Se lansează prima platformă ”Smart City” din România și din sud-estul Europei

Luni, 3 octombrie, are loc la București conferința ”Smart City 2016” al cărei obiectiv principal este dezvoltarea primei platforme ”Smart City” – ”Oraș Inteligent” din România și din Sud Estul Europei, o inițiativă colaborativă (parteneriat public-privat) care vizează simultan trei dimensiuni esențiale: Cetățenii, Procesele și Tehnologia.

Decidenții orașelor trebuie să studieze cu mare atenție cetățenii și comunitățile, să le cunoască procesele cotidiene, să le observe acțiunile de afaceri, să creeze politici și obiective cu care să vină în fața propriilor locuitori. Ulterior, tehnologia poate să implementeze soluțiile care îmbunătățesc viața cetățenilor și creează oportunități economice, noi locuri de muncă și finalmente bunăstarea.

Aceste eforturi presupun o abordare holistică a culturilor urbane, o planificare atentă și de durată, culminând cu reglementările locale. Invitații la Conferința europeană ”Smart City 2016 ” vor lua contact, în premieră, cu cele mai noi documentații despre platformele și tehnologiile Smart City la nivel european și global, vor dezbate cele 13 proiecte Smart City care funcționează în cadrul Uniunii Europene, finanțate prin fonduri structurale și vor dezbate cele mai bune practici din domeniu.

Bibliografia Smart City la nivel internațional este impresionantă și se actualizează practic zilnic, organizatorii lucrând deja la o bibliotecă specială de documentare pentru membrii Consorțiului Smart City.

”Smart City” înseamnă colaborare pentru bunăstarea cetățenilor

Într-un ”oraș inteligent” informatica urbană și tehnologia slujesc nevoilor cetățenilor lui. Sistemele IT si de comunicații permit administrațiilor locale să interacționeze direct cu comunitățile, să monitorizeze în timp real infrastructura, tot ceea ce se întâmplă într-un oraș, cu scopul de a ameliora calitatea vieții. Utilizarea senzorilor integrați combate ineficiența prin colectarea datelor in timp real, reduce costuri, eficientizează consumul de resurse și ameliorează cumonicarea.

Ideea centrală în inițierea unui ”oraș inteligent” este colaborarea eficace a mai multor industrii esențiale: Utilități, Energie, Transport, Construcții, Ecologie, Educație, Sănătate, Cultură, Sport, în beneficiul locuitorilor orașului. Totul se face cu deplina susținere a sistemelor de IT și comunicații, care le integrează pe toate celelalte.

Aceasta este esența proiectului ”Smart City”, care trebuie imaginat de către un consorțiu complex de profesioniști provenind din administrația locală și de stat, din mediul academic, din cel de afaceri, din cadrul societății civile, al organizațiilor neguvernamentale și ale media. Practic, toată comunitatea unei zone urbane participă la generarea unui ”oraș inteligent” prin contribuțiile inovatoare ale fiecărei părți implicate.
Participă: Corina Crețu, comisar european pentru Politici Regionale, Delia Popescu, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Gabriela Firea, primarul Minicipiului București, Joshua Burke, atașat commercial al Ambasadei USA în România, Cătălin Marinescu, președintele ANCOM, Diana Voicu, coordonator WG Piața Unică Digitală, Academia Română, Ion Vaciu, președintele Consiliului Consultativ IT & C.

Dezbaterea publică este realizată în spiritul Agendei Digitale a Comisiei Europene. ”Smart City 2016” este organziată de Consiliul Consultativ IT & C și de revista Comunicații Mobile împreună cu Ministerul Comunicațiilor pentru Societatea Informațională, Primăria Municipiului București și Ambasada USA la București.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.