Proiecţia filmului „Hârtia va fi albastră” vorbeşte despre Revoluţia Română

Luni, 22 decembrie, la ora 19.00, la sediul ICR Viena, are loc proiecţia filmului Hârtia va fi albastră, în regia lui Radu Muntean (2006). Filmul face parte din programul RKi Wien – Rumänisches Kino in Wien, care în luna decembrie tratează tema Revoluţiei Române din 1989.

Acţiunea filmului Hârtia va fi albastră are loc în Bucureşti, în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989. Plutonul de intervenţie motorizat, condus de locotenentul Neagu (Adi Cărăuleanu) primeşte ordin de patrulare prin cartierele mărginaşe. Costi (Paul Ipate), unul dintre cei doi soldaţi în termen ai plutonului, crede că misiunea oricărui român e să lupte împotriva susţinătorilor lui Ceauşescu, indiferent de ordinele superiorilor. Profitând de o altercaţie dintre colegii lui şi un grup de manifestanţi, fuge să lupte la Televiziune, în ciuda ameninţărilor locotenentului.

Radu Muntean semnează nu doar regia filmului, ci şi scenariul alături de Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu, iar Tudor Lucaciu – imaginea.

Secvenţă din filmul regizat de Radu Munteanu

Filmul Hârtia va fi albastră a câştigat 2 premii la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo din anul 2006: Menţiunea Specială a Juriului şi Premiul CICAEConfederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă şi Eseu. Filmul a luat Premiul pentru cel mai bun film în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Film Eurasia din Antalya şi Premiul Special al Juriului în cadrul Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur. S-a aflat, de asemenea, în competiţia oficială şi a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno.

Regizorul şi scenaristul Radu Muntean s-a născut la 8 iunie 1971, în Bucureşti. În 1994 a absolvit Academia de Teatru şi Film, secţia Regie Film. A debutat cu filme documentare, realizate încă din perioada studenţiei, iar primul său lungmetraj, Furia (2002), a primit Premiul pentru debut din partea UCIN. Urmează filmele Hârtia va fi albastră (2006), Boogie (2008), Marţi, după Crăciun (2010), Vorbitor (2011). A regizat peste 400 de spoturi publicitare şi a câştigat peste 40 de premii naţionale şi internaţionale la festivaluri de publicitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.