Recital Jean-Claude Pennetier şi Mara Dobrescu

Cunoscutul pianist francez Jean Claude Pennetier şi pianista Mara Dobrescu interpretează în această seară, de la ora 19.00, pe scena Ateneului Român lucrări de Schubert, Schumann şi Brahms într-un recital cu valoare de simbol. Accesul publicul în sala de concert este permis chiar şi fără rezervare, în limita locurilor disponibile. Pentru cei care ajung după începerea recitalului, accesul se va putea face la pauză.

Preşedintele juriului Secţiunii Pian, Jean-Claude Pennetier

Pianiştii Jean Claude Pennetier şi Mara Dobrescu urcă pe scena Ateneului Român, pentru a susţine un recital extraordinar în cadrul Concursului Enescu 2014. Momentul este unul cu valoare de simbol. Jean Claude Pennetier a fost prezent ca artist invitat şi în cadrul Festivalului Enescu 2013, iar astăzi este Preşedintele Juriului Secţiunii de Pian a Concursului Enescu ediţia 2014. Reputatul pianist i-a fost profesor Marei Dobrescu, una dintre cele mai cunoscute pianiste de origine română, absolventă a prestigiosului Conservator din Paris. Cei doi se întâlnesc pentru prima dată pe o scenă românească, pentru a interpreta lucrări de Schubert, Schumann şi Brahms în cadrul Concursului George Enescu, eveniment care deschide drumul în cariera internaţională pentru tinerii artişti.

Adela Liculescu

Jean-Claude Pennetier este considerat unul dintre cei mai spectaculoşi pianişti ai generaţiei sale. Concertează alături de orchestre importante precum: Orchestre de Paris, Staatskapelle din Dresda, Orchestra Naţională din Lille, Orchestra NHK din Tokyo. Înregistrările sale cu Beethoven, Schubert, Schumann, Brahms şi Debussy au fost distinse cu numeroase premii de specialitate.

Evgeny Brakhman

Mara Dobrescu şi-a început studiile la Liceul de Muzică George Enescu. A fost remarcată imediat şi a obţinut o Bursă a Guvernului Francez timp de trei ani la prestigiosul Conservator Naţional Superior din Paris, unde a terminat cu cele mai înalte distincţii. În prezent, este invitată să concerteze pe scenele unora dintre cele mai importante instituţii de muzică din lume, de la faimosul Théâtre de Chatelet, la l’Auditorium du Musée d’Orsay sau Salle Cortot. Mara Dobrescu face parte şi din „Trio Brâncuşi”, cu care a înregistrat în anul 2012 integrala triourilor de George Enscu la casa de discuri Zigzag Territoire (Franţa). Pianista a urmat cursuri de perfecţionare şi cu legendara Martha Argerich.

Ilya Rashkovskiy

Etapa a II-a a Concursului Internaţional George Enescu, secţiunea Pian, s-a desfăşurat în zilele de 21 şi 22 septembrie, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Juriul de specialitate, format din Jean Claude Pennetier (preşedintele juriului), Rolf Dieter Arens, Dana Borşan, Philippe Dinkel, Wolfgang Manz, Andrey Pisarev şi Alan Weiss, a decis luni, 22 septembrie, concurenţii calificaţi pentru semifinala Concursului.

Doi ruşi, un grec, un spaniol, un sud-coreean şi o româncă intră în Semifinala Concursului Enescu, Secţiunea de Pian.

Josu de Solaun

Evgeny Brakhman (Rusia), Vassilis Varvaresos (Grecia), Josu De Solaun (Spania), Ilya Rashkovskiy (Rusia), Adela Liculescu (România), Woogil Park (Coreea de Sud) s-au calificat în Semifinala Secţiunii de Pian a Concursului Enescu, ediţia 2014.

În concertul final, concurenţii trebuie să interpreteze un Concert aparţinând unuia din compozitorii Mozart, Beethoven, Chopin, Schumann, Liszt, Grieg, Brahms, Ceaikovski, Rahmaninov (Concertul nr. 2 sau 3), Prokofiev (Concertul nr. 2) sau Bartók (Concertul nr. 3).

Vassilis Varvaresos

Următoarele evenimente din cadrul Concursului Enescu 2014 sunt Semifinala, Secţiunea de Pian – 24 septembrie, între orele 10.00 şi 13.00, apoi începând de la 17.00, la Sala Mare a Ateneului Român – şi Finala, Secţiunea de Pian – 27 septembrie, ora 19.00, Sala Mare a Ateneului Român. Semifinala şi Finala vor fi transmise live şi pe ecranul din faţa Ateneului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.