Republica Bancară România

Salariile angajaţilor Băncii Naţionale a României sunt secret de stat. De stat în stat, căci asta pare a fi instituţia condusă de Mugur Isărescu. Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, ascunde lipsa de transparenţă a Băncii Naţionale a României în spatele unui potop de cuvinte care se vor şi frumoase, şi deştepte: „Oricare ar fi dimensiunea salariilor sau a veniturilor la BNR, ele sunt conform LEGII. Iar LEGEA e suficient de înţeleaptă pentru a înţelege că în BNR este nevoie de competenţa echivalentă cu cea existentă la nivel mondial, care nu se poate obţine fără venituri adecvate”. LEGEA poate că nu vă obligă să vă faceţi publice salariile, domnule Croitoru, însă, fiind vorba despre o LEGE înţeleaptă, aceasta nu vă va certa şi nici nu vă va da afară dacă le veţi spune românilor cât câştigaţi. O LEGE înţeleaptă vă va înţelege pe deplin, în condiţiile în care de la preşedintele României şi până la ultimul funcţionar cu toţii îşi fac publice veniturile.

Acţionarii băncilor private cunosc salariile angajaţilor. Dacă acţionarii BNR aţi fi fost dumneavoastră, domnule Croitor, şi domnul Isărescu, atunci nu ar fi trebuit să vă faceţi publice salariile şi dividendele pe care le încasaţi. Numai că Banca Naţională a României este a României. Iar România înseamnă românii din ţară şi din străinătate, un fel de acţionari care au dreptul să ştie cât câştigaţi.

Lucian Croitoru se plânge că în cadrul a două emisiuni de televiziune, BNR a fost acuzată de mai multe lucruri rele, fără a fi aduse argumente care să susţină afirmaţiile. Însă, domnul Croitoru nu s-a obosit să explice, cu argumente, de ce acuzaţiile la adresa BNR nu sunt corecte. Şi nici nu a spus care sunt argumentele pentru care BNR refuză să facă publice salariile angajaţilor. În schimb, Lucian Croitoru, reprezentantul unei instituţii lipsită de transparenţă, avertizează că vin vremuri grele pentru democraţie. Atenţie, urmează un text care v-ar putea afecta emoţional: „La un moment dat, când argumentul îşi va pierde total rolul reglator în dezbaterea publică, oamenii nu vor mai înţelege problemele reale cu care se confruntă societatea şi le vor nega, acceptând doar ceea ce este facil. Atunci, când vor avea nevoie să adopte măsuri corectoare necesare, politicienii vor descoperi că limbajul şi argumentele lor în favoarea măsurilor corectoare nu vor avea tracţiune. Iar fără corecţii nu se poate merge înainte. Dacă mersul înainte nu va mai fi posibil, marea masă, până atunci manipulată cu populism, se va transforma într-o mulţime psihologică ce va acţiona brutal. Atunci, mulţimea dezlănţuită va constata că nu a fost informată despre salariile din televiziuni, de stat sau nu, din alte companii, de stat sau nu, din alte afaceri private ale politicienilor etc. Atunci toate averile vor fi declarate ilicite şi se va trece, cu un avânt probat cu ceva timp în urmă, la înfiinţarea Republicii Populare România”. Până una alta, trăim în Republica Bancară România, ţara în care BNR face ce vrea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.