Reacțiunea puterii de la Kiev atinge cote paranoice

Parlamentarii ucraineni apropiaţi ai preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, au reuşit joi, 16 ianuarie, să obţină aprobarea unui proiect de lege controversat prin care se încearcă diminuarea protestelor antiguvernamentale, informează BBC, citat de Timpul.md.

Noua lege aprobată de Parlamentul din Ucraina interzice amplasarea neautorizată a corturilor în spaţiul public, precum şi răspunderea penală în cazul calomnierii oficialilor guvernamentali. Modificările legislative care au drept scop restrângerea activităţii legale a protestatarilor aflaţi în Piaţa Independenţei din Kiev au fost votate mai degraba printr-un spectacol al mâinilor, decât prin procedura corectă de numărare a voturilor. Legile au fost votate după ce deputaţii din partidul condus de Ianukovici, alături de comunişti şi de câţiva independenţi au făcut front comun pentru abrobarea proiectelor. Nu au lipsit nici încăierările între parlamentarii puterii şi cei ai opoziţiei, unul dintre oficiali fiind lovit violent in faţă.

Prima lege aprobată prevede o amendă, ce ajunge pana la 1275 de dolari, sau chiar detenţie pentru cei care instalează în mod neautorizat corturi sau amplificatoare în locurile publice. Apoi, cea de-a doua lege trecută îm parlamentul ucrainean prevede pedepse de aproape un an de muncă în folosul comunităţii pentru calomnierea oficialilor guvernamentali. Pedepsele pentru tulburarea ordinii publice pot ajunge si pana la 15 ani de inchisoare, potrivit noii legi.

Deputații din Ucraina au adoptat ieri, 16 ianuarie, amendamente la legea organică privind telecomunicațiile. Acum, pentru achiziționarea cartelei SIM a oricărui operator de telefonie mobilă din Ucraina, cetățenii trebuie să semneze un contract. Prin urmare, de astăzi, 17 ianuarie pentru a cumpăra o cartelă SIM ucrainenii trebuie să prezinte pașaportul, scrie Timpul.md.

Acest proiect de lege permite Comisiei Naționale să interzică accesul abonaților la site-urile care conțin informații ce contravin legii din Ucraina. De asemenea, acest proiect de lege cuprinde sancțiunile pentru calomnie și extremism.

Pentru aceste schimbări deputații au votat prin ridicarea mâinii. Această procedură vice-președintele parlamentului a explicat-o prin faptul că deputaților partidului de guvernământ le-au fost retrase legitimațiile.

Decizia de a interzice temporar (până pe 8 martie) manifestaţiile in centrul capitalei a fost luată de un tribunal din Kiev încă pe 8 ianuarie, dar publicată miercuri, 15 ianuarie. Tribunalul dă şi o definiţie a manifestaţiilor interzise, cele la care se folosesc „megafoane, pancarte şi corturi”.

Cu toate acestea, protestele nu s-au oprit. In fiecare noapte, in centrul Kievului se afla intre 500 si 2.000 de protestatari, potrivit Euobserver.

In fata acestor noi reglementari, Statele Unite iau în calcul impunerea unor sancţiuni şi restricţii privind obţinerea vizelor pentru cetăţenii ucraineni după ce autorităţile din ţară vecină au intervenit violent în timpul protestelor antiguvernamentale, dupa cum a anuntat adjunctul secretarului de Stat american pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland.

Departamentul de Stat al SUA are deja o lista cu 10-20 de oficiali ucraineni, printre care si actualul ministru de Interne, carora urmeaza sa le fie interzisa intrarea pe teritoriul SUA sau sa le fie inghetate conturile bancare, in cazul in care situatia din Ucraina se deterioreaza.

Si unii diplomati din statele UE considera ca asemenea sanctiuni impuse oficialilor din Uacraina ar putea avea un efect vizibil. ”UE sufera de un complex Belarus. Dar situatia din Ucraina este total diferita. Aici, oligarhii pro-Ianukovici au mult mai mult de pierdut daca intra pe lista neagra a UE”, spune un diplomat european, citat de Euobserver.

Totusi, spre deosebire de actiunile Washingtonului, UE a preferat pana acum sa se limiteze doar la declaratii privind situatia din Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.