Războiul din Libia ia sfârşit după şapte luni de bombardamente

Reprezentanţii celor 28 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice la Bruxelles au încheiat „un acord preliminar” pentru a pune capăt la 31 octombrie operaţiunii maritime şi aeriene, care a debutat la 31 martie, în Libia, a declarat Rasmussen, în cadrul unei conferinţe de presă.

Consiliul Alianţei se va reuni din nou la începutul săptămânii viitoare pentru a adopta formal această decizie.

„Până la 31 octombrie, vom supraveghea cu atenţie situaţia şi vom menţine posibilitatea de a răspunde la ameninţări împotriva civililor”, a declarat Rasmussen.

Rasmussen nu a vrut să comenteze moartea lui Kadhafi. Acesta „nu a fost niciodată o ţintă a operaţiunii noastre”, a precizat el.

„Sunt mândru de ceea ce am îndeplinit împreună cu partenerii noştri, între care mulţi din regiune”, a precizat el.

Încheierea operaţiunii maritime şi aeriene începute la 31 martie a fost „recomandată” Consiliului de şeful Comandamentului aliat, amiralul american James Stavridis.

Mai multe ţări participante, între care Franţa şi Marea Britanie, au pledat pentru prudenţă, cu menţinerea unei părţi a dispozitivului, pentru ca situaţia să se stabilizeze şi Consiliul Naţional de Tranziţie să fie în măsură să asigure securitatea pe tot teritoriul.

De la începutul intervenţiei, condusă de la o bază NATO din apropiere de Neapole (Italia), aparatele (avioane, elicoptere şi avioane fără pilot) Alianţei au efectuat peste 9.600 de misiuni „ofensive” dintr-un total de peste 26.000. Mai multe ţări arabe, precum Qatarul şi Emiratele Arabe Unite, au participat la această misiune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.