×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 04:55
EUR (€)
+0.0008 ↗
4.5990 RON
USD ($)
-0.0119 ↘
3.8373 RON
• • •
SIE și Băsescu năruie unionismul

O aprigă lovitură s-a abătut peste democraţia din Moldova. După îndelungi tatonări, s-a desprins din Partidul Liberal moldovenesc Partidul Unităţii Naţionale, proiect la care se lucrează de foarte mult timp în laboratoarele de la Bucureşti. Construcţia asta vine în momentul cel mai nefericit pentru Moldova, dacă ţinem cont de ultimele schimbări legislative de la Chişinău în materie de legislaţie electorală şi, o dată cu el, se aruncă în joc poate cel mai greu element, o presupusă candidatură a lui Traian Băsescu.

Aşa cum anunţa Anatol Şalaru, Traian Băsescu urmează să candideze la alegerile parlamentare din anul 2018, dacă până atunci îşi redobândeşte cetăţenia moldovenească. Condiţionalitatea din partea a doua a afirmaţiei lui Şalaru este o invitaţie la un blat politic cu oligarhul Plahotniuc. Cu alte cuvinte, Traian Băsescu i se oferă lui Plahotniuc în schimbul mult doritei cetăţenii moldoveneşti. Cunoscând situaţia justiţiei de peste Prut, foarte curând, fostul preşedinte va redeveni moldovean.

Ce rol joacă PUN?

Proaspăt înfiinţatul Partid al Unităţii Naţionale, cel care îl are ca patron pe Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării, este o structură menită să divizeze electoratul proeuropean, rupându-i de la liberalii lui Ghimpu pe cei mai aprigi unionişti, şi asta, pentru a-i face jocul oligarhului, în sensul că îi va fi mult mai uşor să câştige colegiile uninominale, având în vedere că partidele proeuropene sunt deja divizate în trei tabere. Vă propun un exerciţiu de imaginaţie care să vă ajute să înţelegeţi logica acestei creaţii de laborator. Suntem în decembrie 2018 şi tocmai s-au încheiat alegerile parlamentare. Conform noii legi, îl avem pe candidatul Traian Băsescu, care, cum este firesc, s-a dus în cel mai unionist colegiu din Moldova. Permiteţi-mi să cred că acesta va fi colegiul raionului Ialoveni. Raionul Ialoveni este, după părerea mea, raionul cu cei mai mulţi unionişti, cei mai puţini proruşi, poate de asta a fost colegiul în care Maia Sandu a luat cel mai mare scor (75%). În exerciţiul nostru, la sfârşitul scrutinului, rezultatul va arăta în felul următor: candidatul Tra­ian Băsescu va avea cel mult 22%, candidatul PAS – 18%, candidatul PPDA – 18%, candidatul PL va avea 4%, candidatul PLDM – 2% şi candidatul Partidului Nostru, Renato Usatîi – 4%. Problema este că va exista un candidat cvasinecunoscut, care va fi din partea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, care va întruni 26 de procente, atât cât este scorul partidului în acest raion, şi care, conform legii electorale votate recent în Moldova, va fi parlamentarul ales în circumscripţia uninominală. În acest scenariu, Traian Băsescu a luat şansa opoziţiei proeuropene de a da măcar un deputat din cei 50 aleşi prin vot uninominal. Părerea mea este că acesta era singurul colegiu din care omul Maia Sandu putea ieşi parlamentar. Pentru Traian Băsescu nu este nicio tragedie, pentru că excelenţa sa, fostul preşedinte al României, va fi cap de listă pentru cealaltă jumătate din parlamentul Moldovei, unde parlamentarii se aleg după listă. Aici apar două scenarii: primul scenariu este cel în care, la nivel naţional, PUN depăşeşte şase procente şi atunci Traian Băsescu, împreună cu Anatol Şalaru şi un al treilea unionist din beciurile Securităţii de la Bucureşti vor fi cei trei parlamentari ai unei opoziţii extrem de fragile, care, după părerea mea, va avea în jur de treizeci de oameni. Scenariul doi, cel mai credibil, după părerea mea, este cel în care PUN nu trece pragul, obţinând undeva la 3-5%, şi, abia atunci, fostul preşedinte al României va fi cu adevărat un mare moldovean, pentru că cele 3-5% vor fi luate de la opoziţia proeuropeană, Andrei Năstase şi Maia Sandu.

