Restricții pentru fake news

Există o preocupare din ce în ce mai mare în rândul utilizatorilor de Internet cu privire la știrile false răspândite în mediul virtual, potrivit unui sondaj BBC.

Sondajul a fost realizat în 18 țări, iar 79% din respondenți au afirmat că sunt îngrijorați pentru că nu mai știu să facă o distincție între ce e fals și ce e real pe Internet. În doar două țări, respectiv China și Marea Britanie, majoritatea oamenilor își doresc ca guvernele să ia măsuri în privința știrilor false. Un alt studiu a fost efectuat în 2010. Doar 15 țări au fost acoperite de ambele sondaje. Din acest subgrup de respondenți, 58% din ultimul sondaj au spus că Internetul nu ar trebui să fie niciodată reglementat. Când s-a ajuns la problema reglementării Internetului din partea guvernelor, 67% din respondenții chinezi au fost de acord cu ideea, în timp ce răspunsurile a fost mai echilibrate în Marea Britanie, cu 53% pro.

Țările în care populația era cea mai ostilă față de această reglementare sunt Grecia cu 84% și Nigeria, unde 82% din persoane s-au opus acestei idei. Studiul efectuat pe mai mult de 16.000 de adulți a fost efectuat de Globescan. între ianuarie și aprilie. Preocupările legate de ceea ce este real și ce nu s-au instalat după ce termenul de „știri false“ a devenit obișnuit și profitabil, cu povești falsificate pe Facebook de pe urma cărora unele persoane câștigă sume mari din publicitate. Brazilienii au fost cei mai interesați de linia neclară dintre real și fals, 92% din cei intervievați declararându-se cu adevărat îngrijorați. În cazul altor țări în curs de dezvoltare a existat un nivel mai ridicat de îngrijorare, respectiv 90% în Indonezia, 88% în Nigeria și 85% în Kenya.

Germania a fost singura țară în care 51% din oamenii care au luat parte la sondaj au spus că nu sunt îngrijorați de această problemă. Cu toate acestea, în perioada premergătoare alegerilor din țară au existat eforturi în Germania pentru a elimina știrile false. Președintele Globescan, Doug Miller, a declarat: „Aceste rezultate ale sondajului sugerează că epoca știrilor false poate fi extrem de importantă în reducerea credibilității informațiilor online“.

Există și o reticență cu privire la exprimarea opiniilor online. În cele 15 țări care au fost monitorizate în mod regulat de realizatorii sondajului, 53% de oameni au mărturisit că s-au simțit nesiguri în momentul în care voiau să posteze o informație pe rețelele sociale, față de 49% în 2010. Însă a existat o diferență semnificativă între atitudinile din țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare.

În Nigeria, Peru și China, majoritatea oamenilor sunt încrezători în momentul în care trebuie să-și exprime opinia în mod public, dar în Europa și America de Nord a existat mult mai multă neliniște, francezii și grecii fiind destul de sceptici. Pe măsură ce utilizarea Internetului la nivel global crește, se pare că există un entuziasm tot mai mare pentru ca acesta să fie văzut ca ceva la care toată lumea ar trebui să aibă acces. 53% din cei chestionați au fost de acord că accesul la Internet ar trebui să fie un drept fundamental, mulți fiind din Brazilia, Grecia și India.

Studiul evidențiază unele diferențe între bărbați și femei în atitudinile față de Internet. 78% din bărbați au spus că au fost online în ultimele șase luni, comparativ cu 71% din femei. În Franța, doar 14% s-au simțit în siguranță, în timp ce în Marea Britanie cifra a fost de 36%, iar în SUA 35%. Și femeile din Marea Britanie sunt mai preocupate de conținutul fals decât bărbații și erau mai dornice să vadă o reglementare a Internetului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.