Românii din Covasna şi Harghita, expuşi „sistematic unui proces de deznaţionalizare”

Participanţii la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului au solicitat adoptarea de urgenţă a Legii privind votul prin corespondenţă, crearea unui Minister al Românilor de Pretutindeni şi măsuri pentru protejarea românilor din Covasna şi Harghita expuşi „sistematic unui proces de deznaţionalizare”, transmite Mediafax.

Într-o rezoluție adoptată la finalul lucrărilor celei de-a XIII-a ediții a Universității de Vară „România și românii de la frontiera Uniunii Europene și NATO” de la Izvoru Mureșului, se arată că românii din jurul frontierelor ţării și din Balcani sunt supuși unui proces agresiv de asimilare, unele dintre comunitățile românești nebeneficiind de drepturile impuse de standardele europene pentru minoritățile naționale.
Documentul arată că pentru remedierea situației sunt necesare înființarea unui Minister al Românilor de Pretutindeni, „o structură unică în cadrul Guvernului, care să gestioneze relația cu românii de pretutindeni” şi elaborarea și aplicarea în regim de urgență a unei strategii prin care comunităților românești din vecinătate și Balcani le sunt asigurate mijloacele necesare păstrării identității naționale.

De asemenea, se solicită lansarea Consiliului Consultativ al Românilor de Pretutindeni, format din reprezentanți „activi” ai asociațiilor românești din jurul frontierelor, Balcani și Occident, identificarea mecanismelor prin care să fie aplicat principiul reciprocității în materie de respectarea drepturilor minorităților naționale cu statele care au minorități pe teritoriul României, mărirea numărului de burse acordate tinerilor etnici români din țările vecine și Balcani și modificarea metodologiei de selecție a bursierilor.

Participanții la Universitatea de Vară au cerut, totodată, facilitarea acordării cetățeniei române pentru etnicii români din jurul frontierelor și Balcani și simplificarea procedurilor de redobândire a cetățeniei române, adoptarea „în regim de urgență” a Legii privind votul prin corespondență, iar partidelor românești de pe cele două maluri ale Prutului le-au solicitat să semneze un „Pact pentru Reunire”, care să ducă până în 2018 la integrarea completă a Republicii Moldova cu România.

În document se precizează că este nevoie și de un set de măsuri pentru protejarea românilor din județele Covasna, Harghita și parțial Mureș, expuși „sistematic unui proces continuu și susținut de deznaționalizare”, precum și pentru suprimarea „procesului de maghiarizare” a românilor de confesiune romano-catolică din Bacău, Iași și Neamț.

În acest sens, organizatorii Universității de Vară propun finanţarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, „după aceleaşi criterii şi direct proporţional cu suma alocată de Guvernul României Fundaţiei «Comunitas» a maghiarilor din România”, monitorizarea procesului de maghiarizare a românilor romano-catolici din județele din Moldova și sprijinirea păstrării identității românești a acestora.

De asemenea, cursanții și organizatorii universității au mai solicitat adoptarea „unei legi care să permită îndreptarea abuzurilor care au avut loc privind retrocedarea ilegală a unor proprietăţi agricole, forestiere şi imobiliare din Transilvania” și „înființarea unui Fond Suveran (pe modelul Norvegiei) care să identifice, exploateze și să gestioneze resursele naturale ale României, în beneficiul poporului român”.

Rezoluția adoptată la finalul ediției a XIII-a a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului va fi înaintată Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului și Parlamentului României, partidelor politice și societății civile.

Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului s-a desfăşurat, de luni până sâmbătă, în judeţul Harghita, la ea participând aproximativ o sută de persoane.

Reprezentanţii românilor din Italia şi Spania, prezenţi la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), afirmau că sunt pregătiţi să ceară preşedintelui Klaus Iohannis dizolvarea Parlamentului, dacă nu se vor aproba votul prin corespondenţă şi votul electronic.

Sursa: Bursa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.