Scrisoare impresionantă a unor români din SUA pentru protestatarii din România

Români din Statele Unite se declară mișcați până la lacrimi de solidaritatea de care au dat dovadă români din țară care au ieșit în stradă pentru ca diaspora să poată vota.

Aceștia au transmis o scrisoare în care mulțumesc românilor din România „care în număr de zeci de mii au protestat în marile orașe ale țării pentru ca Guvernul să asigure accesul la vot pentru românii din diaspora„.

Românii din SUA spun că protestele din țară au fost primele în care s-a cerut garantarea de către guvern a dreptului fundamental la vot și primele de la Revoluție când s-au cerut drepturi pentru alții.

„Ce ați făcut este un progres enorm pentru România!”, apreciază aceștia.

Scrisoarea este inițiată de Romanian Community Coalition, cunoscută și sub numele de „Coaliția românilor pentru combaterea corupției”, care se prezintă drept cea mai largă organizație a românilor din Statele Unite înființată cu scopul de a oferi o voce comunității românești, a întări relația dintre România și Statele Unite și de a sprijini lupta împotriva corupției din România.

Scrisoarea transmisă de românii din SUA, integral

„Dragi români din România,

Comunitățile românești din Statele Unite vă mulțumesc pentru solidaritatea cu românii din diaspora pe care ați manifestat-o cu ocazia protestelor din țară, unde ați cerut de la politicieni respect și garantarea unor drepturi fundamentale, cum ar fi dreptul la vot.

Ne-au impresionat până la lacrimi pancardele cu mesaje de genul „Lăsați diaspora să voteze”, „Votul nu e lozincă, ci un drept” sau „Vot liber și corect pentru toți”.

De la căderea regimului comunist până în prezent au fost sute de proteste în România pentru mărirea salariilor, pentru mărirea pensiilor ori împotriva guvernului.

Acestea, însă, au fost primele proteste în care s-a cerut garantarea de către guvern a dreptului fundamental la vot.

Politicienilor le e mai frică de vot decât de glonț, a spus Abraham Lincoln. Din acest motiv pe noi vor să ne oprească să votăm, iar vouă să vă cumpere votul.

Ce am învățat aici este că atunci când cetățenii realizează puterea care stă în mâna lor prin vot, politicienii încep să tremure și să asculte. Prin ieșirea voastră în stradă pentru principii nu doar că-i veți face pe politicienii români să vă asculte, dar ați dat șansa lumii întregi să vă sprijine.

Mai mult, protestele voastre au fost primele proteste de la Revoluție când s-au cerut drepturi pentru alții. Am spune, au fost primele proteste altruiste.

De atâția ani am văzut o clasă politică coruptă care s-a preocupat numai de bunăstarea propriei găști în timp ce restul românilor sufereau în sărăcie. Acum, însă, am văzut zeci de mii de români hotărâți ieșind în stradaă cu gândul la un viitor mai bun pentru ei și pentru alții. Ce ați făcut este un progres enorm pentru România!

Prin gestul vostru ați ridicat o națiune îngenunchiată de un grup de politicieni corupți și retrograzi și ati dat speranța pentru milioane de români că „se poate”.

Deși suntem departe de România, inima noastră a rămas mereu acasă, la țara natală și la voi. Dorim o Românie mai bună și mai prosperă ca măcar voi să vă puteți realiza în țară dacă doriți.

România are un potențial enorm dacă este condusă de oameni responsabili, care își iubesc țara și neamul. Stă în alegerea noastră, în votul nostru de duminică, cui să dăm cârma țării pentru următorii cinci ani.

Credem în puterea de schimbare a votului, de aceea facem sute de kilometri să putem vota.

Voi în țară sunteți mai mulți ca noi, însă, și aveți secții de votare mai aproape. Iesiți la vot duminică și explicați-le prietenilor și familiei de ce e important să voteze.

Soarta țării e în mâinile noastre acum. De luni încolo va fi în mâinile celui nou ales. Alegeți bine!

Veniți la vot, nu lăsați pe alții să decidă pentru voi. Împreună putem să ne luăm România înapoi și să o ajutăm să prospereze pentru binele tuturor.

Vă mulțumim încă odată pentru solidaritate și vă suntem alături!

Pr. Chris Terhes – Președinte, Romanian Community Coalition
Marian Petruta – Președinte, North American Romanian Press Association (NARPA)
Ady Simion – Preșsedinte, “Romani in Los Angeles”
Vasile Bouleanu – Purtător de cuvânt, Illinois Romanian-American Community
Neculai Popa – Președinte, Consiliul Româno-American
Simona Botezan – „Miorita USA” Cultural Association, Sacramento, California
Simona Bonica – Romanian-American Network Inc. (NFP-NGO), Niles, IL
Daniel Suciu – Administrator grupuri Facebook „Comunitatea românilor din America” și „Comunitatea românilor din Los Angeles”

ZIARE ROMÂNEȘTI DIN STATELE UNITE:
Dwight Luchian – Patton – Director Clipa Magazine, Anaheim, California
Vera Luchian – Patton – Editor Clipa Magazine
Viorel Nicula – Director “Miorita” USA Newspaper, Sacramento, California
Steven Bonica – Editor-in-chief, Romanian Tribune Newspaper, Chicago, IL
Lucian Oprea – Publisher, Gandacul de Colorado Newspaper
Ioan Ciorba – Director, Romanian Times Newspaper, Portland, OR
Dan Boanta – AMRONEWS American Romanian News

PREOȚI, PROFESORI, DOCTORI, ALȚII
Pr. Dr. Petru Stinea – Comunitatea greco-catolică din Cleveland, Ohio
Pr. Vasile Gorzo – Biserica „Sf. Maria”, Los Angeles
Pr. Călin Tamiian – Biserica „Sf. Ioan Evanghelistul” Oxnard, California
Pr. Radu Titotean – Comunitatea greco-catolică, New York
Pr. Cristian Laslo – Comunitatea greco-catolică, Dearborn, Michigan
Pr. Gabriel Didita – Newburgh, Indiana
Pr. Michael Kirila – Mesa, Arizona
Prof. Univ. Muscutariu, Ioan – Cleveland, Ohio
Dr. Cristina Barba – Tustin, California
Eugen Moiescu – Chicago, IL
Alex Damian – California
Anca Longodor – Placentia
Călin Vasutiu – Irvine, CA
Delia Pintea – Santa Monica
Diana Deac – Orange
Doina Pintea – Los Angeles
Elena Popa – Los Angeles
Emilia Johnson – Seatle
Georgeta Vălean – Laguna Beach
Gina Dobbs – Irvine, CA
Ioan Mezei – irvine, ca
Ioana Ciupe – yorba linda
John Dumitrașcu – Los Angeles
Mihai Jurcau – Denver, CO
Mihai Karol – NJ
Mircea Bodea – Villa Park,Californi
Petre Dan – Anaheim, California
Terezia Dan – Anaheim, California
Vasile Coman – Corona, CA
Viorica Moldovan – Tustin, CA
Virgil Trufasiu – Los Angeles
Sorin ți Daniela Văleanu – Exeter, Devon UK”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.