Rezultate surprinzătoare și interese uriașe în spatele recensământului din Republica Moldova

Majoritatea instituţiilor importante de presă de la Chişinău au primit vineri un e-mail cu rezultatele recensămânului realizat in mai 2014 – cu logo, tabele şi alte ilustraţii. Mesajul părea să fi venit din partea Biroului Naţional de Statistică, scrie Deutsche Welle.

Din populaţia totală, 56,8% (1.655.326) s-au declarat moldoveni, 23,2% (675.299) s-au declaratromâni (la recensământul din 2004, sub regim comunist, romani s-au declarat 2,2 %), 7,6% ucrainieni (221.992) și 5,46% ruși (159.065). La recensământul din 2004, peste 75% s-au declarat moldoveni, 8% ucraineni, 6% ruşi, 4,4% găgăuzi şi doar 2,2% români.

Conform datelor furnizate jurnaliştilor vineri, 40,3% din cei chestionaţi au declarat că limba lor maternă este limba română (1.174.635) în timp ce 38,4% au declarat limba moldovenească (1.117.535) și 13,2% limba rusă (383.970). La recensământul din 2004, peste 56% au spus că limba lor maternă e „moldoveneasca” şi doar 16% – româna.

La scurt timp, însă, după ce presa a făcut publice aceste date, Biroul Naţional de Statistică (BNS) a publicat pe site-ul său oficial un comunicat în care a infirmat datele referitoare la etnie şi limba vorbită. În comunicat, instituţia atenţionează că datele respective, dar şi cele referitoare la numărul populaţiei au fost transmise de pe o adresă de e-mail falsă. Asta chiar dacă datele din comunicatul declarat fals, despre numărul gospodăriilor şi cele ce reflectă numărul moldovenilor plecaţi peste hotare coincid cu informaţia publicată pe site-ul oficial al instituţiei.

Lipsa de claritate şi inacţiunea autorităţilor în elucidarea adevărului a stârnit critici din partea sociologilor şi analiştilor politici. Publicistul Petru Bogatu a numit dezminţirea Biroului Naţional de Statistică „obscură şi dubioasă”: „Se pare că rezultatele recensământului vizând limba vorbită şi structura etnică au stârnit panică în unele cercuri de interese”, a scris Bogatu pe pagina sa de facebook.

Mai apare o mare inadvertenta sesizata de directorul IMAS de la Chișinău, Doru Petruți. In listele electorale folosite la alegerile din noiembrie figureaza 2.800.827 de cetateni moldoveni cu varsta de peste 18 ani, in timp ce BNS raporteaza o populatie totala de 2.913.281 de persoane, din care 699.849 de persoane cu varsta sub 18 ani.

,,Sunt rezultate care sunt special făcute pentru a-i liniști pe stataliștii din Republica Moldova. Au fost stabilite între Marian Lupu, Iurie Leancă, Vlad Filat și Lucia Spoială, șefa BNS. Procentul a fost negociat inclusiv cu Partidul Comuniștilor. Rezultatele nu sunt reale, sunt doar aruncate pe piață ca să întărească pe cei care doresc statalitatea artificială a unui stat, la rândul său artificial”, a comentat directorul Centrului Român de Studii și Strategii, Eugen Popescu, citat de Infoprut.ro.

Mai multe comentarii legate de recensământ, pe Infoprut.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.