Rate direct la stomatolog

Românii se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește îngrijirea danturii. Principalul motiv invocat îl reprezintă prețurile prea mari practicate de cabinetele de stomatologie, astfel că aceştia amână, pe cât se poate, vizita la dentist. Mai ales că sunt puține cabinete care au contract cu Casa de Sănătate.

Pentru că, de cele mai multe ori, prețurile de la dentist sunt dificil de achitat dintr-un salariu, unii români aleg să-și plătească factura la dentist făcând împrumuturi bancare sau în rate chiar la cabinet. Pensionarii sunt cei mai afectați de aceste prețuri, pentru că ei nu-și permit achitarea intervențiilor, amânându-le astfel cât mai mult posibil. Statul decontează doar sume cuprinse între 1.000 și 1.600 de lei pe lună. Bani care ajung doar pentru câțiva pacienți care necesită intervenții minore.

Nu sunt medici în școli

Nici pentru copii, în școli, situația nu este una mai fericită. Au rămas doar 431 de cabinete stomatologice pentru peste trei milioane de elevi. Nu sunt medici și nici bani. „Costul pentru un pachet mediu de servicii medicale, adică un implant, un detartraj, câteva plombe, ajunge, în medie, la 4.000 de lei. E mult pentru foarte mulți dintre pacienții noștri. În consecință, noi oferim posibilitatea achitării intervențiilor în mai multe rate“, explică Dan Condurache, medic stomatolog în București.

Turism medical

Tot el spune că prețurile din țara noastră atrag însă străinii precum un magnet. „În țările din Occident, prețurile practicate în cabinetele de stomatologie sunt mult mai mari decât cele de la noi. Afecțiunile pe care le tratează sunt cel mai adesea implanturile dentare, tratamentele endodontice, fațetele și extracțiile“, conchide medicul.

Din turismul medical, medicii încep să câștige tot mai bine. Mulți străini din Franța, Italia, Marea Britanie, Elveția, dar și din Canada, vin la noi pentru servicii stomatologice. Majoritatea procedurilor sunt decontate integral sau într-o proporție de peste 70 la sută, prin intermediul asigurărilor de sănătate pe care pacienții le au. Străinilor li se oferă pachete turistice complete, care includ cazare, transport și servicii stomatologice all-in-one.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.