Toamna revoluţiilor

Dar până în toamna anului 2018 Şalaru are mult de lucrat la planul lui Plahotniuc. La sfârşitul mitingului de duminica trecută, Andrei Năstase a anunţat că, pe 17 septembrie, va fi următorul miting împotriva noului sistem electoral votat la Chişinău. Şi, ca deruta să fie totală, joi, 3 august, Anatol Şalaru ne-a anunţat prin trompeta SIE, adevărul.ro, că, „din toamnă, vom vedea declanşarea unui război anti-Dodon“. Cu alte cuvinte, aparatul SIE de la Chişinău pregăteşte, în toamnă, acţiuni de stradă şi mediatice menite să îl discrediteze pe Dodon şi, implicit, să îl credibilizeze pe Plahotniuc, care joacă o scenetă în care el este duşmanul lui Dodon şi, având în vedere naivitatea oamenilor din presa de la Bucureşti, aceasta va fi imaginea pe care o vor vedea românii. Bineînţeles, în tot acest joc vor participa foarte activ cele două instituţii ale SIE de la Chişinău, deschide.md şi obscura televiziune unionistă 10 TV, ambele finanţate din bani publici de Ministerul Românilor de Pretutindeni.

Dungaciu s-a încurcat în bile

Tatăl meu, fost ofiţer, avea o glumă de garnizoană: „Pe dansatorul prost, şi «bilele» îl încurcă“. Mi-a venit în minte, brusc, această glumă, căutându-l pe Dan Dungaciu, pentru a vedea ce are de zis despre această construcţie (Şalaru, PUN, Băsescu), pentru că ştiam că Dungaciu fusese mentorul acestui proiect. L-am găsit undeva, într-un colţ, pelarics.ro, jucându-se cu nişte bile. Într-un text de vreo cincisprezece mii de semne, Dungaciu bate câmpii cu o bilă proeuropeană, o bilă proromânească şi o bilă prorusă. Vorbeşte despre binomul Plahotniuc – Dodon şi se fereşte să pronunţe numele fake party-ului Partidul Unităţii Naţionale. Analiza lui Dungaciu, corectă în esenţa ei, vine foarte târziu şi pe fondul unei frustrări a acelui lăsat pe dinafară, deoarece strategul în politici regionale nu face parte din noul joc al SIE, el rămânând agăţat de Mihai Ghimpu, preşedintele liberalilor, pe care îl consiliază, şi a reuşit performanţa de a-l lua de la 7% şi a-l duce la 1,8%.

Privind tot acest tablou, te cuprinde o teamă gândindu-te la perspectiva anului 2018, când, graţie acestei noi legi electorale din Moldova şi prostiei din Serviciul de Informaţii Externe, la Chişinău se va instala un guvern cu o majoritate absolută promoscovită, iar povestea cu drumul proeuropean al Moldovei va rămâne doar o poveste.

