezidențialelor, amintind că aceste voturi sunt favorabile în mod tradițional dreptei. Presa germană este elogioasă la adresa lui Klaus Iohannis, britanicii sunt uluiti de spiritul civic al românilor din străinătate, în timp ce, mai pragmatic, Wall Street Journal amintește că România nu are buget pe 2015 și depinde de un acord cu FMI.

Wall Street Journal: Rezultatul poate depinde de votul din dispora

”Rezultatul votului poate depinde de posibilitatea românilor din străinătate de a-și exercita dreptul de vot”, scrie The Wall Streety Journal, adăugând că ”analiștii politici spun că majoritatea celor din diaspora îi favorizează pe cei care nu se află la putere, ceea ce ar putea fi un avantaj pentru domnul Iohannis, deoarece este singurul candidat de dreapta care a ajuns în ultimul tur”.

Publicația americană notează că s-au creat cozi imense în cursul zilei de duminică la secțiile de vot din străinătate, inclusiv una de mai mulți kilometri la Munchen. În acest context este amintită și solicitarea președintelui Băsescu adresată guvernului pentru a emite o ordonanță de urgență pentru prelungirea procesului electoral până la ora 24.

The Wall Street Journal scrie că ”în cazul în care premierul Ponta iese victorios, social-democrații care controlează parlamentul își vor sigura și controlul asupra ramurii executive, deschizând calea către continuitate și un mai puternic control asupra economiei. Dar dacă victoria va fi a lui Klaus Iohannis, un român de etnie germană, este probabilă o schimbare pe scena politică”.

”Dacă va câștiga, domnul Iohannis va încerca sa constituie o nouă coaliție in parlament acum sau înainte de alegerile din 2016, spune Otilia Dhand, un analist politic de la Teneo Intelligence din Londra”, arată WSJ, care amintește însă că, indiferent de rezultat, Romania are nevoie de un buget pentru 2015 și că soarta acordului standby cu FMI este incertă.

Daily Mail: ”Nu-mi vine să cred că atât de mulți romani au ieșit să voteze”

Britanicii sunt uluiți de modul în care românii participă la viața politică a țării lor, chiar dacă se află la 3000 de kilometri departare de casa. Daily Mail îl citează pe un trecător care privea uimit la coada de la o secție de votare din Londra. ”Nu-mi vine să cred că atât de mulți romani au ieșit sa voteze. În mod clar iau foarte în serios politica din țara lor, chiar dacă se află la distanța asta”, spune el. Daily Mail notează ca la Portsmoutherau așteptați nu mai puțin de 10.000 de cetățeni români cu drept de vot.

Este pregătită România pentru un președinte sas luteran?

Presa germană este favorabilă în mod unanim candidatului Klaus Iohannis. Deutsche Welle ii facea un portret extrem de pozitiv candidatului ACL, sub titlul ”Klaus Iohannis, un om ambițios și pragmatic”.

”După un succes remarcabil în administrația locală, sasul luteran din Transilvania caută sa convingă acum întreaga națiune că este omul potrivit pentru a conduce din punct de vedere politic, moral și economic refacerea României”, scrie DW. ”Este România pregătită pentru un politician care aparține atat unei minorități etnice, cât și religioase?”, se întreabă DW, care arată ca în România trăiesc 40.000 de germani care sunt considerați muncitori, de încredere si cinstiți și că mulți români apreciază aceste calități, în special în centrul și vestul țării.

”Povestea lui Iohannis face ca turul doi să fie mai disputat. Oamenii vorbesc despre efectul Iohannis, la fel cum vorbeau de efectul Obama, în 2008. Oamenii s-au săturat de politicienii din sistem”, spunea Iohannis într-un interviu. Însă dacă acest încrezator și pragmatic politician va putea convinge o întreaga națiune se va vedea duminică seara”, mai arată DW.

„Cu periuța de dinti la alegerea Președintelui”, titrează Frankfurter Allgemeine Zeitung, remarcând ca „mulți români din străinătate au zgribulit încă de azi noapte, pentru a-și da votul”.

