Reţea descoperită de La Stampa: jihadişti, Ndrangheta, mafia rusă, chineză şi arme din Republica Moldova

Un jurnalist al publicaţiei italiene La Stampa a reuşit să pătrundă în reţelele de traficanţi de opere de artă din Libia şi Orientul Mijlociu coordonate de ‘Ndrangheta şi organizaţia Stat Islamic, artefacte vândute în schimbul armelor din Republica Moldova şi Ucraina, traficate de mafia rusă.

Întâlnirea cu “un emisar venit din Calabria” a avut loc într-un hotel din apropiere de Salerno, “o locaţie sigură” indicată de solul mafiei. “M-am dus acolo pentru a cumpăra artefacte venite din Sirte, bastion al Statului Islamic”, spune jurnalistul italian, care s-a dat drept un colecţionar bogat din Torino.

“Da, e bine aşa: portul Gioia Tauro. Au fost sustrase metodic din siturile controlate de califatul islamic, Libia şi Orientul Mijlociu. Islamiştii le dau la schimb pentru arme (kalaşnikov şi lansatoare de grenade antitanc). Armele vin din Moldova şi Ucraina, prin mafia rusă. Intermediarii şi negustorii sunt familii din ‘Ndrangheta din Lamezia (Calabria) şi din Camorra, din Campania. Transportul este asigurat de crima organizată chineză şi de nenumăratele ei nave şi containere”.

Jurnalistul Domenico Quirico, un cunoscut reporter de front care a fost ţinut ostatic vreme de cinci luni în Siria, vorbeşte despre întâlnirea cu emisarul mafiei, care îl invită într-un camion îi prezintă artefactele. “Maşina traficantului intră în marşarier. Este ca o măcelarie. Miroase intens a sânge şi a carne. Posibila mea achiziţie este scoasă dintr-o geantă, învelită în pânză albă. O pune pe o masă de măcelarie din tablă”.

Traficantul spune că este vorba de o bucată dintr-o statuie din Libia şi propune un preţ de 60.000 de euro. Mai arată că până de curând transporturile de artefecte ajungeau direct la Napoli însă, din cauza înteţirii controalelor pe mare după intensificarea traficului cu imigranţi, transportul este mai dificil. ‘N-avem timp, cumpărătorii erau americani, muzee şi privaţi. Când au descoperit că banii se duc la Statul Islamic pentru cumpărare de arme, americanii au blocat totul. Acum, clienţii pricipali sunt în Rusia, China, Japonia şi Emirate’”, spune intermediarul mafiei.

Reportajul din La Stampa a fost primit cu o oarecare prudenţă de procurorul şef din Calabria. El a explicat că acum fortele de ordine se infiltrează în clanurile calabreze, “în traficul foarte profitabil cu fiinte umane care pleacă de pe coastele africane şi care implică şi organizaţiile teroriste”. Arme, droguri, imigranţi, poate şi artefacte. “Încercăm să confirmăm aceste informaţii”, spune procurorul.

“Articolul are informaţii foarte precise, ceea ce ne face să ne gândim că prin portul Gioia Tauro intră opere de artă. Dacă aşa este, atunci trebuie să aibă legătură cu ‘Ndrangheta”, spune procurorul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.