Cristian CobuzPublicat Luni, 07 august 2017
5228
 | 5
 | 17
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
??????
0
Cum de ați avut totuși acces la asemenea "chestiuni din laboratoare" ?
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
De la Nistru Pân' la Tisa
+2
Domnul Președinte Traian mai are potențial și rezerve să-i nenorocească și pe românii de peste Prut după ce a infectat la noi toate instituțiile statului. Sigur cu generos sprijin extern.
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Valahu
+3
Problema este ca Nastase si Maia sunt sorosisti ! Soros este dusmanul romanilor !
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Valahu
0
Acum poate veti intelege. Basaul este omul rusilor. Acoperit si iar acoperit ca agent CIA.
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Craioveanul @ Valahu
0
Basescu este omul serviciului corean de nord, poate al celui din Venezuela... Sa fim seriosi sa sa gândim putin inainte de-a publica pe aici!
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Vitalicus
+2
Eu nu cred că Băsescu va primi înapoi cetățenia Moldovei. Șalaru nu va permite ca altcineva să fie lider, dar nu el. Și nici Plahotniuc nu prea mare încredere are în Băsescu
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
Cititor
+2
Ori e SIE impotent, ori capabilitatea rusilor e mult mai mare decat credeam. (NB: Ne-au mai tras-o baietii din FSB la Chisinau, doi consuli generali la rand...). Sa vezi onor spionajul romanesc facut varza (cum se petrece in textul de mai sus) nu e de colea! Cu Basescu nici vidanjorii nu ar trebui sa se incurce, daramite vreun "strateg" din servicii...
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
lunetistu @ Cititor
0
`Ori e SIE impotent, ori capabilitatea rusilor e mult mai mare decat credeam.`Adica , pui FSB SI SIE pe aceeasi treapta !? Pai CIA inpreuna cu MOSAD nu-i pot face fata KGB ( FSB ) - ului .Lasa-te
Publicat Miercuri, 09 august 2017
+Răspunde
Gabriel
+12
Moldovenii nu stiu ca tot ce a atins Basescu s-a naruit sau s-a ales praful (pe romaneste). Amestecul lui Basescu in treburile Moldovei este o nenorocire pentru acest popor pentru ca el doar distruge si aduce necazuri, asa a facut in toata cariera lui.
Publicat Marţi, 08 august 2017
+Răspunde
maleficent
-9
Credeam cu tarie ca Moldova (Basarabia) va fi data la schimb Ucrainei, in baza dreptului istoric al Ucrainei ca succesoare a Rusiei Kievene, ca pret pt. o reglementare a conflictului ruso-ucrainean.Adica unirea Moldovei cu Ucraina in schimbul Crimeei si a altor teritorii in nord-est (asa numitul Donbas), ce ar ramane Rusiei. Acum, nu mai sunt asa de sigur. Se pare ca Moldova, care va intra cat de curand sub controlul rusului Igor Dodon si deci a Moscovei, e mai profitabila pt. rusi asa, caci incaputa pe mana Rusiei va impresura Ucraina si va fi o amenintare la adresa integritatii teritoriale a Romaniei (vezi harta Moldovei Mari daruita ostentativ de Putin lui Dodon). Ideea unei Moldove Mari cu care Putin si Dodon ameninta Romania in cazul izbucnirii unui razboi in regiune, ar putea fi primita pozitiv si de majoritatea populatiei Moldovei din stanga Prutului. Ma indoiesc, ca va fi primita cu bratele deschise si de moldovenii din dreapta Prutului.Dar, parca e voia la ei?...
Publicat Luni, 07 august 2017
+Răspunde
Ileana Rollason
+13
Aha ! Oligarhi în R. Moldova, dupa chipul si asemnarea lui Basescu, si cu aceleasi procedee : jefuiesc bine tara, o vând, si dupa aia, o fac pe "rrromânii". Nu asa se "reduce", dupa cum vrea Washington-ul falit si "partener strategic", "influenta Rusiei în lume". Numai un "Maidan" ar mai lipsi la Chisinau! Cu Basescu pe rol de "martir", à la Iulia Timoscenko. Care, si aia, de origine modesta, ajunsese miliardara. Sorosisme. Care, pâna acuma, au reusit : România si-a înstrainat bogatiile si distrus economia, Ucraina e pe drojdie si-n ruine, da' "influenta Rusiei în lume scade", nu-i asa ... daca privesti cu ochelari de cal. Si cine n-a priceput pâna acuma care-i rostul SUA-n Europa, sa se uite la un film cu Jean Gabin, "Maigret voit rouge" ("Maigret e rosu de furie")
Publicat Luni, 07 august 2017
+Răspunde
"Tata e alCOOL"
+12
Se face deci totul pentru succesul, pe ecranele cinematografelor din Chisinau, a peliculei "Save the private Băsilă !" ...
Publicat Luni, 07 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Ziariștii acoperiți, în pericol
Publicat acum 10 ore şi 24 minute
 NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI pentru Florian Coldea
Publicat acum 21 ore şi 39 minute
Irina Radu, la un pas de demitere
Publicat acum 11 ore şi 58 minute
Provocare pentru Ziare.com și Coldea
Publicat acum 15 ore şi 55 minute
Compania Tarom, o afacere în familie
Publicat acum 16 ore şi 44 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 9 ore şi 12 minute