S-au reluat negocierile pentru „Cumințenia Pământului”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a anunţat, joi, că negocierile pentru „Cumințenia Pământului” au fost reluate şi că se va face o nouă evaluare a lucrării, iar la finalul acesteia statul va decide dacă își exercită sau nu dreptul de preempțiune.

„Am reluat negocierile pentru Cumințenia Pământului. Nu sunt decât niște faze premergătoare. În discuția cu moștenitorii am picat de acord să existe o nouă evaluare de experți, un expert numit de dumnealor, un expert numit de ministerul Culturii, astfel încât să ajungem pe o evaluare finală. La sfârșitul evaluării, statul va decide dacă își exercită sau nu dreptul de preempțiune”, a declarat ministrul.

El a arătat că are în vedere finalizarea negocierilor cu moştenirorii până la sfârșitul anului, iar banii care au fost deja strânși să fie folosiți în acest sens.
„Eu îmi doresc ca acei bani să-i folosim. Dacă nu vom vom putea să facem acest lucru, conform Hotărârii de Guvern, ei trebuie rambursați. Există niște costuri legate de rambursarea acestor bani, sunt aceste comisioane bancare. Avem două variante: prima este să facem Ordonanță de Guvern astfel încât să punem în buget această sumă, fie să așteptăm rectificarea din noiembrie, când vom aloca banii pentru comisioane (…) Avem, cred soluții pentru rambursarea tuturor banilor”, a spus Romaşcanu.

Premierul Mihai Tudose declara, pe 5 septembrie, că miniștrii Finanțelor și Culturii, Ionuț Mișa și Lucian Romașcanu, vor încerca să renegocieze prețul pentru sculptura ”Cumințenia Pământului”, apreciind că prețul negociat de guvernul Cioloș este ”enorm”.
”Cred că ar trebui să-i mai întrebați și pe ei (pe membrii Guvernului Cioloș – n.r.) sau cetățenii care sunt foarte preocupați de un sit istoric (Roșia Montană – n.r.) poate îl întreabă și pe dl. Cioloș cum au plecat niște negocieri de la patru milioane și au ajuns la 11 (milioane – n.r.). S-au strâns un milion și le mai trebuia zece… Dl. ministru de Finanțe împreună cu ministrul Culturii, dl. Romașcanu, o să încerce o nouă discuție cu proprietarii celebrei sculpturi, să vedem care e ultimul preț”, a declarat Mihai Tudose.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.