×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:21
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Salariile, ca un bulgăre nebun

- Tu ce zici, rezistă sau crapă?

Întrebarea aceasta mi-a pus-o un prieten din provincie, șocat de rostogolirea salariilor. Din micul său orășel părăsit de mii de oameni, plecați la muncă în Spania.

- Ăștia de la poliția locală au ajuns la 900 de euro pe lună! Cît un profesor universitar, sau cît un chirurg. Iar un vecin, este drept, un domn medic de familie, a sărit și el de 15.000 de lei. Toată ziua semnează rețetele pe care le scrie asistenta și vineri, la prînz, închide telefonul. Adio, nu mai poți vorbi cu el pînă luni, nici dacă intri în criză de nu știu ce. Îți dai seama, chirurgul ia o mie de euro și medicul de familie 3.500!? Te apucă amețeala! Știu pe unul care avea o firmă de intervenție la instalația de iluminat public. A închis-o și s-a angajat la primărie.

- Pot să fac eu firma lu' pește, tot nu cîștig 4.000 de lei pe lună! O grăsană care lucra la noi la magazie s-a angajat la poliția locală și scoate 1.000 de euro pe lună. Nu mai suport. Am și strigat după ei, mă, nenorociților, din ce o să vă plătim? Stați ca viermii în grădina cu mere și ne păpați impozitele!

Majorarea salariilor din primării a generat o adevărată furie. Un stomatolog îmi povestea că s-a hotărît să dubleze prețul pentru un dinte.

- Cînd îi prind pe ăștia din primărie, le iau o sută de euro pentru salvarea unui dinte!

Ce să-i spun? De ce să-l acuz? Că a luat-o razna sau că se adaptează la economia de piață?

Strategia PSD-ului de a majora salariile bugetarilor începe să-și arate primele efecte. Nimeni nu știe ce va urma după. Un lucru este clar. Că schimbările sunt rapide, că presiunile asupra firmelor private sunt și ele puternice, dacă nu chiar violente. În contextul în care România a intrat într-o criză de forță de muncă, cel puțin în zona profesiilor din tehnologie și din servicii, ne putem aștepta la orice. La deschiderea granițelor pentru o forță de muncă mai ieftină, la scăderea exporturilor, la o creștere a prețurilor, la prăbușirea întreprinderilor mici și mijlocii care nu pot face față competiției salariale etc. Nimeni știe și nu are o proiecție a consecințelor. Seamănă cu un soi de măsură economică încropită, din registrul de gîndire a lui Darius Vâlcov și Liviu Dragnea.

Cel puțin o consecință este limpede. Începe să fie de-a dreptul ispititor să lucrezi la stat, să ajungi, cumva, la un salariu de bugetar. Se mărește distanța dintre funcționarul public și angajatul din economia privată. Ce rezultă? O armată devotată partidului care s-a aflat la baza acestei inițiative nebune. Cu primării conduse de oameni așezați pe salarii între 4.000 și 15.000 de lei, PSD-ul ajunge la o forță birocratică interesată de menținerea unei puteri politice. Vom avea campanii electorale pentru alegeri locale la care toată funcționărimea din primării va lupta pentru victoria PSD-ului. În plus, România se va împrumuta la greu, iar taxele pe muncă și pe proprietăți vor crește vertiginos.

În mintea celor care au susținut această majorare a salariilor ar urma o primă consecință: creșterea nivelului de trai al populației. Imediat, ar urma o a doua: întoarcerea celor plecați la muncă în străinătate.

Nu sunt eu cel chemat să evalueze toate celelalte consecințe ale acestei strategii pline de riscuri. Mă tem însă de efectele ei de aventură politică, scornită de niște oameni care nu au nici cea mai vagă pregătire economică.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de miercuri versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile - sau varianta digitală.

