Prima victorie franceză

A fost cea mai dramatică etapă din actuala ediţie a Turului Franţei. Dramatică prin căzăturile provocate de asfaltul ud de la ploaia care a venit spre final. Dramatică pentru că însuşi tricoul galben, Chris Froome, a fost victima unei căzături, ceea ce a bulversat clasamentul etapei şi pe cel general. Dramatică, dar şi emoţionantă pentru că etapa a fost câştigată, în sfârşit, de un francez, Romain Bardet.

Câteva date tehnice: s-au alergat 146 km, între Albertville şi Saint Gervais Mont Blanc; o primă ascensiune, nerepertoriată, Colet de Tamie, sprintul intermediar de la Doussard, prima căţărare de categoria întâi, Col de Forclaz de Montamin, apoi Col de Forclaz de Queige, de categoria a doua, şi apoi marele examen al etapei căţărarea de categorie specială, Montee de la Bisanne, urmată de o coborâre vijelioasă, plus o nouă căţărare de primă categorie, Saint Servais Mont Blanc, lungă de 9,8 km.

Ca şi în cele mai multe din etapele precedente, şi de-această dată se desprinde din pluton un grup de 20 de rutieri care, în numai 25 km se distanţează la aproape 6 minute. O primă căzătură, cu T. Dumoulin în prim-plan. Se trece d sprintul de la Doussard şi T. Dumoulin cade din nou, dimpreună cu A. Yeats, și abandonează. Plutonul profită și reduce din handicap grație trenei celor de la Astana, care trag pentru F. Aru. O nouă căzătură, P. Rolland, pe coborârea de 16 km de pe Montee de Bisanne. De precizat că P. Rolland și Rui Costa tocmai se desprinseseră din grupul evadaților și aveau un avantaj de aproape 15 secunde. O nouă căzătură, S. Reichsenbach și S. Morabito, plus R. Porte. D. Navarro țâșnește dintre evadați plecă să-l prindă pe R. Costa, dar cade și abandonează.

Și vine momentul care avea să hotărască soarta etapei: pe această coborâre dintre Megev și ultima cățărare, cad fără să fie presați Chris Froome și V. Nibali. Bicicleta lui Froome se rupe, liderul ia o bicicletă de la un coechipier, T. Geraints, dar pierde un timp prețios. A fost momentul în care Romain Bardet se desprinde și pleacă în urmărirea lui R. Costa. Urmărirea este pur și simplu fascinantă, la fel și luptele din pluton, unde Froome se adaptează și nu prea la bicicleta lui Geraints, drept care R. Porte, N. Quintana, F. Aru, J. Rodriguez și Al.Valverde forțează și trec în față, la aproape 30 de secunde înaintea tricoului galben. Marele câștigător al etapei este R. Bardet, care urcă pe locul doi în clasamentul general, în timp ce fostul loc doi, B. Molema, coboară pe locul 10.

Clasamentul etapei

1. R. Bardet 04h 14` 08„

2. J. Rodriguez la 23„

3. Al. Valverde ac. timp

4. N. Quintana 26„

5. F. Aru 28„

Clasamentul general

1. C. Froome 082h 10` 37„

2. R. Bardet la 04` 11„

3. N. Quintana 04` 27„

4. A. Yeats 04` 36„

5. R. Porte 05` 17„

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victor Nita 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.