Şase republici ex-sovietice avertizează Occidentul

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), structură ce regrupează șase foste republici sovietice în frunte cu Rusia și care se dorește a fi o contrapondere la NATO, a avertizat luni că va reacționa prin măsuri adecvate la schimbările decise în politica Alianței Nord-Atlantice la recentul summit de la Newport, transmite AGERPRES.

„Vom reacționa într-un mod adecvat la acele acțiuni pe care le vor întreprinde statele NATO. Vor fi, desigur, măsuri de răspuns, măsuri necesare pentru asigurarea stabilității și securității de care avem nevoie”, a afirmat secretarul general al OTSC, Nikolai Bordiuja, în cadrul unei conferințe de presă, după cum relatează RIA Novosti.

Declarația sa a venit ca răspuns la o întrebare legată de reacția OTSC la recentele decizii ale blocului militar nord-atlantic adoptate la summitul de la începutul lunii septembrie din Țara Galilor, unde liderii statelor membre au aprobat constituirea unei forțe de reacție rapidă pentru sporirea capacității defensive a aliaților, în special a celor din flancul estic, în contextul temerilor manifestate de mai multe state din regiune privind o posibilă amenințare din partea Rusiei.

În context, Bordiuja a adăugat că baza aeriană rusă ce va fi creată pe teritoriul belarus, la Baranovici, în regiunea Brest (la granița cu Polonia), așa cum anunța la mijlocul lunii august comandantul forțelor aeriene ruse, Viktor Bondarev, constituie un răspuns la acțiunile SUA privind trimiterea unor unități de aviație în țările baltice.

În aceeași conferință de presă, Nikolai Bordiuja a declarat că exercițiile militare NATO „Rapid-Trident-2014”, ce au loc în prezent în Ucraina, nu fac altceva decât să agraveze situația din această țară. „Cred că organizarea de exerciții militare pe teritoriul unei țări care se află practic în stare de război și unde încetarea focului nu este pe deplin respectată nu va face decât să provoace o agravare a situației”, a afirmat reprezentantul OTSC.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.