Sindicaliştii din Educaţie, în stradă: „Fără educație moare orice nație”

Sindicaliştii din Educaţie protestează în Capitală miercuri, după negocieri eşuate cu reprezentanţii Ministerului Muncii în ce privește salarizarea.

UPDATE O delegație a protestatarilor a fost primită, miercuri, la Palatul Cotroceni, de către consilieri.

”O delegaţie a sindicatelor din educație, împreună cu reprezentantul Consiliului Național al Elevilor, a fost primită miercuri, 1 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, de către doamna Ligia Deca, Consilier de Stat – Departamentul Educație și Cercetare, şi de către domnul Gabriel Cristian Pişcociu, Consilier de Stat – Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, Compartimentul Probleme Cetăţeneşti. Dialogul a fost unul deschis, reconfirmând importanța unor soluții sustenabile pe termen lung, care să confere stabilitate și încredere. Reprezentanții personalului din sistemul de învățământ și-au prezentat atât revendicările, cât și propunerile lor pentru soluționarea acestora. În cadrul întâlnirii, reprezentanții Administrației Prezidențiale au reiterat totodată importanța pe care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, o acordă sistemului de învățământ, prin iniţierea proiectului naţional „România Educată”. Lansat în luna februarie a acestui an, demersul îşi propune elaborarea unei viziuni şi a unei strategii pentru educaţie la orizontul anului 2030, care să aibă ca prioritate susţinerea şi redarea prestigiului carierei didactice şi de cercetare”, se arată într-un comunicatul Administrației Prezidențiale.

UPDATE 12.44 – Circa 8.000 de angajaţi din sistemul de educaţie, din mai multe județe, merg în marș către Palatul Cotroceni, cerând demisia Guvernului, nemulţumiţi de nivelul de salarizare propus prin noua ordonanţă a Executivului. Aceștia amenință că se poate ajunge la boicotarea examenelor.

Protestatarii prezenți la marșul de protest afișează pancarte pe care scrie: „Vrem să fim tratați corect, cu cinste și cu respect!”,”Afară, afară cu politica din școală”, „Fără educație moare orice nație”, „Muncă decentă, salarii indecente”, „Guvernul a decis: învățământul va fi ucis”, „Lăsaţi educaţia educatorilor”, „Cu Iohannis credeam noi că o să scăpăm de nevoi” sau „Educaţia şi ţara şi-au pierdut răbdarea”. De asemenea, protestatarii fluieră din vuvuzele și scandează: „Demisia” și „Unitate”.

Protestul a început la Palatul Victoria. Protestatarii s-au strâns, în jurul orei 11.00, în faţa Guvernului.

Organizatorii estimau anterior că în jur de 15.000 de oameni vor participa la marș.

La acțiunea de protest participă reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, ai Federației Sindicatelor din Educație ‘SPIRU HARET’, ai Federației Naționale Sindicale ‘ALMA MATER’, ai Consiliului Național al Elevilor și ai Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar.

Marșul este programat în intervalul orar 12,30 — 14,00, pe traseul Piața Victoriei — Palatul Cotroceni.

Protestul a fost anunţat încă de acum o săptămână.

Pe 24 mai, liderii Blocului Naţional Sindical au anunţat că vor începe mai multe acţiuni de protest în perioada următoare, pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă.

Seria protestelor a fost deschisă pe 25 mai de sindicatele din industria de apărare, care au pichetat sediul Preşedinţiei, împreună cu organizaţiile sindicale din sector afiliate la Cartel Alfa.

Joi, 2 iunie, vor protesta sindicatele din industria constructoare de automobile şi subansamble auto şi din transporturi, afiliate la BNS iar vineri sindicatele din energie.

În această perioadă, BNS are în evaluare şi alte acţiuni de protest organizate cu sindicate membre din alte sectoare de activitate.

Mitingul profesorilor perturbă traficul rutier, care va fi restricţionat în câteva zone ale Capitalei, potrivit Brigăzii Rutiere

Astfel, între 11.00 şi 12.30, în Piaţă Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea bd. Aviatorilor – Parcul Kiseleff – Calea Victoriei – prelungirea bd. Iancu de Hunedoara va fi restricţinat.

De asemenea, între 12:30 şi 14:00, se va desfăşura marşul pe traseul Piaţă Victoriei – str. Buzeşti – str. Berzei – str. Ştirbei Vodă – Splaiul Independenţei – str. Constantin Noica – şos. Cotroceni – V’Bdul Iuliu Maniu – Complex Politehnica.

Pentru bună desfăşurare a manifestaţiei, începând cu ora 9:00, traficul rutier este restricţionat pe sos. Kiseleff, între str. Arh. Ion Mincu şi Piaţă Victoriei.

Circulaţia pe Piaţă Victoriei va fi resistematizată prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţă Guvernului, între bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bdul Lascăr Catargiu.

Se va restricţiona traficul pe sensul de circulaţie din Piaţă Victoriei, relaţia str. Buzeşti – bd. Nicolae Titulescu către Calea Victoriei, respectiv către bd. Lascăr Catargiu (restricţia se va menţine până la finalizarea activităţii). Pe str. Paris traficul va fi direcţionat doar către bd. Aviatorilor, iar pe breteaua Iancu de Hunedoara – doar către bd. Aviatorilor.

Începând cu ora 12:30 se va restricţiona gradual traficul rutier de pe traseul de deplasare a marşului, precum şi pe străzile care acced în acestea.

Rute alternative recomandat de poliţişti: Piaţa Presei Libere – bd. Kiseleff – Piaţa Arcul de Triumf – Piaţa Charles de Gaulle – Calea Dorobanţilor – şos. Ştefan cel Mare; Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – bd. Mărăşti – bd. Ion Mihalache – Piaţa Victoriei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.