Român de vârstă matusalemică, la europenele de tenis de masă

UPDATE. Dublul Samara/Pota în finală

Perechea româno-maghiară Elizabeta Samara/Georgina Pota s-a calificat în finala probei de dublu învingând în semifinale perechea olandezo-poloneză Li Jie/Li Qian în 6 seturi: 4-2 (13-11, 11-9, 9-11, 3-11, 11-7, 12-10).

În finală adversare vor fi Hu Melek (Turcia) şi Shen Yanfey (Spania), care au învins dublul german, Han Ying/Irena Ivancan.

Finala se va disputa duminică 4 octombrie.


România are încă două medalii la europene. Europa ochilor oblici. Trei români în top 15 cei mai bătrâni jucători. Samara cea mai mare performanţă la simplu fete.

Samara în două semifinale

După medalia de argint câştigată în proba de echipe feminin, delegaţia României şi-a îmbogăţit colecţia de medalii la Campionatele Europene de tenis de masă care se desfăşoară în Rusia la Yekaterinburg, cu două medalii de bronz, la simplu şi dublu fete. Bronzul poate fi însă schimbat pentru că el a fost asigurat prin calificarea în semifinale a Elizabetei Samara la simplu şi la dublu, unde face pereche cu jucătoarea maghiară Pota Georgina. De menţionat că Samara a jucat în sferturile de finală contra …partenerii sale de la dublu. De asemenea, pentru Samara este cel mai bun rezultat din carieră în proba de simplu, românca neajungând niciodată în semifinale.

Rezultate tehnice

Sferturi de finală simplu feminin:

  • Yu Fu (Por) – Li Fen (Swe): 4-1 (11-8, 12-10, 8-11, 11-8, 11-7)
  • Li Jie (Ned) – Petrissa Solja (Ger): 4-1 (11-9, 12-10, 12-10, 7-11, 11-6)
  • Polina Michailova (Rus) – Han Ying (Ger): 4-2 (15-13, 9-11, 8-11, 12-10, 11-5, 11-8)
  • Elizabeta Samara – Pota Georgina (Hun): 4-1 (11-9, 9-11, 12-10, 11-7, 11-7)

Semifinale simplu fete:

Yu Fu (Por) – Lie Jie (Ned)

Elizabeta Samara – Polina Michailova (Rus)

Semifinale dublu fete

Elizabeta Samara/Pota Georgina (Hun) – Li Jie (Ned)/Li Qian (Pol)

Hu Melek (Tur)/Shen Yanfei (Esp) – Han Ying/Irene Ivancan (Ger)

Europa ochilor oblici

După cum se poate observa, deşi suntem la Campionatele Europene, foarte multe jucătoare au nume chinezeşti. Nu suntem în faţa vreunei surprize. De aproape 10 ani foarte multe ţări naturalizează jucători, dar mai ales jucătoare din China, pentru a-şi îmbunătăţii performanţele la europene şi mondiale, la echipe şi probele de simplu şi dublu. De regulă jucătoarele din China sunt de două categorii: veterane de peste 30 de ani care nu mai sunt jucătoare de top în China sau foste junioare care nu au vreo şansă să prindă echipele naţionale ale Chinei sau care să fie trimise să reprezinte China în probe individuale. În Europa, chinezoaicele naturalizate fac însă furori. De exemplu, la ultimele 12 ediţii la simplu, 8 titluri europene au revenit chinezoaicelor naturalizate. Olanda a câştigat în 2008, 2009, 2010 şi 2011 titlul european la echipe feminin cu Li Jiao şi Li Jie în echipă, a treia componentă fiind ex sovietica Elena Timina. Ultimele 3 titluri la echipe feminin (2013, 2014 şi acum în 2015) le-a câştigat Germania, cu Wu Jiaduo, Han Ying şi

Shan Xiaona. În 2013 – precedenta ediţie când s-a ţinut proba de simplu – în sferturile de finală s-au aflat 7 euro-chinezoaice şi o jucătoare din Belarus. La actualele europene, la feminin, Spania a venit cu 3 chinezoaice naturalizate, Austria, Franţa, Germania, Olanda, Portugalia cu câte 2, iar Luxemburg, Polonia, Suedia, Turcia cu câte una. La masculin, Austria, Spania, Luxemburg. Polonia, Portugalia şi Ucraina au venit cu câte un jucător chinez naturalizat.

