Rusia forțează în cazul convoiului umanitar

Rusia a anunțat vineri că intră în Ucraina cu convoiul său umanitar chiar și fără permisiunea totală a autorităților ucrainene.

Moscova a decis să trimită, fără să mai aştepte, către estul Ucrainei convoiul său umanitar, staţionat la frontieră de peste o săptămână, a anunţat vineri Ministerul rus de Externe.

„Toate pretextele pentru întârzierea livrării ajutorului pentru zonele aflate în situaţie de catastrofă umanitară au fost epuizate. Rusia a decis să acţioneze. Convoiul nostru încărcat cu ajutor umanitar se pune în mişcare în direcţia Lugansk”, în estul Ucrainei, a anunţat ministerul într-un comunicat, citat de agențiile de presă internaționale.

UPDATE Convoiul rus care a traversat vineri frontiera Ucrainei a intrat în Lugansk, destinaţia sa, a anunţat un purtător de cuvânt al separatiștilor proruşi.

„Este adevărat, primele vehicule au ajuns în Lugansk”, a declarat Konstantin Knirik, un purtător de cuvânt al rebelilor proruşi.

Un oficial local a confirmat că 20 de camioane ruse au ajuns în centrul oraşului Lugansk.

UPDATE Primul lot de camioane (32 de camioane – potrivit Ria Novosti, 70 de camioane – potrivit Itar-Tass și Reuters), din convoiul umanitar rus a părăsit punctul de trecere ucrainean Izvarino și se îndreaptă spre Lugansk, unul din principalele bastioane are separatiștilor proruși din estul Ucrainei. Crucea Roșie a anunțat că nu a escortat convoiul rus în Ucraina, din cauza situației „volatile” în ceea ce privește securitatea.

Un fotograf al AFP a relatat tot vineri, după anunțul ministerului rus, că a văzut circa zece camioane albe, din cele aproximativ 300 ale convoiului, punându-se în mişcare şi trecând frontiera. Ele s-au deplasat până la vama ucraineană, în zona de tranzit.

Primele camioane ale convoiului au fost inspectate joi de grănicerii şi vameşii ucraineni, o procedură indispensabilă pentru ca Crucea Ruşie să poată distribui ajutorul. Rusia a decis să înceapă deplasarea convoiului umanitar spre Lugansk, după ce primele 34 de camioane din această coloană de aproximativ 280 de mașini au trecut toate procedurile vamale la frontiera ucraineană și se aflau vineri dimineață în punctul de trecere Donețk, a scris anterior Itar-Tass.

Rusia apreciază că „au fost date toate garanţiile indispensabile”.

„Angajaţii Crucii Roşii sunt dispuşi să îl însoţească şi să participe la distribuirea ajutorului. Noi apreciem că reprezentanţi ai Crucii Roşii ruseşti pot să participe”, a spus ministerul rus citat.

Moscova a mai transmis că „responsabilitatea unor posibile consecinţe ale provocărilor îndreptate împotriva convoiului” revine „total” Kievului.

O purtătoare de cuvânt a Crucii Roşii a declarat vineri dimineaţă pentru agenţia rusă Interfax că organizaţia nu dispune încă de „garanţii de securitate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.