România, în faza luptei pentru puritatea tuturor apelor sale

În România, concentraţia de nitraţi din râuri şi lacuri, din fântâni sau de la robinet este de multe ori necunoscută, iar conţinutul de nitraţi al apelor îmbuteliate nu este obligatoriu declarat pe etichetă. În ţară, limita maximă admisă pentru nitraţi este de 50 mg/l, pe când în cazul bebeluşilor şi copiilor, pediatrii din întreaga lume recomandă maximum 10 mg/l. Campania lansată, luna aceasta, de Aqua Carpatica, campanie intitulată „Testul Purităţii”, reprezintă unul dintre multele demersuri realizate de Jean Valvis şi de echipa sa pentru conştientizarea, de către consumator, a importanţei calităţii apei consumate.

În prezent, România este singura ţara din Europa care nu deţine o lege a apei aşa cum este prevăzută în Directiva Europeană.

În urma acţiunilor întreprinse de-a lungul timpului, Dorna şi Bucovina au fost singurele mărci ce s-au alăturat iniţiativei Aqua Carpatica, trecând pe etichete concentraţia de nitraţi conţinută de apa comercializată sub umbrela celor două.

Compania susţine că oricine poate afla concentraţia de nitraţi din orice tip de apă şi poate face publice rezultatele prin aplicaţia online dezvoltată pe pagina de Facebook Testul Purităţii sau pe site-ul dedicat campaniei. Astfel, Aqua Carpatica şi-a propus să facă o hartă a zonelor vulnerabile şi deja poluate cu nutrienţi (nitraţi) cu ajutorul consumatorilor.

„Nitraţii sunt, conform Directivei UE, factor major al poluării apelor în Europa. Şi este un fapt obiectiv că analizele lor costă şi nu sunt uşoare pentru cei din mediul rural. Testerele pentru nitraţi, cu tehnologia din USA, conferă într-un mod simplu şi la îndemâna tuturor consumatorilor de APĂ să observe cât de pură este apa pe care o beau. Este o modalitate de informare fundamentală, un efort de transparenţă, un pas spre conştientizare. Iar noi, Aqua Carpatica, această Românie o iubim şi o servim: o Românie Informată şi Transparentă! Mai ales, acum când nivelul nitraţilor nu este obligatoriu, încă, pe etichetele apelor îmbuteliate”, a declarat Jean Valvis, fondatorul Aqua Carpatica.

Testerele pot fi găsite alături de o broşură a cărţii scrise de prof. dr. Ghe. Mencinicopschi “Crezi că ştii ce bei?”, Aqua Carpatica alăturându-se proiectului în cadrul campaniei derulate pentru a completa Harta Nitraţilor din România.

Testul Purităţii este o bandă de hârtie care are în vârf o substanţă ce reacţionează în contact cu nitraţii din apă. Testerul se ţine în apă două secunde, fără a-l mişca, după care se aşteaptă 60 de secunde. Zona de testare se va colora în funcţie de cantitatea de nitraţi: cu cât este mai intensă culoarea, cu atât este mai mare concentraţia de nitraţi.
Testerele de nitraţi se găsesc în lanţurile mari de magazine Carrefour, Cora, Auchan (Real), Kaufland, Mega Image şi la promoteri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandra C.C. Dumitriu 62 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.