Românii vor altă politică, dar şi alţi politicieni

În timp ce eu mă uitam la fotografiile cu Adriean Videanu, Adrian Thiess, Anca Boagiu şi Liviu Negoiţă pe la sediul de campanie al ACL, la tele, Klaus Iohannis îi dădea zor că a înţeles sensul votului oferit de cetăţenii României. Măi, să fie! Fotografiile acelea au făcut să-mi cadă maxilarul chiar mai rău decât i-a căzut lui Werner în faţa ploii de obrăznicii mârlăneşti ale lui Victor Ponta. Cum să faci alt fel de politică tot cu Videanu şi cu Liviu Negoiţă? Sau de braţ cu grăsunul de Adrian Thiess? Nu ştie Iohannis cine sunt aceştia şi cu ce s-au îndeletnicit? Nu i-a spus nimeni? Sau ştia foarte bine cine sunt Marian Petrache şi cei pomeniţi mai sus, dar era prea singur şi nu i-a dat mâna să-i alunge? A zis, lasă, trecem râul cu toţii şi abia pe malul celălalt ne numărăm şi ne alegem! Ei bine, pentru Klaus Iohannis a venit vremea să vadă cu cine face politică. Şi să dovedească faptul că a înţeles mesajul electoratului. Mă refer la o înţelegere profundă, care să treacă dincolo de satisfacţia de a fi fost cel ales. Dacă îşi imaginează că lumea l-a ridicat pe marele val din 16 noiembrie pentru ideile sale măreţe şi pentru că a fost fascinată de disputele sale cu Victor Ponta (dintre care pe una a pierdut-o catastrofal) se înşală amarnic. Iohannis a câştigat pentru că generaţiile mai tinere, din ţară şi din străinătate, nu mai vor vechiul stil de a găinări în văzul lumii, cu legitimaţie de parlamentar, de partid sau cu legi trase din condei şi cu instituţii puse să-i păzească pe hoţi.

Românii s-au săturat de toate trucurile politicienilor şi ale îmbogăţiţilor de pe urma politicii! Ei vor instituţii curate, libere de presiunile combinatorilor şi ale politicienilor, care să depisteze fraudele şi să le ducă spre instanţe. Ei vor în politica românească o lume mult mai curată decât cea de până acum. Nu un alt fel de politică făcută cu aceeaşi bandă de profitori şi sforari din PDL şi PNL, indiferent cum îi cheamă acum şi prin ce partide s-au aciuat. Prezenţa pe lângă Klaus Iohannis a lui Adriean Videanu, Liviu Negoiţă, Anca Boagiu, Marian Petrache, Vlad Moisescu sau Rareş Mănescu şi atâţia alţii din cele două partide nu înseamnă decât aceeaşi Mărie cu altă pălărie.

În plus, Iohannis ar trebui să ne cam lase cu PNL-ul său gravid și dornic de putere. Acum a câştigat competiţia pentru preşedintele României, nu pentru tăticul, adică protectorul PNL-ului şi al celor ascunşi sub această umbrelă. Şmecheria cu partidul prezidenţial s-a fumat pentru că au făcut-o şi Traian Băsescu şi Ion Iliescu şi ne-a scos peri albi. Pe formula asta s-au oploşit toate lipitorile.

”Alt fel de politică” pentru noi, votanţii de rând de la cozile secţiilor de votare, înseamnă devotament faţă de nevoile comunităţii, înseamnă oameni competenţi în poziţii de decizie (nu nepotism întins ca ciuma pe toate dregătoriile), înseamnă lege şi pentru politicieni, şi pentru bogaţi, precum şi pentru săraci. Dacă acest ”alt fel de politică” stă pe aceste valori şi truda celor noi este dedicată comunităţilor şi ţării, atunci noua accepţiune presupune şi alţi oameni. În primele luni după venirea sa la Bucureşti, Klaus Iohannis nu avea de unde scoate din pălărie alţi activişti şi alţi tehnocraţi. Poate nici nu ştia cu cine are de-a aface, cine sunt şi ce le poate pielea. A trecut însă ceva vreme şi trebuie să fi aflat şi el cine sunt Videanu, Thiess, Negoiţă, Petrache, Rareş Mănescu, Vlad Moisescu, Andrei Chiliman, Ion Olteanu sau Daniel Buda. Dacă Iohannis nu înţelege că o alt fel de politică presupune şi o schimbare majoră de garnitură, de starlete ale aranjamentelor şi corupţiei politice, atunci nu are cum să ne ofere o schimbare adevărată. Cu peste 100 de ofiţeri acoperiţi în Parlamentul României nu are cum încerca o alt fel de politcă. Cu români corupţi la Fisc şi cu sforari prostovani în servicii iar nu are cum schimba mirosul politicii româneşti. Dă niţel cu mătura şi împrăştie puţin parfum şi peste câteva luni damful greţos al anilor care ne-au dus la neîncrederea de acum se întoarce.

O alt fel de politică pentru care a fost mandatat Klaus Iohannis înseamnă o schimbare importantă de garnitură şi de maniere. Altfel mulţumim frumos! Schimbare tot cu Videanu şi Negoiţă şi cu ceilalţi este ca şi remanierile lui Adrian Năstase, Traian Băsescu, Emil Boc şi Victor Ponta.

Iar de-astea mai bine făcea la Sibiu! Nu trebuia să deranjăm 11,6 milioane de români!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.