Putin, faţă în faţă cu Obama: „E frumos, nu-i aşa?”

“E frumos, nu-i asa?”, a spus, în engleză,Vladimir Putin, întorcându-se către Barack Obama. “Da”, a venit rece răspunsul. Cei doi s-au aşezat la aceeaşi masă, avându-l între ei pe preşedintele Chinei, Xi Jinping. Putin a întins o mână şi l-a bătut uşor pe umăr pe Obama. Acesta abia dacă a schiţat un gest de răspuns. Acesta a fost unul dintre puţinele schimburi de replici între cei doi preşedinti, prezenţi la Summitul Forumului de Cooperare Asi-Pacific, care a avut loc la Beijing, pe 10-11 noiembrie.

Presa internaţională scrie că aceste gesturi vorbesc mai mult decât mii de cuvinte despre relaţia tensionată dintre Rusia şi SUA. Între Obama şi Putin nu a existat niciodată o simpatie deosebită, însă răceala de la Beijing este ceva la care ziariştii nu au mai asistat până acum, scrie Reuters.

La summitul de la Beijing, Putin şi Obama au fost observaţi apoi discutând prin intermediul unui translator, iar apoi s-au mai intersectat la fotografia oficială.

“Au fost trei ocazii de-a lungul zilei, care au totalizat aproximativ 15-20 de minute, în care preşedintele Obama a vorbit cu preşedintele Putin”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Bernadette Meehan. “Au vorbit despre Iran, Siria şi Ucraina.” Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat ca au avut loc aceste convorbiri, dar nu a oferit detalii.

Cei doi au mai fost văzuţi alături la o ceremonie de sădire a unui copac. Putin s-a apropiat cu oarece aroganţă şi a turnat o lopata de pământ. Obama a mers insa cu mâinile la spate şi cu un zâmbet forţat, a turnat o lopată de pământ si a aruncat un “Hei, hombre” către o echipă de filmare latino-americană.

Barack Obama şi Vladimir Putin se vor mai întâlni în această săptămână, la Summitul G20 de la Brisbane, Australia, care va avea loc sâmbătă şi duminică, 15-16 noiembrie. “Putin ştie care este poziţia noastră”, a spus Ben Rhodes, adjunctul consilierului lui Obama pentru securitate naţională. “Vrem ca Rusia să fie o forţă stabilizatoare în domeniile care ne interesează, dar nu va putea fi atât timp cât violează suverantitatea unei ţări vecine”, a spus Rhodes.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.