Cornel NistorescuPublicat Marţi, 15 august 2017
8840
 | 23
 | 32
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
alegator
0
EU CRED CA UN PLAN DIABOLIC VREA CA PSD SA DISPARA PRIN IMPLOZIE DIN INTERIOR!!!!.UNII , IN MOD CONSTIENT, ALTII, IN MOD IRESPONSABIL, CEI MULTI DIN INDOLENTA, FRICA SI INCOMPETENTA, IN LIPSA VIRTUTILOR, ELITELOR SI A LIDERILOR LOCOMOTIVA , A UNUI SPIRIT DE ECHIPA SI DE SACRIFICIU, SE FAC PROMISIUNI ILEGALE, DISCRIMINATORII, NESUTENABILE FINANCIAR SI CONSTITUTIONAL CARE VOR PULVERIZA PSD DE PE SCENA POLITICA. SISTEMUL STIE!
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
constantin
+1
Daca romanii isi vor consuma salariile sau pensiile marite pentru a consuma produse din import sau pentru a-si petrece timpul liber peste hotare, toate cresterile, legiferate in ultimul timp, vor fi in defavoarea evolutiei tarii. Prosperitatea tarii si a cetatenilor este direct legata de nivelul productiei si serviciilor proprii, consumate si exportate. Consumul pe datorie este inselator si va costa mult pe urmasi.
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
crina @ constantin
0
Dl Costantin , dar de 20 de ani fac asta ! Romania este piata de desfacere pentru Germania. Si de ce sa nu spunem si complice in dezastrul in Europa. Da! Bani furati de UE (acest monstru la care unul din capete este Dna Merkel) popoarelor europene sint dati pentru dezvoltarea Romaniei. Or romanii nu pot fomlosi acesti bani pentru dezvoltare. Ei trebuie sa cumpere ce Germania vrea sa vinda. Exp; Nu se dau bani sa se faca o exploatare agricola . Se dau bani pentru a face "sali de evelimente" , caci Germania trebuie sa vinda caramizile, tiglele, cimentul , vopselele, etc...... Intelegeti de ce economia germena se poarta bine??????
Publicat Duminică, 20 august 2017
+Răspunde
Geo
0
Eu zic sa nu va alarmati: vineri au intrat primele salarii "marite" in invatamantul universitar. Marirea a fost intre zero si 200 de lei. Salariile erau oricum la jumatate cat cele ale politistilor. Cred ca nici acum nu i-au ajuns din urma cu aceste fabuloase mariri. Salariu intre 1000 de euro si 3500 euro la un medic de familie??? Un vis frumos pentru profesori...
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
justinianus @ Geo
0
Medicul de familie nu este platit de primarie! Are contract cu Casa de Sanatate si venitul, nu salariul, variaza!
Publicat Joi, 17 august 2017
+Răspunde
c.g.
+3
'' Nu sunt eu cel chemat să evalueze toate celelalte consecințe ale acestei strategii pline de riscuri. Mă tem însă de efectele ei de aventură politică, scornită de niște oameni care nu au nici cea mai vagă pregătire economică. '', spune pe final autorul cu o ingrijorare cred eu neprefacuta si probabil sincera ! Amarata asta de tara cu PSD si tabachera politica ALDE pe post de Putere dupa castigarea alegerilor din 2016, au castigat si la locale si la parlamentare( la o participare la vot cam de 40% din totalul celor cu drept de vot ), au o majoritate in Parlamentul ROMANIEI, pot sa legifereze fara probleme, au un Program de Guvernare ( cam balbait nitel dupa daravela cu Grindeanu gonit prin motiune de cenzura, un fel de circ ieftin social- democrat !) prin care fac baletul asta legat de salarii si pensii, adica pot sa faca cam ce vrea, ... ceva moderabil al lor ! Teama este, dupa parerea mea de simplu condicar, lefegiu, ca nu Valcov si Dragnea sunt relele( RESPECTIVII SUNT SI EI PRECUM TOTI POLITICIENII ROMANI, NISTE GARGARAGII SI MARIONETE ), relele vin de la amestecul in treburile interne ale ROMANIEI si asta cu multa abnegatie in ultimii 28 de ani a: rusilor, '' colegilor americani '', '' poporului ales '', meracantililor Europei: francezii, englezii, germanii, care au adus tara in ruina: economica, politica, sociala, datorita mega hotiilor si mega banditismelor economice induse de cei citati anterior in democratia originala in sos de capitalism de cumetrie montate dupa dec.'89( dupa lovitura de stat data de fosta URSS !-sa nu fie dubii !) de cozile de topor autohtone, adica batranul edecar Ion si Iliescu impreuna cu pupilul sau, dusmanul de neam si tara, Petre Roman ! Suntem parfumati, prostiti, cu apartenenta la: N.A.TO., U.E., Parteneriat Strategic cu SUA dar in fapt suntem jecmaniti ca in codru ( vedeti jaful padurilor din tara !) in dispret pentru mediu de bogatiile solului si subsolului precum coloniile din Africa si America de Sud ! " Ghinion ... '' !
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
EMIGRANTUL
+4
