Poşta Română, grevă în 30 de judeţe

Greva sindicaliştilor din Poşta Română este în derulare, luni dimineaţa, în 30 de judeţe, au semnat aproximativ 8.000 de persoane şi se va desfăşura până la rezolvarea principalei revendicări, cea legată de salarizare, a declarat, luni, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), Ionel Oţelea.

„Acţiunea se desfăşoară cam în 30 de judeţe, dintr-o evaluare pe care am făcut-o la prima oră. Şi-au declarat dorinţa de a face grevă şi au semnat pentru grevă undeva în jur de 7.500-8.000 de persoane, angajaţi din Poşta Română, care sunt membrii sindicatului nostru. Fac specificaţia că nu acoperim toată ţara şi toate judeţele, dar suntem sindicatul reprezentativ. Acţiunea se va desfăşura până la identificarea unor soluţii care să rezolve principala revendicare a sindicatului la negocierea contractului, respectiv cea legată de salarizare”, a spus Ionel Oţelea.

El a menţionat că sindicaliştii cer creşterea salariului cu 400 de lei net, creşterea sporului de loialitate pe tranşele negociate în contractul de muncă cu 10%, 15%, 25%, aspect trecut în contract din 2019.

„Reamintesc ceva care este de notorietate deja, mare parte din salariaţii Poştei sunt la minimumul pe economie sau aproape de minim, iar când minimumul va deveni 3.700 de lei, 90% dintre salariaţii Poştei vor fi la acest nivel de salarizare dacă nu se intervine într-un fel sau altul”, a precizat Ionel Oţelea.

Întrebat până când ar putea dura greva, el a precizat că sindicaliştii nu au dorit să se ajungă în această situaţie şi ar fi putut să stea la masa negocierilor de 100 şi ceva de zile, încă din luna decembrie, dar conducerea companiei a preferat discute alte subiecte şi „să nu abordăm acest subiect fierbinte pentru toată lumea”.

„Abia în ultimele 4 zile a venit cu nişte date (conducerea companiei, n.r.), nişte informaţii pe care ni le-a dat la solicitarea acţionarului majoritar. În măsura în care va fi suport din toate părţile, management, consiliul de administraţie, acţionar majoritar pentru găsirea unor soluţii, eu sper şi îmi doresc din suflet ca acest conflict să se încheie rapid”, a mai spus Ionel Oţelea.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a companiei, activitatea Poştei Române se derulează în mod normal, luni dimineaţa, în cele mai multe judeţe ale ţării.

„La această oră, activitatea Poştei Române se derulează în mod normal în cele mai multe judeţe ale ţării. Conducerea Companiei monitorizează situaţia şi vom reveni cu informaţii pentru public”, se precizează în postare. De asemenea, sursa citată subliniază că activitatea în cea mai mare structură a companiei – Oficiul Poştă Curierat Bucureşti – se desfăşoară în condiţii normale.

Sindicaliştii SLPR au anunţat duminică faptul că au decis să intre în grevă generală începând cu ora 00:00, principalele solicitări fiind creşterea cu 400 lei net a salariilor angajaţilor şi majorarea sporului de loialitate.

„Au trecut 115 zile de când conducerea Companiei Naţionale Poşta Română a avut prima decizie referitoare la Contractul Colectiv de Muncă 2024. De atunci şi până acum au trecut 110 zile degeaba, fără ca managementul companiei să fi avut vreo intenţie de a discuta cu responsabilitate acest document ce reglementează relaţiile de muncă dintre angajator şi angajaţi şi menţine pacea socială într-o companie. Abia în ultimele 4-5 zile, după înregistrarea unui conflict de muncă, după o grevă de avertisment şi notificarea grevei generale, la solicitarea expresă a acţionarului majoritar – statul român prin Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării, managementul companiei a început să pună la dispoziţia sindicatului reprezentativ- Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, date şi informaţii pe baza cărora să se poată face calcule referitoare la salariile celor peste 20 de mii de lucrători din Poşta Română.

Este de notorietate faptul că foarte mulţi dintre angajaţii Poştei Române au salariile la nivelul minimului pe economie. Astăzi, după primirea informaţiilor şi când ştim de la guvernanţi că salariul minim va deveni din luna iulie 2024, 3.700 de lei, vedem cât de gravă este situaţia în realitate. 18 mii dintre cei peste 21.000 de angajaţi ai Poştei Române, adică un procent de 90%, indiferent de funcţia pe care se află, indiferent de responsabilităţi şi de vechime, din luna iulie 2024 vor avea salariul minim pe economie. Aceasta este nemulţumirea şi revolta miilor de angajaţi din Poşta Română care au declanşat conflictul de muncă şi care intră în grevă începând cu data de 01.04.2024, ora 00:00!”, se menţionează în comunicatul transmis duminică de SLPR.

Pe de altă parte, Sindicatul şi-a exprimat disponibilitatea de a negocia şi pe perioada de desfăşurare a grevei, în prezenţa ministrului Digitalizării, Bogdan Ivan, în calitatea sa de reprezentant al statului român, acţionarul majoritar al Poştei Române, pentru găsirea de soluţii la revendicările formulate.

Ulterior anunţării deciziei SLPR cu privire la declanşarea grevei generale, managementul companiei Poşta Română a subliniat că au fost puse la dispoziţia salariaţilor toate posibilităţile financiare ale companiei pentru evitarea acestui conflict colectiv de muncă.

„Asigurăm toţi clienţii, partenerii şi instituţiile bancare de stabilitatea şi funcţionalitatea serviciilor, precum şi de soliditatea politicilor de management aflate în curs. Precizăm că escaladarea conflictului de muncă este una artificială, iar Compania Naţională „Poşta Română” a luat toate măsurile pentru depăşirea acestuia. Îi asigurăm pe cei peste 2 milioane de pensionari care primesc drepturile sociale prin intermediul Companiei Naţionale „Poşta Română” că nu va exista nicio persoană care să nu îşi primească drepturile în termen, în luna aprilie! Toate drepturile sociale vor fi livrate la timp, până pe 15 aprilie, aşa cum ne-am asumat angajamentul”, se subliniază în comunicatul conducerii companiei.

De asemenea, Compania Naţională „Poşta Română” precizează că „majoritatea covârşitoare”, peste 80% dintre salariaţi, „îşi va îndeplini atribuţiile de serviciu cu profesionalism, ca şi până acum” şi menţionează că la conflictul colectiv de muncă au aderat, în scris, aproximativ 20% din angajaţii companiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

4 Comentarii

  1. Angajații postei romane au salarii intre 2200 și 2400 lei maximum, șeful lua când am primit informația, cam 5000-6000 lei pe lună plus bonificații! Sub șeful poștei=înlocuitorul șefului mare, încasează la fel că oricare muncitor maximum 2400 lei lunar, tuturor li se adaugă tichetele de masa dar nu e suficient! Cumva distrugerea și licitație deîndată?

  2. Mijto, prin Posta Romana se opereaza „cardurile” de plata a facturilor la energie si tot ea distribuie pensiile celor fara de minte si ajutoarele celor cu handicapul la vedere. Oare acuzatia de abuz mai exista in codul penal romanesc ? Macar ca la sefu pesede: instigare la abuz = 3,6 ani !

  3. Pentru magistrati,doctori,profesori,au fost bani!cand se vrea,se poate!cand nu se vrea nu se poate!mai facem cate un stadion,un parc in panta,etc,samd!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.