Rusia a început războiul economic cu Turcia

Doborârea avionului rusesc de către armata Turciei se lasă cu sancţiuni economice din partea Moscovei. Premierul Dmitri Medvedev a ameninţat miercuri dimineaţa că acţiunea Ankarei nu va rămâne fără urmări şi că e posibil ca în viitor să fie anulate unele proiecte comune şi că firmele turceşti pot pierde cota de piaţă pe care o au în Rusia. La doar o zi de la acest avertisment, ruşii au trecut la fapte.

Un prim pas a fost acela de înăsprire a controalelor pentru produsele alimentareimportate din Turcia, despre care dintr-o dată s-a descoperit că nu respectă normele sanitare. Turcia a vândut în acest an legume, fructe şi produse din carne în valoare de 3 miliarde de dolari. 15% din legumele şi fructele trimise în Rusia a fost returnate deja. De asemenea, Moscova a încetat emiterea de documente de tranzit pentru camioanele turceşti care duceau exporturi turceşti către ţări asiatice, precum Kîrgîzstan, Kazahstan, Tadjikistan sau Mongolia, o afacere turcească de 2 miliarde de dolari anual.

Putin a început să joace tare şi acest fapt se vede în decizia de arestare a 40 de oameni de afaceri turci care participau la un târg agroindustrial în regiunea Krasnodar. Poliţia a descins la târg şi i-a ridicat pe cei 40, care aveau calitatea de expozanţi, pe motiv că „oamenii de faceri turci îşi desfăşurau activitate comercială în Rusia, deşi nu aveau vize de afaceri”. Vartan Ter-Sahakian, adjunctul
șefului interimar al Departamentului de control al imigrației pentru regiunea Krasnodar a declarat că viza turistică pe care o aveau nu este prevăzută pentru activităţi comerciale. Turcii au spus că nu au ştiut că au încălcat legea. „La vamă ne-au întrebat cu ce scop venim în Rusia. Le-am spus că am venit la expoziție. Ne-au spus: Atunci scrieţi – turiști”, a declarat Grist Halkali, unul dintre ei. CNN a
dezvăluit că oamenii de afaceri au fost reţinuţi o zi întreagă. „Nu știam ce se întâmplă, eram ca un fel de ostatici”, a declarat Sankei Beikara. Acesta spune că l-a auzit pe unul dintre cei care îl păzeau că reţinerea e în contul avionului prăbuşit.

Guvernul rus a avertizat că lucrurile nu se vor opri aici. Va urma suspendarea unor programe de cooperare economică, restricţionarea operaţiunilor financiare, a comerţului bilateral, precum şi majorarea tarifelor vamale pentru produsele din Turcia. Se vorbeşte chiar de blocarea construcţiei gazoductului Turkish Stream, cel care urmează să alimenteze o bună parte din consumul de gaze al Turciei. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei rus, Alexander Novak. „Deocamdată nu există nicio soluție concretă. Aceste propuneri vor fi înaintate în curând și apoi vom vedea ce decizii vor fi aprobate de guvern”, a anunțat ministrul rus.

Proiectul Turkish Stream a fost perfectat între companiile Gazprom (Rusia) și Botaș Petroleum Pipeline Corporation (Turcia) în decembrie 2014, gazoductul fiind conceput să transporte 63 de miliarde metri cubi de gaz prin Marea Neagră și pe teritoriul Turciei, până la granițe cu UE. Acesta înlocuieşte defunctul South Stream pe care Moscova a vrut să-l dezvolte prin Marea Neagră în parteneriat cu câteva state din UE, precum Bulgaria şi Ungaria.

Până la doborârea avionului, Rusia şi Turcia aveau stabilite schimburi comerciale care ajungeau până la 100 miliarde de dolari în orizontul 2020, de trei ori peste ceea ce se întâmplă acum. Jurnaliştii de la The Guardian susţin că Putin nu va sta cu mâinile în sân. Ei speculeazăă că Rusia va tăia livrările de gaze către Turcia, o acţiune care va fi foarte problematică pentru Ankara în condiţiile în care 60% din gazul consumat de turci vine din Rusia. „Înfruntarea are potenţialul de a întrerupe livrările de petrol ale Rusiei prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele“, apreciază Ehsan Ul-Haq, analist la KBC Energy Economics. Asta ar însemna o contralovitură puternică, iar cei loviţi vor fi Lukoil, Rosneft şi Gazprom Neft.

Preşedintele turc, Recep Erdogan, a anunţat că ţara sa se poate lipsi de gazele ruseşti şi că poate da contractul pentru construirea centralei nucleare Akkuyu unei firme care nu este din Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.