Război total al declaraţiilor între NATO şi Rusia

Secretarul General al NATO îi răspunde preşedintelui rus Vladimir Putin, care acuză Ucraina că este instrumentul prin care Alianţa încearcă să destabilizeze ţara, după cum relatează postul de televiziune Digi24.

”Declaraţia potrivit căreia există o legiune străină în Ucraina este o prostie. Nu există nicio legiune NATO, forţele străine în Ucraina sunt ruseşti”, a spus Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni extraordinare a Comisiei NATO-Ucraina.

„Există forţe ruseşti în Ucraina, iar Rusia susţine separatiştii cu armament. Noi am constatat o creştere substanţială în fluxul echipamentelor (trimise) de către Rusia separatiştilor din Ucraina. Vorbim despre echipamente grele şi despre diverse tipuri de echipamente”, i-a replicat Stoltenberg lui Putin.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că armata ucraineană nu apără interesele ţării, ci este doar o legiune NATO. Putin a acuzat Alianţa Nord-Atlantică de faptul că se foloseşte de armata ucraineană ca de o „legiune străină” pentru a „contracara” Rusia.

Liderul de la Kremlin justifică această declaraţie prin faptul că singurul scop al conflictului din Ucraina este acela de a obține izolarea geopolitică a Rusiei şi nu are nicio legătură cu interesele naționale ale poporului ucrainean.

Poziția României

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat, luni, printr-un mesaj, ”atacurile criminale” asupra populaţiei civile din Mariupol, Ucraina, precizând că eesponsabilitatea aparţine nu doar separatiştilor ucraineni, ci şi Federaţiei Ruse, astfel că trebuie luată în considerare intensificarea sancţiunilor.

”Mă alătur reprezentanţilor Uniunii Europene şi ai Statelor Unite ale Americii în a considera atacurile asupra populaţiei civile din Mariupol, Ucraina, drept criminale”, a transmis Iohannis, într-un mesaj prezentat de Administraţia Prezidenţială.

Potrivit şefului statului, ”responsabilitatea aparţine nu doar separatiştilor ucraineni, ci şi Federaţiei Ruse care participă la înarmarea rebelilor şi nu îşi foloseşte influenţa pentru a detensiona conflictul”.

Klaus Iohannis afirmă că ”România condamnă încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi va continua să contribuie la materializarea aspiraţiilor sale europene şi euroatlantice”.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.