Reuniune extraordinară a Consiliului ONU pe tema conflictului din Gaza

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului se întrunește miercuri într-o reuniune extraordinară pentru a examina rezoluția prezentată de Autoritatea Națională Palestiniană (ANP) prin care se cere protecția internațională a palestinienilor și o anchetă internațională de urgență în legătură cu ofensiva israeliană în teritoriile palestiniene, informează AFP, citată de Agerpres.

Această reuniune a fost solicitată de reprezentantul permanent al Egiptului, în numele grupului arab, de reprezentantul permanent al Pakistanului, în numele grupului din Organizația Conferinței Islamice (OCI), și de observatorul permanent al „statului Palestina”.

Rezoluția prezentată de autoritățile palestiniene condamnă „încălcările generalizate, sistematice și flagrante ale drepturilor omului și libertăților fundamentale’ în timpul operațiunilor militare duse din 13 iunie de Israel în teritoriile palestiniene ocupate, „în special ultima ofensivă militară israeliană în Fâșia Gaza (…) care a implicat atacuri nediscriminatorii și disproporționate”.

În textul menționat este solicitată, de asemenea, „trimiterea de urgență a unei comisii de anchetă internaționale și independente” pentru a efectua o investigație în legătură cu aceste încălcări și invită anchetatorii să întocmească o listă cu „crimele comise” și să-i identifice pe cei vinovați pentru aducerea lor în fața justiției.

Autoritățile palestiniene cer în aceeași rezoluție plasarea palestinienilor sub „protecție internațională imediată” și „încetarea urgentă a atacurilor militare israeliene” și a „atacurilor împotriva civililor, inclusiv a civililor israelieni”.

În rezoluție se cere totodată Elveției, ca stat depozitar al convențiilor de la Geneva — texte fundamentale în domeniul drepturilor omului — să organizeze o conferință de urgență asupra situației din teritoriile palestiniene ocupate. O scrisoare în acest sens, datată 9 iulie, a fost deja trimisă de președintele palestinian Mahmoud Abbas la Berna.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.