România, mai interesată decât Bulgaria şi Ungaria la un loc de datele despre utilizatorii Google şi YouTube

În cel mai nou raport de transparență publicat de Google, România figurează cu un număr de 20 de cereri de informații primite de către companie.

Statistica prezintă atât numărul solicitărilor de informații primite la Google și YouTube de la agențiile de aplicare a legii, procentul solicitărilor pe care le onorăm (integral sau parțial), cât și numărul de utilizatori sau conturi specificate în solicitări.

Astfel, în prima parte a anului 2014 au fost înregistrate 31.698 de solicitări de informatii în legătură cu peste 48.000 de conturi, dintre care au fost onorate 65%. Potrivit companiei, guvernele sunt tot mai interesate în a obține informații, dovadă fiind raportul din 2009, când s-au înregistrat 12.000 de solicitari, comparativ cu cel din 2013, când au fost 27.000.

România a formulat 20 de cereri legate de 56 de conturi de utilizatori, iar Google a răspuns afirmativ la 60% dintre ele.

Compania mai precizează că fiecare solicitare este examinată pentru a se asigura că respectă litera și spiritul legii. În unele cazuri, refuză să furnizeze informații sau încerarcă să restrângă sfera de aplicare a solicitării.

Cele mai multe cereri au venit din SUA, peste 12.500, Google onorând 84% dintre ele. Din Germania au venit 3.300, din Franţa, 3.000, iar din India 2.800.

Dintre ţările mici, Singapore a trimis cele mai multe cereri: peste 1.000, iar din regiune, Bulgaria a trimis o cerere ai Ungaria, 17.

Clasamentul este foarte interesant atunci când vine vorba despre procentul de solicitărilor în urma cărora Google şi YouTube furnizează informaţii.

Examinăm fiecare solicitare, pentru a ne asigura că respectă litera și spiritul legii. În unele cazuri, putem refuza să furnizăm informații sau putem încerca să restrângem sfera de aplicare a solicitării”, precizează cei de la Google.

Se poate alcătui astfel un clasament al autorităţilor care prezintă cele mai îndreptăţite cereri. Cel mai bine în acest clasament stă Finlanda, cu 94% din cereri la care Google a dat răspuns pozitiv, SUA (84%) şi Lituania (83%), iar cel mai prost Rusia (10%), Slovacia (7%), Columbia (7%) şi Taiwan (3%).

Există însă un grup numeros de cereri din partea autorităţilor statale a căror rată de răspuns e 0%. Din acest punct de vedere, cel mai prost stă Turcia, care a depus 224 de cereri, niciuna fiind considerată a respecta „litera şi spiritul legii”.

În ceea ce priveşte România, s-au primit răspunsuri pozitive la 60% dintre cereri, în condiţiile în care media anunţată de Google este de 65%.

Top cereri satisfăcute
  • Finlanda 94%
  • SUA 84%
  • Lituania 83%
  • Noua Zeelandă 79%
  • Japonia 77%
  • Belgia 73%
  • Marea Britanie 72%
  • Mexic 71%

¤ procentul solicitărilor în urma cărora au rezultat date

Top cereri refuzate
  • Rusia 10%
  • Taiwan 3%
  • Slovacia 7%
  • Columbia 7%

Agenţiile guvernamentale, instanţele judecătoreşti şi părţile proceselor civile solicită în mod regulat companiilor de tehnologie şi telecomunicaţii informaţii privind modul în care o anumită persoană a utilizat serviciile respectivelor companii, iar datele raportului exact la asta se referă, incluzând Google şi YouTube.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.