Scenetă cu pâine, sare și flori pentru „cuviosul” Dîncu

Vicepremierul Vasile Dîncu a primit din partea mitropolitului Clujului, Andrei „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a acestei mitropolii, la finalul unei slujbe religioase oficiate duminică în comuna natală a lui Dîncu, Runcu Salvei din județul Bistrița-Năsăud.

„Ceremonialul” la finalul căruia Dîncu a ajuns să fie decorat pare desprins din epoca de tristă amintire.

Agerpres relatează că mitropolitul și Dîncu au fost primiți, dimineață, la intrarea în comună, de primarul și viceprimarul comunei, tatăl vicepremierului și de tineri îmbrăcați în costume populare, călare pe cai împodobiți cu mărgele și cu șei decorate cu motive tradiționale.

Alaiul și-a continuat drumul pe jos până la biserica din centrul comunei, unde sute de oameni, mulți dintre ei purtând costume populare, s-au adunat pentru a asista la un moment descris de agenția de presă drept istoric pentru Runcu Salvei — prima slujbă religioasă oficiată de un mitropolit de la sfințirea lăcașului în 1968.

Mitropolitul Andrei și Vasile Dîncu au fost primiți cu pâine și sare și buchete de flori la intrarea în curtea bisericii.

Ceremonialul religios a fost oficiat de un sobor format din zece preoți, cărora li s-a alăturat protopopul ortodox de Năsăud, Ioan Dâmbu, și a fost urmat de o masă festivă la căminul cultural din Runcu Salvei.

La slujba religioasă au mai asistat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, vicepreședintele CJ, Alexandru Pugna, parlamentarii de Bistrița-Năsăud Doina Pană, Ioan Oltean, Stelian Dolha și Cristian Florian. Dintre aceștia, Radu Moldovan, Doina Pană și Ioan Oltean au fost decorați și ei, în ultimii ani, cu „Crucea Transilvană”.

Fotografii de la eveniment aici

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.