Sindicat: Guvernul trebuie să înăsprească legislaţia, pentru a împiedica darea de mită în școli

Autorităţile trebuie să înăsprească legislaţia în vigoare, pentru a împiedica darea şi luarea de mită în sistemul educaţional, astfel încât situaţiile de tipul celei întâlnite la Liceul Bolintineanu din Capitală să nu mai existe în viitor, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

„Evenimentele de la Liceul Bolintineanu nu trebuie generalizate la nivelul celor 583 de centre de examen din toată ţara, însă Guvernul trebuie să înăsprească legislaţia, pentru a împiedica darea şi luarea de mită în sistemul educaţional. De asemenea, considerăm că se impune reintroducerea examenelor de admitere în liceu şi facultate, pentru că numai în acest mod va scădea presiunea exercitată în prezent asupra cadrelor didactice. Nu în ultimul rând, este necesară introducerea unui examen de bacalaureat diferenţiat, în funcţie de filiera educaţională pe care o urmează elevul”, a afirmat Marius Nistor, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, autorităţile trebuie să ia măsuri pentru depolitizarea sistemului de învăţământ.

„Persoanele cu funcţii de conducere din cadrul inspectoratelor şcolare şi din cadrul ministerului nu mai trebuie numite pe criterii politice. În plus, profesorii trebuie să primească salarii decente, care să le permită să depăşească pragul de sărăcie cu care se confruntă la ora actuală foarte multe cadre didactice la nivelul ţării. Este inadmisibil ca un profesor cu vechime maximă şi cu toate gradele didactice obţinute să primească numai 2.000 de lei lunar’, a mai spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

Acesta a precizat, totodată, că în România pentru educaţia unui elev se alocă în medie numai 1.500 de euro pe an, în timp ce în alte ţări din Uniunea Europeană această sumă ajunge şi la 14.000 de euro.

„Am înaintat astăzi (luni, n.r.) o scrisoare premierului Victor Ponta, în care am solicitat o întâlnire în regim de urgenţă, pentru a stabili strategia pe termen scurt, mediu şi lung, necesară rezolvării problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc”, a subliniat Marius Nistor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.