Strigător la cer! PSD le-a făcut femeilor de serviciu, ospătarilor și șoferilor din Parlament pensii speciale mai mari ca ale medicilor și profesorilor! De-a lungul anilor, majoritatea parlamentarilor PSD au votat legi care au făcut ca femeile de serviciu de la Parlament (care trebuie să aibă minim 8 clase) să beneficieze de pensii speciale. Mai mult, funcționarii publici parlamentari incluzând șoferii, personalul de serviciu, ospătarii etc. beneficiază de pensie la 60 de ani, nu la 65 cum e în sistemul public. Și nu numai ele, ci întreg “personalul din structurile Parlamentului care desfășoară activități administrative, de gospodărire, investiții, întreținere-reparații și de deservire, pentru care încadrarea în muncă se face prin contract individual de muncă, potrivit Codului muncii.” Adică toți angajații din Casa Poporului beneficiază de condiții de pensionare similare celor primite de magistrați: o pensie reprezentând 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate adică salariul brut, inclusiv sporurile, indemnizația de conducere, salariul de merit etc. Funcționarii publici parlamentari incluzând șoferii, personalul de serviciu, ospătarii etc. beneficiază de pensie la 60 de ani, nu la 65 cum e în sistemul public.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Of of
+8
Ba nici dracu nu mai intelege nimic in tara asta. Cand base prin BOC a taiat salariile nu a sarit nimeni sa ii critice, dar nu a fost bine. A venit PSD cu PONTA si urmatorii si a marit salariile tot nu e bine ... Nu e bine oricum o dai. Un lucru e clar. Vrajeala cu presiune pe mediul privat sa o spuneti la prosti. Cand preturile sunt ca in europa si la servicii si la bunuri, atunci si salariile ar trebui sa fie la acelasi nivel in mediul privat cel putin. La noi patronii au castiguri de 2-3 ori mai mari decat cei din afara si acum de asta se plang. Bancile nu platesc, serviciile se ascund de a platii TVA, unii angajeaza cu o fractiune de norma un om cu norma intreaga ... De asta ne-au plecat 4 milioane de oameni buni de munca in afara. Asta e efectul. Vrei sa aduci romanii inapoi, du salariile la nivelul celor de acolo si se schimba situatia si de unde poti incepe sa dai tonul daca nu prin legiferare. Daca nu umbla statul la minimul pe economie si acum eram la cei 600 de lei ai lui BOC. Nistorerscu, de l-as vedea la munca, sa sape un sant, sa faca agricultura, sa fie profesor. Vai maestre, ce grele e munca asta, ca de e asa de greu sa iti dai cu parerea de pe margine.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Cornel
+6
Am facut o adresa catre primaria orasului unde locuiesc pentru repararea trotuarului din fata scarii unde locuiesc. Rasapunsul a fost ca deocamdata nu au bani. Bugetul cu reparatiile si investitiile in orasul in care locuiesc este1/3 din cel cu salariile. Aberant.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
lili
0
Ce monştri se ascund în spatele creşterii economice: în Teleorman, doar 35% dintre cei apţi de muncă lucrează în fiecare zi. Economia României creşte cu peste 5% pe an, cu o creştere a industriei de 8%, date pentru care alte ţări ar face orice ca să le aibă, scrie Ziarul Financiar, citat de Mediafax.ro. La polul opus, investiţiile statului sînt la minimum de mai bine de 10 ani, ceea ce începe să afecteze economia, iar România, deşi are o cerere imensă de forţă de muncă, intră într-un clasament Eurostat pe locul 2 în Europa, cu cei mai mulţi tineri FARA ocupaţie, după Italia şi în faţa Greciei. În România, aproape 1 din 4 persoane cu vîrsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani NU avea ocupaţie, conform Datelor Europene. Dispariţia şcolilor profesionale, decizie din 2009 a ministrului Educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu, membru de bază al PSD, se vede acum din plin. Noi vrem să trăim ca în Germania, Franţa, Olanda, Danemarca, dar dorinţa de muncă este zero, cel puţin pentru tânăra generaţie. La ce cerere există pe piaţa forţei de muncă, nu cred că ar putea să se plângă cineva că nu există joburi. Dacă în România 23% din tineri nu sunt nici angajaţi, nici studenţi şi nici nu sînt implicaţi în vreo activitate de pregătire, în Danemarca rata este de 8,5%, în Suedia, 9,3% şi în Olanda, 6,9%.
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
justinianus
+10
Sunt de acord cu Nistorescu. La primarii se va face un jaf nemaipomenit de bani publici! Daca nu se opreste cumva, va fi vai de curul nostru! Nu-i posibil ca intr-o comuna amarata un fuctionar sa salte peste 3000 lei net, cu munca si responsabilitate foarte putine! Vor creste impozitele si vor face cereri la guvern!
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
florinakis
+1
pai nu o mai laudati pe madam ex-primareasa ajunsa ministreasa ...??? ca dumneaei gireaza chestiile astea ... reparatoare ...
Publicat Miercuri, 16 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Câte mandate de ascultare au fost emise în 12 ani
Publicat acum 14 ore şi 48 minute
Băluţă se înfurie şi mai ia un chioşc
Publicat acum 17 ore şi 36 minute
Trump, discurs ieftin, stupid
Publicat acum 15 ore şi 56 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 38 minute