Top 15 – cei mai vârstnici jucători

  1. He Zhiwen (Spania) – 53 de ani
  2. Traian Ciociu (Luxemburg) – 53 de ani
  3. Jean Michel Saive (Belgia) – 46 de ani
  4. Zoran Primorac (Croaţia) – 46 de ani
  5. Besart Domaniku (Kosovo) – 45 de ani
  6. Evgueni Chtchetinine (Belarus) – 45 de ani
  7. Michel de Boer (Olanda) – 45 de ani
  8. Weixing Chen (Austria) – 43 de ani
  9. Kalinikos Kreangă (Grecia) – 43 de ani
  10. Edward Baldacchino (Malta) – 43 de ani
  11. Aleksandar Karakasevic (Serbia) – 40 de ani
  12. Vladimir Samsonov (Belarus) – 39 de ani
  13. Andrei Filimon (România) – 38 de ani
  14. Thomas Keinats (Suedia) – 38 de ani
  15. Vallot Vainula (Estonia) – 37 de ani

Top 10 – cele mai vârstice jucătoare

  1. Ni Xialian (Luxemburg) – 52 de ani
  2. Besire Domaniku (Kosovo) – 43 de ani
  3. Li Jiao (Olanda) – 42 de ani
  4. Li Fen (Suedia) – 39 de ani
  5. Xian Ifang (Franţa) – 38 de ani
  6. Ruta Paskauskiene (Lituania) – 38 de ani
  7. Yu Fu (Portugalia) – 37 de ani
  8. Renata Strbikova (Cehia) – 36 de ani
  9. Shen Yanfei (Spania) – 36 de ani
  10. Barbora Balazova (Slovacia – 36 de ani

Matusalemicul Traian Ciociu

  • După cum se poate observa, în top-ul „bunicilor” apare un nume cu rezonanţă românească. Da, Traian Ciociu, încă jucător de top în Luxemburg este un produs al şcolii de tenis de masă de la Bistriţa, descoperit de regretatul Gheorghe Bozga. Ciocu a rămas în străinătate în urmă cu peste 30 de ani şi timp de 25 de ani a fost campion al acestei ţări. De mai bine de 3 ani de zile, Ciociu (care totuşi nu a obţinut în Europa rezultate deosebite) face obiectul multor articole de presă din Vest, care se minunează de longevitatea carierei lui sportive. Cel puţin în ultimii 50 de ani, Traian Ciociu este cel mai în vârstă jucător european activ care participă la campionate europene şi mondiale. El are „ghinionul” să fie cu 2 luni mai tânăr decât „spaniolul” He Zhiwen, dar cum acesta este european prin adopţie, specialiştii îl consideră pe român decan de vârstă.
  • Ceva mai tânăr (cu 10 ani), dar tot la o vârstă la care alţii sunt de mult antrenori, Kalinikos Kreangă este „fostul” Călin Creangă, de asemenea un produs al şcolii de tenis de masă de la Bistriţa, descoperit de acelaşi Gheorghe Bozga. La 17 ani, aflat în Grecia cu naţionala României, rămâne acolo împreună cu tatăl său, care era un fel de-al doilea antrenor (neoficial) al său. Imediat devine numărul unu în tenisul de masă din Grecia.
  • Tot în top-ul veteranilor îl avem şi pe Andrei Filimon, el este fiul antrenorului Viorel Filimon, cel care conduce echipa de fete, dar este secund şi la băieţi.
  • Traian Ciociu şi Kalinikos Kreangă nu sunt singurii români care joacă pentru alte naţionale. Mai avem un „junior” (are 29 de ani), Mihai Bobocică, numărul 1 al Italiei. El este un produs al tenisului de masă din Craiova, unde a fost crescut de… tatăl său, Mihai Bobocică, fost jucător în vogă între 1969 şi 1984 la CSS Craiova, Bere Griviţa Bucureşti, Politehnica Bucureşti, şi din nou la Craiova.
  • La fete, în top 10 „bunicuţe” avem 6 „euro”- chinezoaice, aproape toate jucătoare de super-top în Europa. Li Jie este cea mai titrată şi se va bate acum cu Yu Fu pentru un loc în finală, iar „suedeza” Li Fen a fost campioană europeană la simplu în 2013.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.