Serviciile secrete, apărate de presa americană

Barack Obama a declarat, pe 29 septembrie, că serviciile secrete americane au subestimat progresele făcute de organizaţia Statul Islamic, însă pentru presa americană marele vinovat pare a fi echipa de la Casa Albă, a cărei analiză nu a fost la înălţime, se arată într-o revistă a presei americane realizată de Courrier International.

“Cred că ele (serviciile de informaţii – n.r.) au subestimat ce se întâmplă în Irak şi Siria”, a spus Barack Obama in cadrul unei intervenţii televizate. Pentru o parte a presei americane, ca şi pentru serviciile secrete, Obama a fost văzut ca un lider care încearcă sa paseze responsabilitatea.

“Dacă SUA nu au înfruntat mai de timpuriu ameninţarea reprezentată de Statul Islamic, nu este vina serviciilor de informaţii. Este cea a responsabililor politici”, scrie The Wall Street Journal. “Din punctul de vedere al agenţilor secreti, Obama a vorbit prostii pe subiectul Statul Islamic”, scrie Daily Beast, care arată că serviciile americane au avertizat de luni de zile despre evoluţiile din Irak şi Siria. “Agenţii secreţi americani au sentimentul că preşedintele îi lasă la mila publicului”, scrie si Foreign Policy.

New York Times vorbeşte despre aceeaşi responsabilitate a Casei Albe. “De la finalul lui 2013, rapoartele serviciilor secrete au evidenţiat ameninţarea reprezentată de extremiştii din Irak şi Siria, arată înalţi responsabili din servicii şi din armată. Dar ei asigura că aceste rapoarte nu au atras prea mult atenţia Casei Albe, foarte ocupată să stingă multe “incendii” şi foarte reticentă faţă de o reîntoarcere în Irak.”

The New York Times adauga că “reconstituirea ultimelor 12 luni arată că au existat câteva momente decisive în care atât Casa Albă, cât şi serviciile secrete au judecat lucrurile în mod eronat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.