Der Spiegel: Guvernanții corupți se simt amenințați

Spiegel.de vorbeste despre posibilitatea ca Romania sa aiba „un sef de stat de origine germana. Candidatul la presedintie Iohannis foloseste in campania electorala clisee ale virtutilor germane. Guvernantii corupti se simt amenintati – si incita o campanie de denigrare. In consecinta, tocmai romanilor din diaspora, predominant critici la adresa lui Ponta, le este ingreunat votul: in toata Europa, ca si in Germania, la primul tur de scrutin au asteptat ore in sir zeci de mii de romani, in fata consulatelor – adesea degeaba. Justificarea: probleme tehnice si de logistica”.

Neue Zurcher Zeitung: ”Mickey Mouse” vs. un candidat atipic

Opozanții îl numesc pe Ponta ”Mickey Mouse” și îl percep ca pe o marionetă a partidului său, fostul partid comunist. Acesta a deținut puterea după căderea lui Ceaușescu, în 1989, și a avut grijă ca în România să nu aibă loc schimbări structurale. Ponta acționează în spiritul acestei tradiții, având de partea sa și Biserica Ortodoxă. Cele mai evidente consecințe sunt o justiție fragilă, o presă controlată și ascensiunea meteorica a oligarhilor în sfera politicului, scrie publicația elvețiană de limbă germană Neue Zurcher Zeitung.

Tribune de Geneve: Un scrutin crucial în Europa Centrală și de Est

Publicația elvețiană de limba franceză Tribune de Geneve vorbește despre puternica mobilizare a electoratului prin rețelele de socializare, în special in diaspora, acolo unde locuiesc 3 milioane de romani. În primul tur au votat însă doar 160.000, dintre care 54% pentru Klaus Iohannis și doar 15% pentru Victor Ponta, scrie Tribune de Geneve.

”Înarmați-vă cu o sticlă cu apă, încărcați-vă telefoanele mobile și pregătiți-vă să stați la coadă”, citează publicația un mesaj de pe conturile create pentru acest scrutin. Tribune de Geneve amintește că, acum cinci ani, voturile din diaspora, favorabile în general dreptei, au înclinat balanța în favoarea președintelui Traian Băsescu.

”În România totul pare să joace în favoarea lui Victor Ponta: experiența sa politică, un acces la resurse guvernamentale, care i-a permis, potrivit criticilor, să își înmulțească ”cadourile electorale”, și sprijinul foarte influenței Biserici Ortodoxe și al ameliorării situației economice.

Rivalul său este complet atipic pe scena politică: un fost profesor de fizică care nu se simte in largul său în fața camerelor de luat vederi, el s-a ținut departe de polemici când a fost acuzat că nu este ”un adevărat român”, susținând mereu ”lucrul bine facut”, scrie Tribune de Geneve.

”Este un scrutin crucial în fosta țară comunistă, într-un moment în care democrația a inceput să reculeze în anumite țări din Europa Centrala, în frunte cu Ungaria”, scrie Tribune de Geneve

Regnum.ru: ”Candidatul Transilvaniei” contra candidatului ”Romaniei Mari”

Agenția rusă de presa Regnum dedică un articol celui de al doilea tur al alegerilor parlamentare din Romania, sub titlul ”’Candidatul Transilvaniei’ contra candidatului ’Romaniei Mari’”.

Mult mai puțin înclinat către susținearea lui Klaus Iohannis, față de articolele din presa occidentală, articolul trece în revistă rezultatele primului tur și ține să sublinieze că majoritatea formațiunilor care au decis să-l sprijine pe candidatul ACL în turul al doilea sunt partidele etnicilor maghiari, unele dintre ele adepte ale unei linii radicale. Este vorba despre Partidul Popular Maghiar din Transilvania, al lui Zsolt Szilagyi (despre care se amintește că a declarat că va vota pentru ”transilvanizarea Romaniei”), de Partidul Civic Maghiar. Regnum amintește și de apelul făcut de liderul UDMR Kelemen Hunor ca simpatizanții săi să voteze așa cum le dictează conștiința, fapt care este interpretat ca un îndemn la a vota pentru Iohannis, atât timp cât UDMR se află la guvernare alături de Victor Ponta.
Regnum subliniază că Victor Ponta a obținut majoritatea voturilor in sudul și estul Romaniei, precum și în Republica Moldova, Yimbabwe și Coreea de Nord, în timp ce Iohannis a obținut vot majoritar în Transilvania (cu excepția Harghitei și Covasnei) și în străinătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.