Primarul Chișinăului: O Moldovă instabilă ar fi preluată de Rusia precum Crimeea

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, atrage atenția că instabilitatea politică ar putea avea efecte grave asupra Republicii Moldova. Acesta este de păerre că “o Moldovă instabilă ar fi preluată de Rusia precum Crimeea”.

„Eu cred că toată lumea conștientizează că o asemenea situație nu poate trena la nesfârșit pentru Republica Moldova, întrucat este chiar periculos. (…) Moscova evident stă la pândă și în momentul în care vor fi comise greșeli, Moldova ar putea fi preluată exact cum a fost preluată Crimeea sau acum regiunile Donetk și Lugansk „, a declarat Chirtoacă, la RFI.

Totodată, liberalul moldovean aafirmat că în țara sa vor fi făcute reforme drastice, dar că acestea vor fi explicate populației.

„Dacă se va reuşi să avem o guvernare liniştită, consecventă, serioasă, cu cele mai dure reforme posibile (…), dacă ne este dat să trecem prin reforme drastice, vom explica oamenilor corect acest lucru, ei ne vor înţelege şi ne vor susţine în parcursul european. Nu parcursul european îi deranjează, ci modul în care parcursul european a fost gestionat la Chişinău de clasa politică şi acum este o şansă ca lucrurile să fie reparate”, a mai spus edilul Chișinăului.

Chirtoacă a explicat că este nevoie să fie tăiate trei miliarde de lei de la buget. De asemenea vor fi luate și alte măsuri: „Vârsta de pensionare se discută să urce până la 65. Acum este 57 la femei, 62 la bărbaţi. După aceea, închiderea celor trei bănci care au fost subiectul devalizării în ultima perioadă, identificarea vinovaţilor şi tragerea lor la răspundere pentru acel miliard de euro furat. Nu este decis până la urmă cum se va proceda, urmează să aibă loc şi negocieri cu FMI, sunt păreri diferite. Cel puţin două dintre ele cred că vor fi închise cu siguranţă, este vorba despre Unibank şi Banca Socială, sunt băncile de buzunar ale lui Ilan Shor. În ceea ce priveşte Banca de Economii, este dacă vreţi corespondenta CEC-ului din România, este o bancă ce a aparţinut statului, a avut filiale şi sucursale practic în fiecare localitate şi din acest punct de vedere este până şi un obiect de patrimoniu, acum depinde de soluţia care va fi aleasă, aici încă nu s-a decis final”, liberalul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.